back to top

Kako anonimno pretraživati ​​YouTube?

Verovatno ste to primetili kada pogledajte video na YouTube-u na određenu temu, odmah dobijaš gomila prijedlog za slične video zapise? Nadalje, na početnom ekranu (hraniti) će vam odmah pokazati određeni broj videozapisa podjednako teme. Nažalost, ubrzo shvatite da su oni vaši pretrage personalizovano i da Google ima previše podataka o vama.

Zato ćemo vam pokazati u nastavku 5 anonimnih načina na kojima možete pretraživati YouTube i spriječiti Google da saznam još više informacija o vama. Naravno, ima i onih kojima to ne smeta. U svakom slučaju, preporučujemo da anonimno pretražujete YouTube. Evo kako to učiniti.

1) Kreirajte jednokratni Google nalog

kako anonimno pretraživati ​​youtube?

Prvi način da anonimno pretražujete YouTube je stvaranje jednom i lažni korisnički nalog. To jednokratno (baciti) račun je račun koji koristite isključivo za YouTube i na njega ne unosite nikakve lične podatke. Dakle nema veze između vašeg stvarnog identiteta i vaše aktivnosti na YouTubeutako da vas nije briga hoće li Google “personalizirati” vaša pretraživanja.

Kreiranje novog Google naloga na Androidu, iPhoneu ili računaru je prilično jednostavno. Sve što trebate učiniti je otići na web stranicu Gmail i odaberite opciju “Učini to račun“. Zatim možete otići na YouTube i koristiti svoj jednokratni račun da gledate YouTube do mile volje bez brige o svojoj privatnosti. Kada vam dosadi ovaj nalog, samo ga ostavite i kreirajte novi. I tako to ide u krug.

2) Odjavite se sa svog Google naloga prije pregledavanja YouTube-a

Ako vam se ne sviđa ideja da kreirate novi Google nalog, možete jednostavno se odjavite sa svog redovnog naloga prije pregledavanja YouTube-a. Dakle, vaša aktivnost na YouTubeu neće biti povezana s vašim stvarnim računom i identitetom.

Naravno, ova metoda nije savršena jer će YouTube i dalje moći pratiti tvoj IP adresa. Međutim, jeste brzo i lako način za anonimno pregledavanje YouTube-a.

Ali i za to postoji rješenje. Možeš koristiti VPN ili proxy da maskirate svoju IP adresu i povećate vašu anonimnost. O tome ćemo kasnije u tekstu.

3) Koristite YouTube sa VPN-om

kako anonimno pretraživati ​​youtube?

Drugi način da anonimno pretražujete YouTube je putem VPN-a ili virtuelne privatne mreže. VPN enkriptuje tvoje saobraćaja i usmjerava ga preko servera na drugoj lokaciji. Ovo čini da se čini da pretražujete YouTube sa lokacije koja nije vaša stvarna lokacija. Ne samo da to otežava kompanije da ti pratitiali i vama omogućava zaobilaženje geografska ograničenja ako postoje.

Na primjer, ako pokušavate pristupiti videu koji je dostupan samo u Sjedinjenim Državama, možete koristiti VPN da se povežete na server u SAD-u i gledate video kao da ste tamo.

To je puno odličnih provajdera usluga VPN koji nude besplatne probne verzije, pa je važno da istražite prije nego što odaberete jednu. Neki faktori koje biste trebali razmotriti uključuju cijena, brzina, sigurnost i jednostavnost upotrebe. Naša preporuka je ProtonVPN ili NordVPNiako nisu jedini vredni pomena.

4) Koristite YouTubeov anonimni način rada (Android/iOS)

kako anonimno pretraživati ​​youtube?

Ako koristite aplikacija YouTube na svoju ruku mobilni telefon, možete koristiti opciju anonimnog surfanja unutar same aplikacije. Ovo je slično odjavljivanju sa vašeg naloga prije pregledavanja, ali je malo praktičnije. Šta god da radite dok ste unutra anoniman način rada nije povezan s vašim korisničkim računom i stoga se neće koristiti za “personalizaciju” niti će se podaci pohranjivati ​​na Googleove serveri.

Da uključite anonimni način rada, otvorite aplikaciju YouTube i dodirnite svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu. Zatim odaberite opciju Uključite anonimni način. Znat ćete da je opcija aktivna jer će se na dnu ekrana pojaviti crna traka “ti si inkognito”.

5) Koristite Tor pretraživač da pretražujete YouTube

kako anonimno pretraživati ​​youtube?

Drugi način da anonimno pretražujete YouTube je korištenje Thor Pretraživač. U slučaju da ne znate šta je Tor pretraživač, jeste poseban web Pretraživač koji usmjerava vaš promet kroz više servera (čvorova) prije nego što stigne na odredište. Zbog toga je veoma teško pratiti odakle dolazi internet saobraćaj. Međutim, budući da vaš promet ide preko više servera, može sporo tvoj brzina Internet veze.

Tor pretraživač besplatno je za stripping i koristitišto ga čini odličnom opcijom za one koji žele malo privatnosti i ne žele da ih Google stalno prati.

O Tor-u smo pisali mnogo puta, pa svakako pogledajte šta je Tor, kako funkcioniše i koje su njegove prednosti.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Kako anonimno pretraživati ​​YouTube? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima