Kako pametni telefon broji korake?

Mobitel je većinu vremena s nama. Nosimo ga gdje god da krenemo, pa se onda pozitivno iznenadimo kada dobijemo obavijest da smo prešli preko 10.00 koraka. Kako pametni telefon broji korake saznat ćete u tekstu koji slijedi.

U današnjem svijetu tehnologije i učestalog sjedenja, fizička aktivnost postala je svakodnevica većini populacije. Na ruku ide i činjenica da su današnji pametni uređaj prilagođeni tome pa mnogi od njih imaju ugrađen tzv. pedometar – uređaj za mjerenje pređenih koraka, prijeđenog puta, utroška kalorija i vrijeme provedeno u hodanju.

Šta je pedometar?

Prvi pedometar je nacrtao Leonardo da Vinci. Puno godina kasnije razvio ga je Thomas Jefferson. Bio je veliko klatno i djelovao vrlo slično kao sat. Koraci su se registrovali u intervalu čime su uzrokovali da mehanizam brojanja napravi pomak za jedno mjesto. Većina pedometara proizvodila je zvuk klika na svakom koraku. U našim pametnim telefonima pedometri su puno sofisticiraniji i mogu pretvoriti broj koraka u dodatne podatke.

Mjerna jedinica pedometra je jedan korak. Jednostavno rečeno pedometar bilježi svaki nagib kukovima i pomak nogama dok hodamo, odnosno dok se tijelo naginje na jednu stranu i ljulja nogu naprijed. Moderni pedometri u našim pametnim telefonima rade isključivo elektroničkim putem. Mikročipovi su ti koji otkrivaju promjene u snazi premještanjem položaja noge uz pomoć akcelerometra. Ne mjere stvarni broj koliko je noga puta dodirnula tlo poput nekih samostalnih, više high-tech uređaja.

Akcelerometar je posebni senzor koji omogućava praćenje kretanja pametnog telefona u prostoru, odnosno određivanje njihove brzine i smjera. Često se akcelerometar kombinuje sa žiroskopom – povezanim čvorom koji je u stanju pratiti položaj predmeta u prostoru.

Glavne funkcije koje koriste akcelerometar i žiroskop su automatska rotacija ekrana i kontrola u 3D video igrama. Programi pedometara za praćenje koraka također koriste podatke iz njega. Osnovni princip rada je određivanje dinamike pokreta pametnog uređaja.

Princip rada pedometra

Poznato je da se osobe kreću neravnomjerno. Odnosno u procesu poduzimanja svakog koraka dolazi do ubrzanja i usporavanja stopala. Amplitudu tih neprimjetnih promjena registruje senzor, koji programu omogućava da očitava kada broji korake. Pored toga, određuje se i nivo ubrzanja, koji omogućava izračunavanje brzine kretanja.

Da sve ne bude tako bajno, najveća mana pedometra u pametnim telefonima je tačnost mjerenja. Jednostavnije rečeno neće se svi koraci ispravno brojati To mogu biti neki dodatni lažni pokretni poput vožnje automobilom ili slučajnim pomicanjem bokova.

U odnosu na samostalne pedometre, pogreška mjerenja je najmanje 10 -15 posto. Također u većinu aplikacija nije moguće izvršiti kalibraciju uređaja tako što bi unijeli dužinu koraka koji varira od osobe do osobe. Time bi mjerenja postala nešto preciznija u odnosu na samostalne spravice. No, ako se ne bavite profesionalnim sportom i samo želite popraviti fizičku aktivnost, pomenute greške neće puno značiti.

kako pametni telefon broji korake
Kako pametni telefon broji korake?

Aplikacije za praćenje kretanja

Za prikaz praćenja aktivnosti hodanja, osim samog pedometra, potrebna je odgovarajuća aplikacija. U aplikaciju se mogu pohraniti informacije o težini, spolu, godinama, što zavisi od vrste aplikacije. Ukoliko aplikacija vašeg pametnog uređaja ne zadovalja vaše standarde, Google Play Market i App Store nude mnoštvo sličnih aplikacija na raspolaganju. Sve rade tako da bilježe i snimaju pokret (trzaj uređaja) kao korak, računaju broj potrošenih kalorija za vrijeme hodanja/treninga (kcal) i prijeđenu udaljenost u danu (km).

Pacer

Aplikacija Pacer je pedometar za hodanje i trčanje te za zdravlje i tjelesnu težinu. Osim što broji korake Pacer mjeri i udaljenost, kalorije. Aplikacija je potpuno besplatna .

Walk Tracker

Walk Tracker je jednostavna aplikacija koja mjeri broj pređenih koraka. Ne posjeduje GPS što dodatno štedi vašu bateriju. Također prati i dnevni unos vode u organizam. Prilično jednostavna za korištenje.

GoogleFit

Jedan od najboljih pedometara na tržištu. Aplikaciju je razvio Google uz pomoć Američke udruge za srce. Fokus ove aplikacije nije samo na brojanju koraka, već prati sve ostale fizičke aktivnosti.

MyFitnessPal

Stručnjaci smatraju da je ovo najbolji pedometar što postoji. Aplikacija može koristiti senzore za otkrivanje pokreta u vašem telefonu ili vanjskom uređaju, poput Fitbita, na primjer.

Također može se koristiti i za praćenje unosa hrane, a dnevna će se kalorija prilagoditi na odgovarajući način, ovisno o tome koliko dnevnih koraka pređete. Postoji i mogućnost prilagođavanja ciljeva koje želite ispuniti kako biste ostali motivisani na putu za gubitak kilograma.

kako pametni telefon broji korake
Kako pametni telefon broji korake?

Activity Tracker

Za razliku od ostalih pedometara, aplikacija Activity Tracker omogućava da pratite aktivnost po grafikonu u danima, mjesecima, a čak i satima.

Dodatna mogućnost je činjenica da možete prebacivati podatke na druge uređaje Poput Apple Watcha.

Vrlo jednostavna za korištenje i veoma lijepa za oko.

Koliko treba šetati dnevno ?

Prema preporukama stručnjaka, 10.000 koraka u danu (oko 8 km), je sasvim dovoljno. Naravno ova preporuka nije primjenjiva na sve starosne grupe i osobe s različitim zdravstvenim stanjima, kao i hroničnim oboljenjima

Ako se odlučite za rekreaciju hodanjem, potrebno je samo pratiti podometar koji će bilježiti sve pređene korake kod kuće, na poslu ili bilo gdje se krećete. Zatim izračunajte koliko prosječno napravite koraka na dnevnoj bazi što će vam biti osnovica za postavljanje kratkoročnih ciljeva aktivnosti. Preporučeno je dodati svaki dan 500 do 1000 koraka više. Možda ćete morati pronaći kreativne načine za dodavanje koraka, ali hodanje će vam pomoći da se osjećate bolje, i zdravije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima