back to top

Kako instalirati Tik Tok? – Kako lako

Najbrže rastuća društvena mreža posljednjih godina “zaludi” mlade širom svijeta kratkim videima do 60 sekundi. Sadržaji ove mreže su raznoliki. Korisnici snimaju skečeve, uputstva, kulinarske trikove, odgovaraju na izazove, plešu, promovišu svoje talente. Kineska aplikacija je za kratko vrijeme postala treća najpreuzeta aplikacija na svijetu i atraktivna meta za kupovinu od strane Microsofta. Kako instalirati Tik Tok, kako postaviti profil i koje video materijale postaviti, saznajte u nastavku.

Šta je Tik Tok?

Tik Tok je kineska aplikacija pokrenuta 2017. godine, dostupna na 40 svjetskih jezika. Njegov vlasnik je ByteDance, IT firma sa sjedištem u Pekingu koju je osnovao Zhang Yimin 2012. godine. Ovdje možete postavljati kratke muzičke, komedije i plesne spotove od 3 do 15 sekundi, ali i nešto duže od 30 do 60 sekundi. Iako je dostupna za Android i iOS od 2017. godine, tek nakon spajanja sa Musical.ly 2. avgusta 2018. aplikacija je postala dostupna korisnicima širom svijeta.

Preuzmite i instalirajte

kako instalirati tik tok? - kako lako

foto: unsplash.com

Ako ste se pitali kako da instalirate Tik Tok, mi ćemo vam pomoći. Potražite aplikaciju Tik Tok na App Store ili Google Play platformama. Kliknite Instaliraj, a zatim Otvori. Podatke da ste preuzeli aplikaciju možete podijeliti sa svojim prijateljima putem Vibera. Ako ga još niste instalirali, pogledajte Kako instalirati viber na android telefon u tekstu.

Također možete gledati video zapise bez prijavljivanja. Samo otvorite instaliranu aplikaciju. Ako i dalje želite imati vlastiti račun, morate ga postaviti.

Postavke profila

Da biste se registrovali kao korisnik aplikacije, to možete učiniti putem e-pošte, Facebook, Google ili Twitter naloga. Prijavljivanje preko postojećih naloga je jednostavno, tako da ćemo na e-mail pisati šta je potrebno za registraciju.

Nakon što odaberete datum i godinu rođenja, pritisnite sljedeću strelicu. Važno je napomenuti da Tik Tok nije namijenjen djeci mlađoj od 13 godina, ali mnogi korisnici stavljaju lažnu godinu rođenja. Nakon što unesete svoj datum rođenja, od vas će se tražiti da unesete svoj broj mobilnog telefona kako biste dobili četverocifreni kod. Kada ga unesete, možete pritisnuti strelicu da nastavite. Unesite svoju lozinku i sačuvajte svoje podatke za prijavu ako želite. Ovo je kraj kreiranja profila.

Ako želite promijeniti Korisničko ime, potrebno je da kliknete na opciju Uredi profil. Morate znati da svoje korisničko ime možete promijeniti samo jednom mjesečno. Postavite sliku profila. Možete povezati Tik Tok nalog sa Instagram ili YouTube profilom.

Opcije aplikacije Tik Tok

kako instalirati tik tok? - kako lako

foto: pixabay.com

Ako želite da dodate video, pritisnite znak plus u sredini. Možete ga snimiti u tom trenutku i postaviti na Tik Tok ili možete dodati postojeći video sa svog telefona. Ako želite, dodajte filtere, efekte ili pjesme.

Sadržaj se pretražuje na dugmetu Otkrij (koje sadrži videozapise filtrirane po popularnim hashtagovima), razmjenjujete poruke s drugim korisnicima putem Inboxa. Pomaknite se do sljedećeg videozapisa. Na desnoj strani imate opciju Dijeli pomoću koje možete podijeliti video na: WhatsApp, SMS, Instagram. Iznad opcije Share nalaze se tri tačke koje predstavljaju komentare, dok srce iznad njih predstavlja broj lajkova za taj video.

Ko su korisnici aplikacije Tik Tok?

Korisnici aplikacije Tik Tok uglavnom su osnovci i srednjoškolci širom sveta, a ovaj trend je prisutan i u Srbiji. Tinejdžeri vole ovu društvenu mrežu, prije svega, jer im omogućava da se kreativno izraze kroz muzičke spotove koje sami kreiraju. Na listi najpopularnijih aplikacija koje preuzimaju korisnici, nalazi se na trećem mjestu na Google Play-u, iza WhatsApp-a i Messengera, dok je na prvom mjestu na App Store-u. Iza sebe ostavlja Facebook, Instagram i YouTube, što dovoljno govori o popularnosti ove mreže. Fokus Tik Toka je muzika, ali je često zamjenjuju dijalozi iz serija i filmova.

U Srbiji je u 2019. godini Tik Tok bio zastupljen sa samo 3% otvorenih naloga na društvenim mrežama, dok poređenja radi, Facebook nalog ima 89%, a Instagram 73% korisnika društvenih mreža.

Zabrinutost roditelja oko korištenja aplikacije Tik Tok

kako instalirati tik tok? - kako lako

kako instalirati tik tok? - kako lako

Kako su korisnici ove društvene mreže uglavnom djeca, briga roditelja za njihovu sigurnost je neizbježna. Svi mogu vidjeti svačije objave, ali samo odabrani pratioci mogu poslati direktnu poruku drugom profilu. Tik Tok ima dvije vrste postavki privatnosti:

  1. Poruke se mogu isključiti tako da niko ne može kontaktirati vlasnika profila
  2. Poruke se mogu podesiti da ih šalju samo pratioci

I pored toga nastaje problem, jer djeca žele prihvatiti sve “zahtjeve” kako bi imala što više pratilaca i lajkova. Tu na scenu stupaju roditelji koji svojoj djeci trebaju ukazati na opasnosti koje nose društvene mreže. Račun bi trebao biti privatan. Treba napomenuti da Tik Tok sa svoje platforme uklanja hashtagove koji krše pravila dobrog ponašanja. U slučaju da aplikaciju koristi dijete, moguće je uključiti ograničeni način rada kako bi se filtrirao neprikladan sadržaj.

Prilikom gledanja zanimljivih video klipova vrijeme jednostavno leti, pa Tik Tok obavještava svoje korisnike da su aplikaciju koristili više od 2 sata.

kakolako.info

Možda vas zanima