back to top

Donosimo vam detaljnu listu svih funkcija koje će novi One UI 6.0 omogućiti na Samsung uređajima

Samsung uskoro priprema prezentaciju novog One UI 6.0 korisnički interfejs koji dolazi na pametne telefone i tablete. Tradicionalno, dolazak novog Android ažuriranja iz Samsunga redovno prati nova verzija softvera One UI.

To se dogodilo i ovoga puta, a glavne nadogradnje One UI korisničkog sučelja prvo su namijenjene uređajima iz Galaxy S serija. Novi One UI 6.0 će se zasnivati ​​na Android 14a prvi uređaji koji će ga preuzeti u okviru beta programa biće mobilni telefoni Galaxy S23 serija.

one ui 6.0

Dosta novih funkcija

One UI 6.0 je veoma važna softverska nadogradnja za Samsung uređaje koja donosi brojna poboljšanja, od kojih su neka rafinirani dizajn softvera, proširene opcije za personalizaciju postavki, napredne performanse i još mnogo toga. Budući da One UI 6.0 dolazi sa velikim brojem izmjena, u nastavku smo izdvojili najvažnije koje bi trebale privući pažnju korisnika.

 

Novi izgled dugmadi (Button Layout)

Izgled panela za brzi odabir je promijenjen u One UI 6.0 kako bi se omogućio još praktičniji pristup često korištenim funkcijama. Dugmad za Wi-Fi i bluetooth sada su postavljeni na vrh ekrana dok su vizuelni atributi, kao što je “Tamni mod” ili “Štit za udobnost očiju“, koji se nalazi na dnu. Postoji opcija da dodatno prilagodite dugmad za brzi pristup ako želite da napravite sopstveni izgled.

 

Trenutni potpuni brzi pristup panelu

Omogućen je trenutni pristup brzim postavkama (Brza podešavanja) pa će za mnoge korisnike to značiti još brži pristup željenom dijelu na uređaju. Samo jedan prelazak prstom od gornjeg desnog dijela ekrana bit će dovoljan da dobijete trenutni pristup proširenom panelu brzih postavki, izbjegavajući potrebu za dodatnim prevlačenjem.

 

Efikasna kontrola svjetline

Traka za kontrolu svjetline sada je dio kompaktnog brzog panela, omogućavajući brzo i jednostavno podešavanje prevlačenjem prema dolje od vrha ekrana.

 

Poboljšani prikaz slike albuma

Zna se kako Samsung Glazba aplikacija ima mogućnost kategorizacije vaše muzike ili video klipova po žanru putem prikaza “album art”. Sada će se isti prikaz proširiti unutar panela s obavještenjima gdje upravljate medijskim sadržajem, a to će se dogoditi kada se na vašem uređaju pokrene muzički ili video sadržaj.

 

Poboljšani izgled obavještenja

Svako obavještenje koje primite na svom Samsung uređaju sada će imati pojedinačnu karticu, što će ga učiniti lakšim za uočavanje i prepoznavanje.

 

Premještanje zaključanog ekrana

Korisnici dobijaju veći stepen fleksibilnosti, tako da mogu da premjeste sat na zaključanom ekranu prema svojim željama.

 

Pojednostavljene oznake ikona

Oznake ikona aplikacija sada su stilizirane u jednom redu, što je estetski čistije i jasnije za pregled. Neki nazivi aplikacija kao što su “Galaxy” ili “Samsung” sada su skraćeni.

 

Novo zadano pismo

One UI 6.0 će uvesti novi zadani font koji izgleda elegantnije i atraktivnije. Korisnici koji izaberu zadani font unutar postavki moći će doživjeti ovu promjenu.

 

Napredni multitasking

Skočni prozori sada ostaju otvoreni čak i kada je navigacija postavljena pod “Nedavno” ekran. Ovo omogućava korisnicima da nastave sa svojim aktivnostima i radom bez prekida.

 

Prilagođeni vidžeti kamere

Novo ažuriranje omogućava dodavanje prilagođenih vidžeta kamere na početnom ekranu. Svaki widget se može konfigurirati za otvaranje posebnog načina snimanja i za spremanje fotografija u određeni album na uređaju.

 

Novi emoji dizajn (novi dizajn emotikona)

One UI 6.0 uključuje novi emoji dizajn koji daje osvježenje i moderniji izgled popularnim likovima u aplikacijama za razmjenu poruka i objavama na društvenim mrežama.

 

Weather Enhancements

Vrijeme“ widget je sada dodatno poboljšan kako bi ponudio detaljniji pregled lokalne vremenske prognoze, uključujući upozorenja o ekstremnim vremenskim prilikama.

 

Interaktivna vremenska karta

Ažurirano “Vrijeme” aplikacija sada omogućava korisnicima da se kreću po karti kako bi pronašli informacije o vremenu bez potrebe da znaju imena gradova ili mjesta.

 

Poboljšanja kamere

Kamere na Samsung uređajima sa novim One UI 6.0 korisničkim interfejsom sada imaju razne nove nadogradnje kao što su prilagođeni vodeni žigovi, postavke dinamičke rezolucije, lakše menjanje veličine videa i precizni indikatori nivelisanja za upotrebu prednje kamere.

 

Poboljšane funkcije galerije

Galerija” aplikacija je obogaćena funkcionalnostima kao što su spremanje izrezanih fotografija kao naljepnica, poboljšani pregled “priče” i intuitivno drag-and-drop interfejs.

 

Nadogradnje uređivača fotografija

Photo Editor“ Aplikacija ima nove funkcije uključujući prilagođavanja nakon spremanja, funkcije vraćanja i ponavljanja, poboljšani raspored navigacijskih stavki i mogućnost crtanja prilagođenih oznaka.

 

Poboljšanja kalendara i podsjetnika

Kalendar” i “Podsjetnik” aplikacije su dobile svoja ažuriranja, a promjene koje dolaze s njima su mogućnost novog pogleda na raspored i ugradnja podsjetnika unutar “Kalendar“ aplikacije za još bolju integraciju informacija na jednom mjestu.

 

Poboljšanja odjeljka Režimi i rutine

Novo ažuriranje donosi nove funkcije unutar “Režimi i rutine” odjeljak koji možete pronaći u postavkama. Korisnicima je sada dozvoljeno da postavljaju jedinstvene zaključane ekrane u različitim modovima kao što su vožnja, rad ili vježbanje.

 

Novi dizajn widgeta “Smart Suggestions” (Smart Suggestions Redesign)

Pametni prijedlozi” widget je dobio novi redizajn u obliku rasporeda koji ga još bolje integriše unutar ikona na početnom ekranu.

 

Finder Improvements

Finder” aplikacija sada ima brz pristup radnjama aplikacije direktno iz rezultata pretraživanja. Sada su dostupne i preporuke za upravljanje prostorom za pohranu vašeg uređaja i mnogi drugi oblici brzih savjeta.

 

Postavke Enhancements

Radi se o tome da sa One UI 6.0 dolazi napredniji “Avion” način rada, poboljšane postavke pristupa bateriji i još jača prevencija sigurnosnih prijetnji unutar “Postavke“prijave.

 

Pristupačnost

One UI 6.0 sada pruža novu opciju za povećanje sadržaja na ekranu, prilagođenu debljinu kursora i poboljšan pristup informacijama.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Donosimo detaljnu listu svih funkcija koje će novi One UI 6.0 omogućiti na Samsung uređajima koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima