Kako instalirati zvučnu karticu

Ako želite sačuvati sebi novac koji bi dali u računarskim servisima, pročitajte ovaj tekst i naučite kako instalirati zvučnu karticu.

Da biste mogli uživati ​​u svojoj omiljenoj muzici ili zvučnim efektima filmova i igara, morate instalirati kvalitetnu zvučnu karticu. Kako instalirati zvučnu karticu je tema današnjeg članka i pokušat ćemo vam na što lakši način objasniti korak po korak i sve što treba da znate. Ova uputstva će biti korisna za većinu AMD i Intel računara sa novijim operativnim sistemima Windows.

Ako vaše računalo već ima ugrađenu zvučnu karticu integriranu s matičnom pločom ili vaša zvučna kartica zahtijeva kratkospojnik ili IRQ postavke, instalacija će biti puno složenija i najbolje bi bilo da se obratite profesionalcu.

kako instalirati zvučnu karticu
Kako instalirati zvučnu karticu ?

Priprema

Prije svega isključite računar. Zatim isključite kabl za napajanje računara iz produžnog kabla i pričekajte nekoliko minuta da se kondenzatori isprazne. Odspojite sve periferne uređaje sa računara (miš, tastatura, monitor). Odvrnite šarafe koji drže poklopac kućišta i postavite kućište na pod (ako je to kućište tornja).

Prizemite se nad računarom. Ako imate antistatičku narukvicu, stavite je oko zgloba. Drugi način na koji se možete uzemljiti je dodirivanjem metalnog dijela kućišta. To bi trebalo učiniti kako biste izbjegli nakupljanje statičkog elektriciteta na tijelu koji bi mogao prouzrokovati pražnjenje štetno za elektroniku.

Proces instalacije

Ako na vašem računaru još nije instalirana zvučna kartica, pronađite besplatni utor. Uklonite zaštitnu metalnu ploču s utorom koja se nalazi na stražnjoj strani šasije. Uključite svoju novu zvučnu karticu, nježno, ali čvrsto, u slobodan utor. Konektor kartice mora biti u potpunosti umetnut u utor za sistemsku ploču. Ne dodirujte konektore na kartici.

Vratite zadnju ploču i sve zavrtnje koje ste odvrnuli. Spojite miša, tastaturu, monitor i drugu perifernu opremu koju ste prekinuli. Sada na zvučnu karticu možete povezati zvučnike, slušalice ili mikrofon. Uključite zvučnike i računar.

Ako Windows otkrije samu vašu novu zvučnu karticu prilikom pokretanja, slijedite upute za instaliranje upravljačkog programa i dodatnog softvera. Ako Windows nije otkrio novi hardver (što se rijetko događa), ručno instalirajte zvučnu karticu pomoću stavke Dodaj novi hardver na kontrolnoj ploči.

Reprodukujte pjesmu ili pokrenite aplikaciju sa zvučnim efektima da biste testirali zvučnu karticu. Isključite računar. Zamijenite stranicu kučišta koju ste prethodno preuzeli i uključite računar.

Možda vas zanima