back to top

Stvari koje treba da uradite ako imate SSD u računaru!

Može se sa sigurnošću pretpostaviti da je u ovom trenutku većina korisnika Windowsa (i onih koji imaju veće novčanike) prešla sa SATA tvrdih diskova na SSD, bilo da su nabavili relativno novi računar ili su se sami nadogradili.

Windows ima mnoštvo funkcija koje pomažu SSD-ovima da rade do svog punog potencijala, ali ih ne omogućava uvijek prema zadanim postavkama. Osim toga, mnoga pravila koja morate učiniti iz ranih dana SSD-a više se ne primjenjuju. O čemu se tačno radi i šta treba da radite na svojim Windows računarima ako koristite SSD, pročitajte u nastavku članka!

brzo pokretanje

Onemogućite brzo pokretanje ili Brzo pokretanje

Da, ovo bi moglo zvučati kontraintuitivno, s obzirom na to da je Fast Startup prilično dizajniran da ubrza proces pokretanja računara sa SSD-ovima. Ali u ovom trenutku, vrijeme dobijeno brzim pokretanjem je zanemarivo ako imate SSD, a onemogućavanje brzog pokretanja znači da će vaš računar dobiti lijepo čisto, potpuno ponovno pokretanje svaki put kada ga isključite. Postoje i različiti problemi u niši koje brzo pokretanje također može uzrokovati.

Na primjer, ako pokrećete dvostruko pokretanje, možda nećete moći pristupiti svom Windows disku jer je zaključan. Onemogućavanje brzog pokretanja nije neophodno, ali može biti korisno. Da biste onemogućili brzo pokretanje, idite na “Control Panel -> Power Options -> Select what buttons power”. Zatim kliknite na “Promijeni postavke koje su trenutno nedostupne” ako je okvir “brzo pokretanje” zasivljen, a zatim poništite okvir “Uključi brzo pokretanje”.

stvari koje treba da uradite ako imate ssd u računaru!

Vaš hardver bi trebao biti spreman za SSD

Jedna od najlakših grešaka prilikom nabavke novog SSD-a je pretpostavka da će uz njega doći kabl i da će se sve savršeno uklopiti u računar koji imate. Sa laptopima sa proširivim utorima za skladištenje od 2,5 inča, to je slučaj. Samo ga stavite u slobodni prostor i spremni ste. Međutim, na stolnom računaru, ako dobijate SATA SSD disk, moraćete da se uverite da vaše napajanje ima dovoljno rezervnih utora ili kablova za smeštaj konektora za SATA kabl.

Ako ne, uvijek možete nabaviti Y-razdjelnik koji vam omogućava da povežete dva SSD-a na jedan molex utor za napajanje u vašem PSU-u. SSD diskovi ne troše puno energije, tako da to ne bi trebao biti problem. Naravno, morate imati i slobodne SATA slotove na matičnoj ploči, ali to ne bi trebao biti problem osim ako već imate puno tvrdih diskova. Zatim tu su noviji M.2 SSD-ovi koji se spajaju u M.2 konektore na vašoj matičnoj ploči.

Po pravilu, samo novije generacije matičnih ploča imaju ovaj konektor, pa ako imate stariji računar, nemate sreće. Ili potražite svoju matičnu ploču na mreži da biste bili sigurni da ima M.2 konektor. Štaviše, morate znati da li je vaš M.2 konektor PCI-E (NVME) ili SATA i provjerite da li je vaš M.2 SSD u ispravnom formatu.

stvari koje treba da uradite ako imate ssd u računaru!

Ažurirajte firmver vašeg SSD-a

Da biste bili sigurni da vaš SSD radi najbolje, vrijedi paziti na ažuriranja firmvera za njega. Nažalost, oni nisu automatizovani; proces je nepovratan i malo složeniji od, recimo, ažuriranja softvera. Svaki proizvođač SSD-a ima svoju metodu za nadogradnju firmvera SSD-a, tako da ćete morati otići na službene web-stranice svojih proizvođača SSD-a i pratiti njihove vodiče odatle.

 

Omogući AHCI

Advanced Host Controller Interface (AHCI) je glavna karakteristika koja osigurava da će Windows podržavati sve funkcije koje dolaze sa pokretanjem SSD-a na vašem računaru, posebno funkciju TRIM, koja omogućava Windows-u da pomogne SSD-u u obavljanju rutinskog sakupljanja smeća. Termin “prikupljanje smeća” koristi se za opisivanje fenomena koji se javlja kada se disk oslobodi informacija za koje se više ne smatra da su u upotrebi.

Da biste omogućili AHCI, morat ćete ući u BIOS vašeg računara i omogućiti ga negdje u njegovim postavkama. Ne mogu vam reći tačno gdje je postavka, jer svaki BIOS radi drugačije. Morat ćeš malo loviti. Šanse su da će noviji računari imati ovo omogućeno podrazumevano. Preporučuje se da omogućite ovu funkciju prije instaliranja operativnog sistema, iako ćete se možda moći izvući ako je omogućite nakon što je Windows već instaliran.

trim ssd

Omogući TRIM

TRIM je ključan za produženje vijeka trajanja vašeg SSD-a tako što ga održava čistim ispod haube. Windows bi ovo trebao omogućiti prema zadanim postavkama, ali vrijedi još jednom provjeriti da li je omogućeno. Da biste bili sigurni da je TRIM omogućen, otvorite komandnu liniju i unesite sljedeće:

fsutil ponašanje set disabledeletenotify 0

Ono što sada želite vidjeti (kontraintuitivno) je obavijest na kojoj piše “Onemogućeno” ili “Odbijeno”.

 

Omogućite vraćanje sistema ili “vraćanje sistema”

U ranim danima SSD-ova, kada su bili mnogo manje izdržljivi i skloniji kvarovima nego danas, mnogi ljudi su preporučivali isključivanje System Restore radi poboljšanja performansi i dugovječnosti.

Danas je taj savjet prilično suvišan. Oporavak sistema je izuzetno korisna funkcija na koju preporučujemo da pazite, pa je vrijedno ući u postavke System Restore kako biste potvrdili da ga vaš SSD nije potajno onemogućio. Kliknite na Start, otkucajte “restore”, a zatim kliknite na “Kreiraj tačku vraćanja”. Zatim kliknite desnim tasterom miša na SSD disk na listi -> Konfiguriši u novom prozoru, a zatim kliknite na „Uključi zaštitu sistema“.

defrag ssd

Neka defragmentacija Windows sistema bude uključena

Još jedan relikt ranih dana SSD-a: defragmentiranje SSD-a nije bilo samo nepotrebno, već i potencijalno štetno za SSD-ove, jer je defragmentacija smanjila broj ciklusa čitanja/pisanja koji su ostali u disku. To je na neki način tačno, ali Windows 10 i Windows 11 to već znaju, i ako ste omogućili zakazanu defragmentaciju, Windows će identificirati vaš SSD i zapravo ga defragmentirati (jer suprotno popularnom vjerovanju, SSD-ovi se fragmentiraju, iako mnogo manje).

Ipak, bolje je razmišljati o današnjoj opciji defragmentacije u Windows-u kao više o sve-u-jednom alatu za zdravlje diska. (Čak i Windows sada ovaj proces naziva „Optimizacija“ a ne „defragmentacija“.) Proces će takođe „ponovno trimovati“ vaš SSD koji pokreće zgodnu funkciju TRIM o kojoj smo ranije govorili.

 

Konfiguriranje mogućnosti keširanja

Na mnogim SSD-ovima, predmemorija za pisanje na nivou korisnika može imati štetan učinak na disk. Da biste to shvatili, morat ćete onemogućiti opciju u Windows-u i vidjeti kako disk radi nakon toga. Ako vaš disk radi lošije, ponovo ga omogućite. Da biste došli do prozora za konfiguraciju, kliknite desnim tasterom miša na “Računar” na Start meniju i kliknite na “Svojstva”. Kliknite na “Device Manager”, proširite “Disk Drives”, kliknite desnim tasterom miša na SSD i kliknite na “Properties”. Odaberite karticu “Pravila”. Na ovoj kartici vidjet ćete opciju pod nazivom „Omogući keš memoriju za pisanje na uređaju“.

status baterije laptopa

Postavite u opcijama baterije na “visoke performanse”

Kada se vaš SSD stalno uključuje i isključuje, primijetit ćete lagano zaostajanje svaki put kada koristite računar nakon što je neko vrijeme bio neaktivan. Da biste promijenili opcije napajanja, pristupite kontrolnoj tabli, a zatim kliknite na “Opcije napajanja”. Odaberite “High Performance” sa liste.

Možda ćete morati da kliknete na „Prikaži dodatne planove“ da biste ga pronašli. Na laptopu sa Windows 11, možete kliknuti na ikonu baterije u polju za obavještenje, zatim kliknite na ikonu baterije u prozoru koji se pojavi, zatim kliknite na „Režim napajanja“ i „Najbolje performanse“ ili „Način rada – najbolje performanse“.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta treba da uradite ako imate SSD na računaru! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima