back to top

CCleaner 6: osnovni alat za svakog korisnika Windowsa!

Osim ako niste malo tehničar, može biti prilično zastrašujući zadatak održavati svoj računar čistim od onoga što smo nekada zvali „smeće“: stara računalna riječ koja označava sve što je preostalo ili suvišno. CCleaner je oduvijek težio poboljšanju vašeg računala uklanjanjem smeća, što zahtijeva samo minimum naprednog tehnološkog znanja. To je bilo tačno i prije nego što se razvilo u ono što je danas: odličan alat u smislu optimizacije uređaja.

ccleaner 6

CCleaner je idealan alat za održavanje čistoće vašeg sistema

CCleaner je godinama bio odličan kada je u pitanju održavanje vašeg sistema čistim. Podrazumevani režim je neka vrsta čarobnjaka koji skenira vaš sistem u potrazi za smećem i izveštava šta pronađe, ostavljajući vam opciju da ga očistite.

Interfejs za alat je čist i poslovno orijentisan, prati tradicionalni format za uslužne programe sa listom opcija u lijevoj koloni i kontrolama i prikazom svakog zadatka u panelu s desne strane. Opcije su Status Checker (4-u-1 čišćenje datoteka, nadgledanje, ažuriranje i čarobnjak za pokretanje), Custom Clean, Performance Optimizer, Driver Updater, Registry, Tools i još jedna veza opcija, slična Postavke.

Najbolji način da razmislite o tome je da besplatni korisnici dobiju prednosti privatnosti i prostora, a Pro korisnici dobiju brzinu i sigurnost. Ne morate se odmah odlučiti za plaćenu verziju. Postoji verzija koja je besplatna za kućnu upotrebu, a zapravo služi kao probna verzija za Pro verziju. Uz to možete nadograditi na Pro, koji otključava neke od naprednijih alata, kao što je Performance Optimizer za koji je potrebna skromna pretplata.

ccleaner 6

Optimizacija performansi

Postoji nekoliko sistema za čišćenje, kao i kombinovani programi za proveru virusa i malvera i sistemski optimizatori, ali oni su obično isti segment softvera i ne rade ravnodušno. CCleaner nije takav. CCleaner postoji već dugo, skoro 20 godina, i jedan je od najduže uspostavljenih uslužnih programa za čišćenje Windows napravljenih od temelja. Dodali su macOS još 2012. i Android verzije 2014. godine, ali su uglavnom orijentirani na Windows.

Jednostavan posao ručnog čišćenja Windowsa i uklanjanja napuštenih datoteka i ostataka instalacije zaista je prilično težak. Definitivno morate znati šta radite i znati gdje tražiti. Vrijedi to učiniti jer ove datoteke zauzimaju prostor na disku. Iako je većina inertna bez glavnog programa, neki mogu dovesti do sistemskih anomalija ako ih uhvati drugi softver. Najbolji način da svoju mašinu održite čistom i brzom je da izbrišete sve neiskorištene ili izgubljene kodove.

Ovo je osnovni nivo njege koji nudi CCleaner, a pranje jednom mjesečno sa automatskim čarobnjakom održat će vašu mašinu čistom i svježom. Proces je jednostavan: samo pokrenite skeniranje vašeg računala, pričekajte rezultate, a zatim pokrenite proces popravke. Potrebno je dosta vremena da se završi ovaj odlomak, ali nije ništa previše naporno. Možda ćete pronaći određene stvari dok radi. Na primjer, otkrio sam da je gomila programa koji su ažurirani ponovo instalirala svoje ikone na radnoj površini.

Ali postoje poboljšanja koja možete napraviti u tom procesu čišćenja. Prilagođeno čišćenje vam omogućava da izvršite iste zadatke pretraživanja i uklanjanja, ali cilja na određena područja vašeg stroja. Odaberite ove oblasti iz menija i odaberite zone za praćenje. Na primjer, ako želite biti sigurni da se Firefox čisti češće, možete označiti sve okvire i spremiti ga kao prilagođeno čišćenje koje će se pokretati češće nego opći čarobnjak.

Najimpresivniji dio Pro strane je patentirani alat, Performance Optimizer, koji je definitivno jedan od najboljih alata u paketu. Skeniraće vaš računar i obavestiti vas koji specifični delovi softvera uzrokuju usporavanje vašeg računara. Alat služi za onemogućavanje usporavanja sistema, omogućavajući vam da zadržite programe, ali i da ih pošaljete u stanje mirovanja kada nisu potrebni, čime se oslobađa brzina i snaga.

Kada programima bude potrebno, oni će se probuditi i krenuti na posao. Kada završe, samo se vraćaju na spavanje. Možete ih probuditi i ručno ako mislite da vam trebaju prije toga. Ovo je genijalan alat, veoma pametan sistem i radi veoma dobro.

Samo to bi bilo više nego vrijedno cijene, ali ima još toga. Driver Updater je upravo ono što zvuči, sistem koji skenira vaše diskove da vidi da li im je potrebno ažuriranje. Zatim preuzima najnovije i instalira ga na mašinu. Smatram da je ovo veoma korisno.

Ovo je jedan alat koji bih koristio s malo opreza. Ažuriranje drajvera je naravno korisno, ali ponekad ažuriranje drajvera kada ste zauzeti i treba vam da sve radi može da vas ometa. Možda ćete htjeti pričekati, čekajući mirnije vrijeme. Kada počnete da petljate sa drajverima, odvojite vreme da rešite sve probleme koji se pojave i postavite tačku vraćanja pre nego što to učinite.

CCleaner je svjestan toga i ima alate za oporavak koji vam mogu pomoći. Ovo nas dovodi do alata Registry, koji radi istu stvar za anomalije registra i traži sve problematične i zanemarene ili neiskorištene DLL-ove. Ali ni ovo ne mogu dovoljno naglasiti, nemojte dozvoliti da se ovo kopira bez pregleda unosa ili poduzimanja nekih mjera opreza. Primijenite ista gore navedena upozorenja za vozače i shvatite ih još ozbiljnije ako je moguće.

ccleaner 6

Dostupnost alata CCleaner

CCleaner je ono što smatram bitnim alatom ako ste korisnik Windows-a. Za održavanje vašeg Windows računara u dobrom radnom stanju potreban je ovakav program, što je definitivno jedan od razloga zašto ga je dobro imati.

Osnovna Pro pretplata će vas trenutno koštati 29,95 USD po računaru godišnje. Sljedeći korak je CCleaner Professional Plus, koji će koštati 44,95 dolara za tri računara godišnje. Takođe možete dobiti CCleaner Premium Bundle za 69,95 USD, koji možete instalirati na 5 računara. Ali ne treba vam ni plaćena verzija ako to ne želite. Čak će i besplatna verzija alata CCleaner pružiti vama i vašem računaru adekvatan sistem zaštite. Ako već niste isprobali CCleaner, CCleaner 6 je verzija koja bi mogla biti idealna za vas i koja bi vas mogla upoznati s kvalitetom po kojoj je CCleaner poznat na najbolji mogući način.

Napisao: Ivan Hečimović

Post CCleaner 6: osnovni alat za svakog korisnika Windowsa! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima