Kako funkcioniše VPN

Kako funkcioniše VPN ukratko – sakriva vašu IP adresutako što je preusmeri preko posebnog udaljenog servera koji pokreće VPN host.

To znači da ako surfate na internetu koristeći VPN, VPN server postaje izvor vaših podataka.

To znači da vaš dobavljač internetskih usluga (ISP) i razne treće strane ne mogu vidjeti koje web stranice posjećujete ili koje podatke šaljete i primate na mreži.

Virtuelna privatna mreža ili skraćeno VPN radi kao filter koji sve vaše podatke pretvara u “smeće”. Čak i da se neko dočepa vaših podataka, to bi bilo potpuno beskorisno.

Koje su prednosti VPN veze

vpn kako funkcioniše vpn
Kako funkcioniše VPN

VPN veza maskira vaš promet i štiti ga od vanjskog pristupa. Nešifrirane podatke može vidjeti svako ko ima pristup mreži i želi je vidjeti. Uz VPN, hakeri i sajber kriminalci ne mogu dešifrirati te podatke.

Sigurno šifriranje

Potreban vam je ključ za šifriranje za čitanje podataka. Bez toga, kompjuteru bi bili potrebni milioni godina da dešifruje kod u slučaju hakerskog napada. Uz pomoć VPN-a, vaše aktivnosti na mreži su skrivene čak i na javnim mrežama.

Skrivanje vaše lokacije

VPN serveri u suštini djeluju kao vaši proksiji na Internetu. Budući da podaci o demografskoj lokaciji dolaze sa servera u drugoj zemlji, vaša stvarna lokacija se ne može utvrditi.

Osim toga, većina VPN usluga ne pohranjuje zapise vaših aktivnosti. S druge strane, neki pružaoci usluga bilježe vaše ponašanje, ali te informacije ne prosljeđuju trećim stranama.

To znači da svaki potencijalni zapis vašeg ponašanja kao korisnika interneta ostaje trajno skriven.

Pristup regionalnom sadržaji

Regionalni web sadržaj nije uvijek dostupan sa drugih lokacija, već dozvoljava pristup samo lokalnim IP adresama. Stoga neke usluge i web stranice često nude sadržaj kojem se može pristupiti samo iz određenih dijelova svijeta. Standardne veze koriste lokalne servere u zemlji za određivanje vaše lokacije.

To znači da ne možete pristupiti sadržaju koji ima lokalna ograničenja pristupa i ne možete pristupiti međunarodnom sadržaju ako imaju geografska ograničenja.

Koristeći VPN za “lažiranje” vaše lokacije, možete se prebaciti na server u drugoj zemlji i efektivno “promijeniti” svoju lokaciju.

Bezbedan prenos podataka

Ako radite na daljinu, možda ćete morati da pristupite važnim fajlovima na mreži vaše kompanije. Iz sigurnosnih razloga, ova vrsta informacija zahtijeva sigurnu vezu.

VPN veza je često potrebna za pristup mreži. VPN servisi se povezuju na privatne servere i koriste metode šifriranja kako bi smanjili rizik od curenja podataka.

Zašto biste trebali koristiti VPN

kako funkcioniše vpn
Kako funkcioniše VPN

Vaš ISP obično uspostavlja vašu vezu kada se povežete na Internet.

Prati vas putem IP adrese. Vaš internet promet se usmjerava preko servera vašeg ISP-a, koji mogu snimiti i prikazati sve što radite na mreži.

Vaš ISP može izgledati pouzdano, ali može podijeliti vašu historiju pretraživanja sa oglašivačima, policijom ili vladom i/ili nekim trećim stranama.

ISP-ovi također mogu postati žrtve napada cyber kriminalaca: ako su hakirani, vaši lični i privatni podaci mogu biti otkriveni i kompromitovani.

Ovo je posebno važno ako se redovno povezujete na javne Wi-Fi mreže. Nikada ne znate ko bi mogao pratiti vaš internet promet i šta bi vam mogao ukrasti, uključujući lozinke, lične podatke, informacije o plaćanju ili čak cijeli vaš identitet.

Šta treba da radi dobar VPN

najbolji besplatni vpn
Kako funkcioniše VPN

Ovo su karakteristike koje trebate tražiti u kvalitetnom VPN rješenju:

Šifriranje vaše IP adrese

Primarni zadatak VPN-a je da sakrije vašu IP adresu od vašeg ISP-a i svih trećih strana. Ovo vam omogućava da šaljete i primate informacije na mreži bez rizika da ih vidi bilo ko osim vas i VPN provajdera.

Šifriranje protokola

VPN bi vas također trebao spriječiti da ostavite bilo kakve tragove, na primjer, u obliku vaše internet istorije, istorije pretraživanja i kolačića.

Enkripcija kolačića je posebno važna jer onemogućava trećim stranama pristup povjerljivim informacijama kao što su lični podaci, financijski podaci i drugi sadržaji na web stranicama.

Kill switch

Ako se vaša VPN veza iznenada prekine, prekinut će se i vaša sigurna veza.

Dobar VPN može otkriti ovaj iznenadni prekid rada i prekinuti unaprijed odabrane programe, smanjujući vjerovatnoću da su podaci ugroženi.

Dvofaktorska autentifikacija

Koristeći različite metode provjere autentičnosti, jak VPN provjerava svakoga ko pokuša da se prijavi.

Na primjer, od vas će se možda tražiti da unesete lozinku, nakon čega se na vaš mobilni uređaj šalje kod. To otežava nepozvanim trećim stranama pristup vašoj sigurnoj vezi, piše pcchip.hr.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima