back to top

5 stvari koje iPhone rade bolje od Androida

Odabirom određenog brendovi pametnih telefona ili operativni sistem često je to lična odluka zasnovana na vašoj sopstvenoj preferencije ili iskustvo iz prošlosti. Ali ako se (pre)dugo držite jednog brenda telefona ili operativnog sistema, možda nećete shvatiti kakav je u poređenju sa drugim(ima). Na primjer, kakvi su iPhone uređaja u poredjenju sa Android uređaja ovih dana?

Ako nas pitate – iPhone se može takmičiti sa bilo kojim vrhunskim Android uređajem, a iOS ima neke funkcije koje nedostaju Android OS-u ili koje Apple radi na bolji način. Šta tačno mislimo? Pročitajte u nastavku.

1. Haptička povratna informacija

5 stvari koje iphone rade bolje od androida

Haptic feedback ili na hrvatskom”taktilne povratne informacije” su zapravo vibracije koje osjećate kada komunicirate s telefonom. Ovo je jedna od onih suptilnih funkcija koje odmah primijetite kada prelazite s Androida na iOS ili propustite kada koristite Android uređaj. Haptičko iskustvo povratnih informacija na iPhone-u je zadovoljstvo gledati jer je prirodniji i dosljedniji i pruža različite senzacije za različite interakcije sa telefonom.

Appleov Haptic Engine pruža nenadmašno haptičko iskustvo povratnih informacija, od jake vibracije koja oponaša vašu melodiju zvona i nestaje dok uzimate telefon do suptilnije dodirne tačke koju osjećate kada otključate svoj iOS uređaj pomoću Face ID-a ili kucate na tastaturi da napišete poruku.

Da li još sumnjate u ono što je napisano? Idite na aplikaciju Lampa in iOS Control Center i pomičite prst gore-dolje klizačem da osjetite suptilnu, gotovo nevidljivu, taktilnu povratnu informaciju koja se javlja dok zumirate i umanjujete intenzitet svjetla. Također možete otići u aplikaciju Gledaj da osjetite povratne informacije o kliku dok komunicirate sa štopericom ili tajmerom.

Što se tiče Androida, zavisi od mobilnog telefona. Neki Android uređaji, npr Pixel 6imaju solidnu haptičku povratnu informaciju, dok je drugi nemaju ili je prilično loša.

2. Proces podešavanja

Apple vam pomaže u tome postaviti novi iPhone bolje od bilo koje druge kompanije na tržištu. Iako ti Google omogućava vam prijenos nekih podataka i postavki sa starog Android uređaja na novi putem Google Drive-a, nije tako kompletan ili besprijekoran kao Apple-ovo rješenje.

Sa iOS uređajem možete prenijeti gotovo sve koristeći svoj Apple ID – od kontakata i kalendara do app izgleda i postavke sistema. Vaš novi iPhone može imati apsolutno sve što stari ima u roku od 10 minuta. Samo pustite da se novi uređaj sinhronizuje i podesi. Nakon toga možete resetirati stari uređaj na tvorničke postavke i početi koristiti novi iPhone. Proces je praktično bezbolan i rijetko imaju problema.

Apple je čak otišao i korak dalje pomažući kompanijama da upravljaju i implementiraju nove poslovne uređaje putem svojih Program za upis uređaja (DEP). Ovo olakšava IT odjelima da se unaprijed konfigurišu iPhone i iPad postavke, aplikacije i pristup resursima kompanije.

3. Sigurnost aplikacija trećih strana

5 stvari koje iphone rade bolje od androida

Kada je u pitanju sigurnost, kvaliteta i funkcionalnost aplikacija, Prodavnica aplikacija uveliko nadmašuje Google Play. Postoji nekoliko razloga za to:

  • Apple to zahtijeva sve prijave prolaze strogu reviziju prije nego što budu dostupni korisnicima putem Prodavnica aplikacija. Ovo osigurava da aplikacije ispunjavaju određene standarde kvaliteta i sigurnosti. Iako Google također ima proces pregleda za prijave kojima se podnose Google Playnije tako kompletan kao Appleov, što rezultira mnogima loše kvalitete i zlonamjeran aplikacije koji prolaze kroz njihov sistem.
  • Učitavanje aplikacija iz neprovjerenih izvora (to jest, instaliranje aplikacija iz nezvanično izvor) je komplikovanije na iOS-u nego na Androidu. Kao rezultat toga, manje je vjerovatno da će korisnici iPhonea biti izloženi lošijim ili zlonamjernim aplikacijama.
  • iOS programeri Moraju platiti veću godišnju naknadu za objavljivanje aplikacija u App Storeu od programera koji šalju aplikacije na Google Play. To rezultira manjim brojem programera koji rade na iOS aplikacijama. To također dovodi do boljeg kvaliteta i uglađenijih aplikacija općenito.
  • Apple proizvodi svoje hardver i softver i imati manje uređajkoji programeri olakšava optimizacija aplikacija za iPhone. Na kraju dana, ovo rezultira boljim ukupnim iskustvom za korisnike. Isto se ne može reći za Android uređaje, koji dolaze u svim oblicima i veličinama od raznih proizvođača mobilnih telefona, što za programere čini veći izazov da optimiziraju svoje aplikacije za svaki brend mobitela.

4. Ugrađene aplikacije i funkcije

Svaki operativni sistem ima paket aplikacija sa kojima dolaze kao i skup mogućnostiali iOS ima prednost u odnosu na Android u ovom segmentu.

Međutim, vjerovatno se nećete složiti s nama ako ste novi korisnik iPhonea i niste dublje ušli u Apple’s ekosistema. Moglo bi se reći da iPhone ima više bloatware sa Android uređaja jer novi iPhone dolazi s nekoliko unaprijed instaliranih aplikacija, koje vam se mogu učiniti nepotrebnim, kao npr. Apple TV, sat ili dionice. Međutim, isti argument vrijedi ako okrenete priču.

Zapravo, pored izvornih aplikacija koje dolaze standardno Android OS, većina Android uređaja dolazi s unaprijed instaliranim aplikacijama drugih proizvođača i operatera. Mnogi korisnici smatraju da ove aplikacije nisu ništa drugo do bloatware koji zauzima dragocjeni prostor za pohranu i memoriju.

Osim toga, Appleove ugrađene aplikacije i karakteristike su generalno bolje od Android kolega. Na primjer, Apple’s iMessage je ultimativna platforma za razmjenu poruka; I Privjesak za ključeve nudi sveobuhvatnije i praktičnije rješenje za upravljanje lozinkama od onoga što je dostupno na Androidu. O aplikaciji da i ne govorimo Prečice koji vam omogućava automatizaciju svakodnevnih zadataka na vašem iPhoneu.

Naravno, ne morate se složiti sa nama, ali generalno mislimo da Apple radi odličan posao u ovom segmentu.

5. Integracija eko sistema

5 stvari koje iphone rade bolje od androida

Ako želite besprijekorno i integrirano iskustvo na svim vašim Apple uređajima, onda je iOS ono što vam treba.

Apple ekosistem je dizajniran da zadovolji svoje korisnike u svakom aspektu njihovog digitalnog putovanja, pružajući vam kohezivno i praktično iskustvo, od načina na koji vaši uređaji komuniciraju do načina na koji možete lako pristupiti raznim Apple uslugama.

Na primjer, mogućnost Handoff omogućava vam da započnete zadatak na jednom Apple uređaju i nastavite gdje ste stali na drugom. Takođe, imate AirDropkoji olakšava dijeljenje datoteka između Apple uređaja, ili iCloud Privjesak za ključevekoji sinhronizuje vaše lozinke na svim vašim uređajima.

Dok je Apple još uvijek ispred konkurencije, Google relativno brzo sustiže korak. Međutim, samo će vrijeme pokazati da li će ikada uspjeti nadmašiti Apple. Za sada, međutim, iOS ostaje superioran platforma u tom pogledu.

Da ne spominjemo koliko dobro sve funkcionira ako posjedujete više Apple proizvoda – iPhone, iPad, Mac, AirPods slušalice … sve savršeno funkcionira jedno s drugim, ali o tome drugi put.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava 5 stvari koje iPhone uređaji rade bolje od Androida prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima