back to top

Kako inicijalizirati SSD u Windows 10/11

Kupili ste novi SSD za svoj računar? Odlično, ali morate ga inicijalizirati prije korištenja. Evo kako.

Prije nego počnete koristiti SSD kao “sekundarna memorija” na vašem računaru sa Windows 10 ili 11, treba ti kako treba inicijalizirati. U suprotnom, operativni sistem možda neće moći otkriti sam SSD ili ga prikazati u File Exploreru. Srećom, inicijalizacija SSD-a na Windows-u je lakša nego što mislite.

Morate li inicijalizirati SSD prije korištenja?

Inicijalizacija SSD-a je ključni korak koji priprema disk za upotrebu u Windows-u. U osnovi, kada inicijalizirate SSD formatirati disk prema određenom formatu datoteke. Ovaj format datoteke određuje kako su vaši podaci organizirani na SSD-u ili tvrdom disku.

Za potpuno novi SSD, inicijalizacija i dodjela slova pogona često su prvi koraci za njegovo konfiguriranje na vašem računalu. To ce omogućiti Windows za otkrivanje SSD-a i prikazati ga u File Exploreru, i konačno da ga uopće možete koristiti.

Kako inicijalizirati SSD u Windows 10 ili 11

Inicijalizacija je nepovratan proces, tako da morate biti sigurni da ste inicijalizirali ispravan SSD. Možete trajno izgubiti svoje podatke ako greškom odaberete pogrešan SSD ili čvrsti disk. Nakon što potvrdite naziv svog primarnog i aktivnog uređaja za pohranu (SSD ili tvrdi disk), možete započeti proces inicijalizacije pomoću alata Upravljanje diskovima. Evo kako:

kako inicijalizirati ssd u windows 10/11

 • Pritisnite kombinaciju tastera “Win + R” otvoriti Rune prozor
 • U tekstualno polje upišite “diskmgmt.msc” (bez navodnika) i kliknite uredu
 • Provjerite je li disk koji želite inicijalizirati “online”. Ako je naveden kao “offline”, kliknite desnim tasterom miša na disk i odaberite “online”
 • Desnom tipkom miša kliknite SSD koji želite inicijalizirati i odaberite opciju “Inicijaliziraj disk”
 • U dijaloškom okviru “Inicijaliziraj disk” odaberite SSD koji želite inicijalizirati i odaberite željeni stil particioniranja: GPT ili MBR
 • Kliknite uredu da pokrenete proces inicijalizacije diska
 • Nakon što ste inicijalizirali disk, kliknite desnim tasterom miša na vaš SSD disk i odaberite “Novi jednostavni volumen”
 • Završite proces koji ste započeli (op. a. Imate “čarobnjaka” koji će vas voditi) kako biste to učinili dodelio pismo na vaš SSD

Sada ste inicijalizirali svoj SSD i možete mu pristupiti kroz File Explorer.

Koji stil particioniranja trebate odabrati za svoj SSD

Svaki uređaj za skladištenje povezan sa vašim računarom ima određeni stil podjele. Stil particioniranja određuje kako će Windows pristupiti podacima na disku. Postoje dva glavna stila particioniranja u Windows-u: GPT i MBR.

GUID tabela particija (GPT) je češće korišteni stil particioniranja za SSD i čvrste diskove. Podrazumevano, Windows će particionirati diskove koristeći GPT format. GPT je preferirani format jer podržava volumene veće od 2 TB i kompatibilan je sa najnovijim UEFI sistemima. Glavni zapis za pokretanje (MBR) je tradicionalni stil pregradnje koriste stariji računari i prenosivi uređaji kao što su memorijske kartice.

Preporučujemo koristeći stil podjele “GPT” za vaš SSD jer je bolje podržan, pruža veću sigurnost i omogućava veće količine.

Također možete odabrati pretvaranje MBR diska u GPT disk ili obrnuto. Međutim, morat ćete prvo formatirati disk i obrisati sve podatke.

Šta učiniti ako ne možete inicijalizirati svoj SSD u Windowsu

kako inicijalizirati ssd u windows 10/11

Iako je alat Upravljanje diskovima olakšava inicijalizaciju SSD-a, možete naići na situacije u kojima je opcija „Inicijaliziraj Disk” nedostaje ili ne radi kao što biste očekivali. Srećom, popravak je prilično jednostavan i zahtijeva samo pokretanje nekoliko naredbi u komandna linija. Evo kako to učiniti.

 • Pritisnite kombinaciju tastera “Win + S” da otvorite meni za pretragu
 • Unesite u polje Command Prompt i odaberite “Pokreni kao administrator
 • U konzoli otkucajte diskpart (bez navodnika) i pritisnite tipku Enter
 • Enter “lisni disk” (bez navodnika) i pritisnite tipku Enter da vidite sve diskove na vašem sistemu
 • Zapišite broj povezan sa SSD-om koju želite inicijalizirati iz prve kolone
 • upišite “odaberite disk N” (bez navodnika), zamijenite N brojem diska snimljenim u prethodnom koraku i pritisnite tipku Enter
 • Nakon što odaberete disk, otkucajte cisto (bez navodnika) u konzolu i pritisnite tipku Enter

Otvorite aplikaciju Upravljanje diskovima i pokušajte ponovo inicijalizirati disk kao što je gore spomenuto.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Kako inicijalizirati SSD u Windows 10/11 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima