back to top

Kako napraviti print screen (snimiti sliku ekrana) na računaru

Vjerujem da nema korisnika kompjutera koji nijednom nije poželio da napravi sliku onoga što trenutno vidi na ekranu. Razlozi za to mogu biti najrazličitije prirode: možda je ova operacija potrebna za rad, za neku vašu vlastitu arhivu ili je potrebno dostaviti snimak ekrana tehničkoj podršci kao dodatno pojašnjenje problema. Postoji nekoliko načina da napravite snimak ekrana u Windows okruženju. Mi ćemo vas uputiti na najlakši način sa detaljnim uputama u 4 jednostavna koraka kako napraviti screen print screen.

Korak 1: Kreirajte Print Screen

Postavite sve što želite da snimite na ekranu i pritisnite dugme Print Screen (često skraćeno na “PrtSc“). Obično se nalazi u gornjem desnom uglu vaše tastature i obuhvata (kopira) sve na ekranu. Alternativno, ako želite da slikate samo aktivni prozor, pritisnite Alt + Print Screen (PrtSc). Ako imate laptop, možda ćete morati da pritisnete Fn + Print Screen ili ključ Windows + Print Screen ovisno o modelu, ako model vašeg prijenosnog računala ima drugačiju funkciju koja je dodijeljena tom određenom tipku.

Na mnogim računarima ekran će treptati ili nakratko zatamniti da bi vas obavestio da je snimljen snimak. Međutim, ponekad nema očiglednog znaka da je snimak ekrana napravljen, tako da nećete saznati do drugog koraka. Pritiskom na dugme Print Screen, stavili ste sliku na ekran u privremenu memoriju i slika će biti tamo do trenutka kada napravite novi snimak ekrana. ili ne pritisnete opciju Kopiraj. Imajte na umu da ako već ne koristite Fn tasterprovjerite da li možda svijetli ili je uključeno: na nekim prijenosnim računalima osvetljeni taster Fn će sprečiti proces snimanja ekranajer Windows registruje tri ključa umjesto dva (isto kao kod Caps Lock-a itd.).

BILJEŠKA: Ako imate instaliran Dropbox, možete podesiti da se snimak ekrana automatski deponuje u vaš Dropbox folder.

Korak 2: Otvorite Paint

Za drugi i najvažniji korak trebat će vam neki program u kojem možete uređivati ​​fotografije, Adobe Photoshop, Corel Draw itd., ali oni nisu besplatni, pa se njima nećemo baviti. Jedno od najboljih rješenja za ovaj zadatak je Microsoft Paint, poznati Bojanka.

Microsoft Paint, je vrlo jednostavan program koji sadrži alate za kreiranje jednostavne kompjuterske grafike. Paint je bio uključen u sve verzije Windows operativnog sistema. Program može otvarati i čuvati datoteke u bitmap formatu (.BMP), JPEG, GIF, PNG i TIFF formatu. Zbog jednostavnosti ovog softvera, postao je jedan od najčešće korištenih programa u ranijim verzijama Windowsa. Iz istih razloga koristićemo upravo ovu aplikaciju u postupku kreiranja screenshot-a.

bojanka

Korak 3: Zalijepite snimak ekrana

Kada se Paint otvori, kliknite na dugme Paste u gornjem levom uglu programa ili pritisnite Ctrl + V na tastaturi (prečica za komandu Pasta) da zalijepite snimak ekrana u okruženje aplikacije Paint. Trebali biste vidjeti sliku koju ste ranije snimili tj. pojavit će se u prozorima za uređivanje u programu Paint.

Odatle napravite sve promjene koje želite, uključujući izrezivanje i odabir određenog dijela slike.

Korak 4: Napravite snimak ekrana

Da biste napravili snimak ekrana potrebno je da kliknete na glavni meni i opciju Filet u gornjem levom uglu, a zatim na opciju Sačuvaj kao.

U novootvorenom prozoru u polju “Ime dokumenta” unesite naziv datoteke (screenshot), odaberite lokaciju snimanja i odaberite željeni format datoteke iz padajućeg izbornika. JPG će biti sasvim u redu za većinu namjena, ali kao što smo već spomenuli, dostupni su vam mnogi drugi formati kao što su PNG, BMP, GIF i drugi. Kliknite na dugme Sava u donjem desnom uglu kada završite.

I to je to! Gotovo je, upravo ste naučili kako napraviti print screen u 4 jednostavna koraka. Ako i dalje imate nekih dilema, slobodno iznesite svoje nedoumice u komentarima, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo.

Video uputstvo: Kako napraviti print screen

U slučaju da još uvijek ne razumijete šta treba da uradite, na YouTube-u imate puno različitih uputstava gdje je ovaj postupak grafički objašnjen. Odabrali smo jednu:

DODATAK: Snimak ekrana direktno u Word dokument

Još jedna stvar, u mnoge programe za uređivanje fotografija možete zalijepiti svoj screenshot, Microsoft Word je jedan od njih. Ako želite da implementirate snimak ekrana u Word dokument, nećete morati da prolazite kroz gornju proceduru da biste naknadno uvezli sliku.

Uradite 1. Korak od uputstava, a zatim unesite Word dokument, zatim jednostavno postavite kursor na mjesto na kojem želite snimku ekrana i kliknite paste.

kakolako.info

Možda vas zanima