Jeste li znali da je Tesla htio napraviti mašinu koja bi mogla spriječiti zemljotrese?

Nikola Tesla poznat je najprije po svom radu vezanom uz električnu energiju. Razvio je sustav izmjenične struje, što je omogućilo njen prijenos na velike udaljenosti, a radio je i na bežičnoj komunikaciji te prijenosu energije.

Bio je veliki izumitelj, ali i prilično ekscentričan. Zbog toga je često omiljena tema pobornika teorija zavjere te mu pripisuju sve i svašta, u rasponu od kontakta s vanzemaljcima do eksplozije u Tunguskoj u Sibiru 1908. godine.

Jedna od tih tema je i takozvani generator potresa. Tesla je 1896. godine pokušavao otkriti način na koji oscilacije mogu biti upotrijebljene za prijenos energije. Htio je izraditi oscilator na paru koji može stvoriti razne frekvencije. Ako bi se neka od frekvencija poklopila s rezonantnom frekvencijom, uređaj koji ju prima trebao bi pretvoriti mehaničke oscilacije u električnu energiju.

Taj je uređaj bio zgotovljen 1897. godine. Funkcionirao je tako da bi para bila usmjerena u oscilator i izlazila kroz više otvora, gurajući pritom klip gore-dolje, sve dok ne bi postigao visoke frekvencije i počeo stvarati struju.

Gornji dio kućišta morao je biti izrađen tako da može izdržati pritisak 2,8 megapaskala i temperature veće od 200 Celzijevih stepeni.

Nije otišao dalje od prototipa

Godinu kasnije Tesla je navodno uspio oscilirati svoj laboratorij u New Yorku toliko da su susjedi pozvali policiju i hitnu pomoć jer su mislili da je došlo do zemljotresa.

Prema pisanju magazina The World Today iz 1912. godine, Tesla je svoj oscilator toliko usavršio da ga je sveo na džepnu veličinu (18 centimetara, težine nešto ispod kilograma) i s njime mogao za manje od sat vremena srušiti Bruklinski most ili zgradu Empire State, prenosi Tportal.hr.

Teoretski, dovoljno jak stroj te vrste mogao je izazvati potrese. Tesla je htio da se njegov izum koristi u mirnodopske svrhe, poput prijenosa električne energije ili sprječavanja zemljotresa. Očekivao je da će od oscilatora u dvije godine zaraditi sto miliona američkih dolara.

Telegodinamički sustav za prijenos energije, kako ga je nazvao, nažalost nikad nije otišao dalje od prototipa, ali ideja o istraživanju podzemlja korištenjem oscilacija itekako je našla primjenu.

Seizmolozi koriste energiju koju odašilju elektromagnetski uređaji, kontrolirane eksplozije ili mehanički klipovi kako bi dobili predodžbu o tome šta se krije ispod površine Zemlje.

pressmediabih.com

Možda vas zanima