Kako gledati YouTube videozapise koji su onemogućeni u vašoj zemlji?

S vremena na vrijeme pokušat ćete pogledati muzički spot, trejler ili klip igrice na YouTubeu samo da biste vidjeli vrlo dosadnu poruku: ‘Osoba koja je postavila ovaj sadržaj nije učinila ovaj video dostupnim u vašoj zemlji’.

Uobičajena je greška pretpostaviti da su svi YouTube video snimci dostupni svuda u svijetu, ali to zapravo ne funkcionira na taj način. YouTube nije prepun samo korisničkih sadržaja, on također ugošćuje licencirani sadržaj uključujući filmove i TV emisije, od kojih su neki licencirani samo za određene zemlje. Čak su i neki muzički spotovi i trejleri dostupni samo u nekim dijelovima svijeta.

To znači da ponekad uopće nećete moći gledati video u svojoj zemlji. U drugim slučajevima, ali jednako dosadno, možda ćete morati platiti da kupite ili iznajmite video koji je besplatan za gledanje drugdje u svijetu.

Ali postoje načini na koje i dalje možete gledati YouTube video koji je inače blokiran u vašoj zemlji. Evo kako!

vpn

Prvi način – koristite VPN!

Najpouzdaniji način da se zaobiđe filter regije je jednostavno korištenje VPN-a ili virtualne privatne mreže. Ovo je usluga koja vam omogućava da pretražujete web kao da ste u drugoj zemlji. Ovo možete isprobati s besplatnim VPN-om, iako preporučujemo plaćenu uslugu kao što je NordVPN, virtualna privatna mreža koju mnogi preporučuju kao jednu od najboljih.

Plaćeni VPN kao što je Nord nudi velike brzine veze, više opcija servera od besplatnog i ne postavlja ograničenja na količinu podataka koje možete prenositi putem usluge. Provjerite jeste li odabrali VPN koji ima servere u zemlji prije nego što ga počnete koristiti. Nakon toga, jednostavno instalirajte aplikaciju vašeg VPN provajdera po izboru na uređaj na kojem gledate YouTube. Obično postoje aplikacije za PC, Mac, Android i iPhone/iPad, kao i pametni televizori i stickovi za striming.

Prijavite se na odabranu VPN uslugu (lakše na laptopu nego na TV-u), zatim pokrenite VPN aplikaciju, prijavite se s podacima koje ste unijeli tokom procesa registracije i pregledajte listu lokacija/država za odaberite server koji se nalazi u ispravnom području za pristup dotičnom videu. Ovo je obično lokacija autora ili otpremaoca videozapisa. Možda ćete morati isprobati par ako niste sigurni.

Tada sve što treba da uradite je da se vratite na aplikaciju YouTube – ili na veb lokaciju u vašem web pretraživaču i vratite se na video koji želite da gledate. YouTube bi sada trebao misliti da ste u pravoj regiji i pustiti video.

Ovo je obično najbrži i najlakši način da zaobiđete blokiranje regiona na YouTube videozapisima, posebno ako je to problem koji imate cijelo vrijeme. Ali postoje i druge mogućnosti.

proxy

Koristite proxy ili proxy provajdera da biste zaobišli YouTube ograničenja

Ako ne želite da koristite VPN, sledeća najbolja stvar je proxy server. Ovo ima sličan učinak kao i VPN – omogućava vam da pretražujete kao da ste u drugoj zemlji, ali je manje siguran i ne šifrira vaš promet, zbog čega obično preporučujemo VPN preko proxyja.

Ako samo želite gledati muzičke spotove na YouTubeu, šifriranje i sigurnost možda nisu vaša najveća briga, ali ako pokušavate pristupiti YouTubeu iz zemlje s represivnom vladom koja zabranjuje određene videozapise, VPN je definitivno bolja opcija.

Kao i kod VPN-ova, postoje besplatni proxy serveri, ali oni su često toliko ograničeni da se plaćena usluga isplati, pogotovo ako možete pronaći neki s besplatnom probnom verzijom. Obično ćete morati da pristupite serveru preko ekstenzije veb pretraživača, i još jednom, obavezno izaberite server koji se nalazi u zemlji za koju mislite da će imati pristup dotičnom videu. Zatim učitajte YouTube i počnite gledati.

tubemate downloader

Preuzimanje YouTube video zapisa

Ako ništa drugo ne uspije, možda ćete moći preuzeti YouTube video i u potpunosti zaobići regionalni blok. Odlična aplikacija za preuzimanje YouTube videa je definitivno Tube Mate.

Ovdje je također važno imati na umu jednu stvar: iako nije protuzakonito preuzimati videozapise s YouTubea, tehnički je protivno Googleovim uvjetima korištenja i vjerovatno neetično jer zaobilazite oglase koji pomažu u finansiranju stranice i što je još važnije, kreatore sadržaja .

Piše: DM

Objava Kako gledati YouTube videe koji su onemogućeni u vašoj zemlji? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima