Vaš računar se sam isključuje: Ovo su 4 najčešća razloga

Računar se sam isključuje bez ikakvog upozorenja i errora?

Često ste došli u situaciju da se računar sam isključi bez ikakvog valjanog razloga. Upravo takvo gašenje računara zna biti izuzetno frustrirajuće posebice kao nismo sačuvali projekat na kojem radimo.

Problem isključivanja računara bez prethodnog upozorenja veže se za nekoliko stvari. Neki od razloga mogu biti pregrijavanje, virusi, greške u hardveru kao i problemi s operativnim sistemom.

Zašto se računar sam isključuje?

Problem je rješiv kada pronađemo njegov uzrok, pa ćemo u nastavku teksta objasniti zašto dolazi do isključivanja računara.

računar se sam isključuje
Vaš računar se sam isključuje: Ovo su 4 najčešća razloga

Pregrijavanje

Tokom svog rada računari se zagrijavaju, a ukoliko se sistem dovoljno ne hladi dolazi do isključivanja računara iz sigurnosnih razloga. U većini slučajeva CPU je taj koji se pregrijava prvenstveno, a može biti i grafička kartica.

Da bismo provjerili da li je to procesora ili grafičke kartice potrebno je vidjeti da li ventilatori obavljaju svoj zadatak, tj. da li hlade komponente. Rad ventilatora možemo pratiti i putem programa poput SpeedFan ili BIOS monitora.

Prilikom provjere ventilatora unutar kućišta, savjetujemo i čišćenje prašine koja se svakodnevno nakuplja.

još jedan uzrok isključivanja računara jeste neispravan hladnjak na procesoru. Potrebno je provjeriti da li je hladnjak na predviđenom mjestu i da li ima termalne paste za hlađenje.

Virusi

U veoma rijetkim situacijama virusi su glavni razlog za isključivanje računara. Ako primijetimo da se računar gasi prilikom korištenja nekog programa ili u određeno vrijeme svaki dan, onda možemo reći da se radi o virusu koji utiče na rad.

Upotrijebite antivirus i skenirajte svoj računar i ukoliko postoji neka opasnost antivirus će odraditi posao za vas.

računar se sam isključuje
Vaš računar se sam isključuje: Ovo su 4 najčešća razloga

Hardver

Čak i minimalni hardverski problem može uzrokovati isključivanje računara. Najčešći uzroci su novoinstalirane komponentne koje nisu adekvatno ubačene u kućište. Obratite pažnju na rad računara prije ubacivanja nove komponente.

Uklonite problematični hardver i znat ćete da li je to rješenje problema. Nakon toga provjerite Device Manager kako biste utvrdili da li je sve uredu s hardverom.

Operativni sistem

Ukoliko se računar isključuje nakon čišćenja prašine i zamjene termalne paste, ali i provjere hardvera i skeniranja virusa, onda je vjerovatno riječ o operativnom sistemu.

Jednostavnom metodom testirajte da li je sve uredu s vašim Windowsom. Restartujte računar i pokrenite CMOS/BIOS. Ostavite računar da radi neko vrijeme i ako dođe do isključivanja onda nije riječ o operativnom sistemu. Ipak ukoliko se računar ne ugasi, onda je potrebno instalirati novi OS.

Kako napraviti bootabilni USB te kako instalirati Windows čitajte na ITRevolucija.

Možda vas zanima