back to top

Google Assistant Driving Mode i Android Auto – koje su fundamentalne razlike između ovih funkcija i koja je njihova funkcija tokom vožnje?

Debatu o razlici između Google Assistant Driving Mode i Android Auto funkcija na Android uređajima pokrenula je nedavna Googleova najava. Čini se da će Android Auto prestati da radi u bliskoj budućnosti, a Google Assistant Driving Mode će ostati jedina opcija za korisničko sučelje u automobilu.

Ovakvim promjenama Google uvijek želi poboljšati korisničko iskustvo, ali je potrebno detaljno analizirati o čemu se tačno radi.

način rada google assistant za vožnju

Šta je način vožnje Google Assistant?

Google Assistant Driving Mode je najavljen još 2019. godine i napravljen je da postepeno zamijeni Android Auto kao interfejs prilagođen vozaču, a u januaru 2021. konačno je postao dostupan. Tokom druge polovine 2021. godine izvršene su dodatne promjene interfejsa. Režim vožnje Google Assistant tada ima zadani kućni interfejs sa navigacionim okvirom “Kamo?”, muzičkim preporukama i prečicama za slanje poruka ili započinjanje telefonskog poziva. Novo iskustvo ovog režima je istovremeno prikaz dostupne muzike (YouTube Music, Spotify ili neke druge aplikacije) i navigacija.

Nekoliko mjeseci nakon objavljivanja Google Assistant Driving Mode, Google je potvrdio da će to biti jedini interfejs na Android telefonima prilagođen vožnji u automobilu, a najavljeno je i da će podrška za Android Auto prestati sa dolaskom Androida 12. U junu ove godine, Google je također potvrdio da će podrška za Android Auto prestati i na ranijim verzijama Android operativnog sistema.

android auto

Šta je Android Auto?

Dolazak Android Auto aplikacije ispunio je prazninu jer nije postojala druga aplikacija ili način rada koji bi odgovarao vožnji u autu. Kada je stigla najava Google Assistant Driving Mode, aplikacija je privremeno uklonjena, ali kada je utvrđeno da nova funkcija neće tako skoro doći na pametne telefone, Google je omogućio preuzimanje aplikacije pod nazivom Android Auto za ekrane telefona na Play-u Store.

Dolaskom Androida 10, Google je počeo da uklanja Android Auto aplikaciju i zbog pogrešne računice u vezi sa prestankom Google Assistant Driving Mode, odlučio je da izvrši izmjene na starom interfejsu i omogući preuzimanje nove aplikacije Android Auto za ekrane telefona. Ima integraciju sa aplikacijom Google Maps za navigaciju, optimizirano dodirno sučelje koje omogućava telefonske pozive i optimizirano sučelje za korištenje nekih audio aplikacija kao što su Google Podcasts, Spotify i druge.

Može li se reći da ove karakteristike imaju istu sposobnost?

Svakako imaju neke zajedničke osnove i funkcije, ali među njima postoje i određene razlike.

google-asistent-režim vožnje-kako-7

Kako im pristupiti?

Jedna od najvećih razlika je u tome kako se obje funkcije uključuju. Aplikacija Android Auto za ekrane telefona mora se preuzeti sa Google Play prodavnice, a zatim se njena ikona prikazuje na početnom ekranu.

Pristup režimu vožnje Google Assistant je malo komplikovaniji. Najlakši način da ga otvorite je glasovnom komandom Google asistentu: “Hej Google, pokreni način vožnje.” Kada se prvi put pokrene, možete kliknuti na ikonu koja se pojavljuje u donjem uglu ekrana i okrenuti na opciju “dodaj način vožnje na početni ekran” prečicu koja će ubrzati otvaranje ove funkcije u budućnosti. Također možete odrediti u postavkama da se režim vožnje Google Assistant uključuje kada se povežete na Bluetooth unutar automobila.

Način rada Google Assistant za vožnju nije dostupan u pejzažnom načinu rada

Vjerojatno najveća razlika između ove dvije funkcije je činjenica da ne možete koristiti Google Assistant način vožnje u pejzažnom načinu rada. Ako pokušate da okrenete svoj pametni telefon, ekran će ostati na istom mjestu. Nema problema sa aplikacijom Android Auto za ekrane telefona, a kada okrenete svoj pametni telefon, interfejs aplikacije se takođe automatski rotira i prilagođava.

 

Da li ista aplikacija podržava obje funkcije?

Režim vožnje Google Assistant i Android Auto za ekrane telefona podržavaju veliki broj aplikacija za medijski sadržaj. U režimu vožnje, sve aplikacije prikazuju samo preporučene albume, liste pesama i još mnogo toga. Aplikacija Android Auto donosi specifičnije korisničko iskustvo, omogućavajući vam da vidite čitave liste za reprodukciju i prethodno organizovan medijski sadržaj.

Što se tiče navigacije, Google Assistant Driving Mode je ograničen na aplikaciju Google Maps, a aplikacija Android Auto za ekrane telefona također ima podršku za Waze (također u vlasništvu Google-a).

 

Ograničenja u odnosu na region

Ovo je veoma važna stavka kada se porede dve karakteristike. Upotreba Google Assistant načina vožnje ograničena je na sljedeće zemlje: SAD, UK, Australija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Indija, Meksiko i Španija.

Aplikacija Android Auto za ekrane telefona nema takva regionalna ograničenja i dostupna je u većini zemalja.

 

Šta je zaključak?

Upoređujući dvije funkcije dizajnirane za prilagođavanje interfejsa pametnog telefona tokom vožnje automobila, može se reći da je Google Assistant Driving Mode izgledao mnogo bolje u najavama za 2019. godinu. Prošle su skoro tri godine od njegove najave i zaista nam se čini da se njegove karakteristike mogu opisati kao nešto lošija kopija aplikacije Android Auto for Phone Screens.

Google je imao isplaniran plan prema kojem je aplikacija Android Auto za ekrane telefona trebala biti potpuno zamijenjena i čije će funkcije biti zamijenjene kvalitetno. Nažalost, korištenje Google Assistant Driving Mode je to negiralo i vjerovatno će više korisnika požaliti Android Auto, funkciju koja je bila tako jednostavna, praktična i lako dostupna.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Google Assistant Način vožnje i Android Auto – koje su fundamentalne razlike između ovih funkcija i koja je njihova funkcija tokom vožnje? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima