Šta je defragmentacija i kako defragmentovati hard disk!?

Defragmentacija hard diska je jako bitna za brz i nesmetan rad Vašeg kompjutera. Ako primjetite da Vaš računar sporo radi, defragmentacija je prvo što treba da uradite.

Potrebno je znati kako sigurno odraditi ovaj proces i tako odložiti kupovinu novog računara. U ovom članku ćete naučiti zašto je defragmentacija diska jako bitna i kako se ona radi.

Prosječan korisnik računara na fajl gleda kao na cjelinu, tj. pjesmu, sliku ili word dokument ali operativni sistem taj fajl vidi kao bitove koji se nalaze svuda po hard disku. Da bi kompjuter otvorio fajl koji smo mi pokrenuli dvostrukim klikom, on sakuplja male bitove i sjedinjava ih u jedan fajl koji nam prikaže na monitoru.

Kada stalno deinstaliramo i instaliramo programe, na hard disku se oslobađaju i popunjavaju prazna mjesta, jer je tako najracionalnije iskorišten prostor na njemu, i poslije nekog vremena dolazi do previše razbacanih bitova koje računar teško sjedinjuje u fajl.

Šta je defragmentacija?

Defragmentacijom diska ćemo dozvoliti kompjuteru da preuredi informacije (bitove) na hard disku kako bi ih poslije brže otvarao i stavljao nama na raspolaganje. Kompjuterskim rječnikom moglo bi se reći da defragmentacija diska predstavlja proces sjedinjavanja fragmentiranih datoteka na hard disku računara.

Najjasnije će biti ako se objasni na sljedeći način: Želite da odradite domaći zadatak iz matematike. Iz tog predmeta posjedujete školsku i domaću svesku i knjigu. Ako su vam sve tri stvari razbacane u tri različite fioke, vise vremena će Vam biti potrebno da ih uzmete, ali ako ˝defragmentujete˝ svoj pribor za školu, i sve udžbenike i sveske smjestite u jednu fioku, lakše će Vam biti da ih uzmete i krenete s radom.

defragmentacija
Defragmentacija hard diska na Windows XP

Postupak za defragmentaciju je vrlo sličan za par zadnjih verzija Windowsa. Prvo što je potrebno uraditi jeste analiza hard diska, kako bi se utvrdilo da li je defragmentacija uopšte potrebna:

  • Kliknite na Start, idite na All Programs, zatim na Accessories, pa na System Tools, a onda kliknite na Disk Defragmenter.
  • Kliknite na hard disk koji želite da analizirate.
  • Kliknite na Analyze da započnete analizu.
  • Pregledajte rezultate analize kada bude završena i procjenite da li je potrebna defragmentacija.
defragmentacija
Defragmentacija hard diska na Windows 10

Defragmentacija hard diska:

  • Kliknite na hard disk koji želite da defragmentirate.
  • Kliknite na Defragment da biste započeli proces.
  • Posmatrajte napredovanje ove operacije. Ovaj process će trajati toliko dugo koliko je vaš hard disk popunjen.

Savjet


Da bi ovaj proces sređivanja fajlova u kompjuteru bio brži, prije startovanja obrišite sve nepotrebne fajlove i premjestite foldere i fajlove gdje će vam inače stajati. Također, nije loše napraviti sistemski backup file pre defragmentovanja.


Upozorenje


Nemojte često raditi defragmentaciju hard diska jer mu time možete skratiti radni vijek. Također, bitno je napomenuti da se prilikom defragmentacije mogu oštetiti fajlovi iako je ovaj slučaj prilično rijedak.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima