back to top

Google Chromeu nedostaju neke funkcije koje koristi Edge. Dajemo opise njihovih funkcija i zašto mogu biti razlog da počnete koristiti Microsoftov web pretraživač!

U posljednjih nekoliko godina, Microsoft Edge je prešao dug put od web pretraživača koji pokušava zamijeniti Internet Explorer do web pretraživača koji je u maju ove godine prošao Safari i postao drugi najpopularniji pretraživač na svijetu, odmah iza Googlea. Chrome.

Statistika se odnosi samo na tržište desktop web pretraživača iu sferi mobilnih telefona Edge nema ni približno isti uspjeh, ali se veliki trud i ulaganje Microsofta očito isplatilo.

Dalji cilj Microsofta je vrlo jasan – pokušaj približavanja Google Chrome-u. Zauzimanje vrha liste najpopularnijih web pretraživača trenutno nije vjerovatno, a Edge će morati imati snažan i dugotrajan kontinuitet da bi se čak približio Googleovom web pretraživaču. Ti napori mogu ići iz različitih smjerova, ali ono što može privući korisnike je inovacija i uvođenje novih funkcija koje Google Chrome nema.

Microsoftu je jasno da Edge mora brendirati kao web pretraživač koji će imati jedinstvene funkcije koje su praktične za korisnike, a ujedno treba da pruža kvalitetan rad i zavidan nivo sigurnosti.

Ispod je lista najvažnijih funkcija koje su dio Edge web pretraživača, dok ih Google Chrome nema.

microsoft edge 98

Vertikalne kartice

Iako ova karakteristika nije nešto što bi se moglo nazvati prekidač dogovora i natjerati korisnike da se prebace na Edge, opcija pomicanja kartica na stranu unutar prozora je zanimljiv i koristan dodatak. Vertikalne kartice su posebno praktične kada imate puno otvorenih kartica i na taj način dobijate mnogo više prostora za bolji raspored.

Edge zaista ima prednost u odnosu na Chrome kada su u pitanju postavke kartica, a pretraživanje ima mnogo praktičnije funkcije. Tokom pretrage otvara se novi interfejs koji vam omogućava da pretražujete sadržaj prema rečima koje su deo naslova otvorenih kartica i onih koje su nedavno zatvorene.

Kada se spominju nedavno otvorene kartice, Edge omogućava njihovo ponovno otvaranje sa duže liste, za razliku od Chromea gdje je moguće odabrati samo karticu koja je zadnja otvorena. Edge čak ima funkciju otvaranja kartica s drugih uređaja ako je koristite i na njima.

pokrenite edge bar

Edge Bar

Edge Bar je vjerovatno jedna od funkcija preko kojih korisnici lako pređu, a zapravo ima odlične funkcije koje mogu poboljšati rad. Ovaj alat omogućava pregled vijesti sa početne stranice, pretraživanje na web tražilici, a korisnik može zakačiti omiljene web stranice na njega. U svemu tome, najpraktičnije je to što je Edge Bar uska traka koja stoji sa strane ekrana i nimalo ne utiče na prostor ili raspored radne površine.

Edge Bar se može pojaviti prvi put nakon ažuriranja Edge. U slučaju da se to ne dogodi potrebno je kliknuti na meni Edge (ikona sa prikazom tri tačke) u gornjem desnom uglu prozora Edge, izabrati “Više alata” i kliknite na “Pokrenite Edge Bar“. Nakon što pokrenete Edge Bar, ona će ostati otvorena čak i kada zatvorite prozor Edge web pretraživača. U postavkama Edge Bar-a postoji opcija da se podesi da se automatski otvara svaki put kada pokrenete računar.

web capture

Web Capture

Web Capture je alat koji vam omogućava da sačuvate čitave web stranice kao slike. Nekim korisnicima ova funkcija može biti vrlo korisna zbog vrste posla koji obavljaju ili zbog specifičnih aktivnosti, ali i obični korisnici će u njoj vidjeti nešto praktično jer sadržaj pojedinačne web stranice ne mora biti raščlanjen na nekoliko snimaka ekrana.

Možete pokrenuti Web Capture iz menija Edge, ali mnogo lakši način je da kliknete desnim tasterom miša na web stranicu na kojoj se trenutno nalazite i izaberete opciju iz kontekstnog menija. Web Capture ima dvije opcije: kreiranje slike dijela stranice ti kreiranje slike cijele stranice. Nakon što ste snimili određeno područje web stranice ili cijeli sadržaj sa slikom, možete urediti samu datoteku po želji prije nego što je sačuvate.

Ista funkcija na Chromeu nije u sličnoj aplikaciji, jer je screenshot cijele web stranice samo programerski alat koji obični korisnici ne koriste često, a druga opcija je otići u meni za ispis dokumenata i odabrati opciju “Ispis u PDF“, što je duži postupak i nije tako fleksibilan kao Web Capture.

slika u slici

Slika u slici

Ova funkcija je neko vrijeme bila dostupna za vrijeme gledanja videa na Edge-u, ali joj je bilo malo teže pristupiti jer ste morali omogućiti njeno dugme u Edge postavkama ili desnim klikom na video i odabrati opciju iz kontekstnog menija.

Microsoft je vremenom učinio funkciju Slika u slici podrazumevanom. Kada gledate određeni video putem Edge web pretraživača, malo dugme će se pojaviti na vrhu prozora unutar njegovog interfejsa. Kada kliknete na njega, video će se prebaciti na manji format, a svrha ove funkcije je da sami uredite postavke gledanja i da prilagodite veličinu videa i njegovih ostalih elemenata svojim željama bez korištenja drugih aplikacija.

Chrome omogućava istu funkciju za YouTube video zapise, ali korisnicima nije odmah jasno kako se to mora učiniti. YouTube video se mora dvaput kliknuti desnom tipkom miša da se otvori drugi kontekstni meni gdje je odabrana ista opcija. Edge je mnogo praktičniji sa ovom funkcijom.

collections ms edge

Zbirke

Funkcija kolekcije u Edge-u može se predstaviti kao dodatna opcija za čuvanje informacija. Pojavljuje se na desnoj strani trake za pretraživanje u Edgeu kao ikona s crnom pozadinom i bijelim križem. To su kolekcije koje može kreirati svaki korisnik i koje se mogu koristiti za traženje nečega na mreži jer omogućavaju fleksibilno i praktično grupisanje veza, slika i teksta zajedno. Sa funkcijom Zbirke, svako može birati najvažnije informacije bez nasumičnih gomilanja veza.

Funkcija Zbirke možda nije nešto što koristite svaki dan, ali je zanimljiv način za spremanje informacija s Interneta.

Uz Chrome, postoje ekstenzije poput Note Boarda koje imaju istu funkciju, ali ova opcija nije dostupna u samom web pregledniku.

efikasnost-režim--microsoft-edge

Efficiency Mode

Chrome prati stigmu web pretraživača koji intenzivno troši računarske resurse, posebno u situacijama kada imate otvoren veliki broj kartica. Edge nema takvu reputaciju i čak nudi mogućnost prilagođavanja rada, ovisno o željama korisnika.

Jedna od navedenih opcija je Efficiency Mode, koji je dostupan iz menija Edge. Kada je ovaj način aktiviran, on automatski hibernira otvorene kartice koje se ne koriste. Još jedna prednost je što ograničava Edge-ovu upotrebu procesora, tako da će ukupne performanse računara biti bolje kada se koristi Microsoftov web pretraživač, a potrošnja baterije laptopa će biti racionalizovana.

edge vpn

Besplatan VPN

Dodavanje besplatnog VPN-a (virtuelne privatne mreže) jedan je od Microsoftovih nedavnih poteza koji je Edgeu dao još jednu zanimljivu funkciju. Besplatni VPN pod nazivom Microsoft Edge Secure Network šifrira internetsku vezu, sprečava praćenje na mreži, omogućava podešavanja privatnosti kada je u pitanju lokacija korisnika, njegovo korištenje ne zahtijeva naknadu, a svaki korisnik dobiva 1 GB podataka mjesečno.

Chrome također ima opciju korištenja virtuelne privatne mreže, ali se ova opcija plaća.

Napisao: Ervin Mičetić

U objavi Google Chrome nedostaju neke funkcije koje Edge koristi. Dajemo opise njihovih funkcija i zašto mogu biti razlog da počnete koristiti Microsoftov web pretraživač! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima