Kako iskoristiti stari mobitel kao modem za internet?

Često vam se događa da za vrijeme obavljanja posla preko interneta, vaša konekcija zakaže. Ne brinite, evo kako iskoristiti stari mobitel kao modem za internet.

Živimo u svijetu gdje je posao preko interneta svakodnevica. Kvalitetna i stabilna internet konekcija potrebna je milionima ljudi širom svijeta kako bi obavljali svoje zadatke. Internet je revolucionizovao načine poslovanja, ali šta se dešava kada internet zakaže?

Mobilni internet ili odlazak u obližnji kafić riješit će probleme, no postoji i treća alternativa kojoj možete iskoristiti u slučaju pada interneta, a to je vaš stari mobilni telefon.

Bazični mobilni GPRS telefon može se koristiti kao modem za vaš računar. Ovo važi za većinu mobilnih uređaja koji su izašli na tržište nakon 2004. godine.

kako iskoristiti stari mobitel
Kako sve možemo iskoristiti stari pametni mob

Kako iskoristiti stari mobilni telefon kao modem za internet konekciju

Najjednostavniji način na koji možete iskoristiti mobilni telefon kao modem je uz pomoć diska koji je trebao doći uz vaš stari uređaj.

Prilikom kupovine, uz mobilni telefon se obično dobiva i disk s pratećim programima za prebacivanje fajlova i raznim podešavanjima. Pretražite software za mobilni telefon, probajte da nađete podešavanja pod rubrikama: “Network”, “Communications”, “Connections” ili “Modem”.

Ako pronađete takva podešavanja, trebalo bi da su popraćena detaljnim uputstvima za postupak pretvaranja mobilnog uređaja u modem. Sama podešavanja će varirati od proizvođača do proizvođača, ali po pravilu je sve dosta intuitivno kako bi se i korisnici s manje informatičkog znanja lakše snašli.

Ali ukoliko nemate disk, postoji i drugi način. Prvo što treba da učinite je da priključite telefon na računar uz pomoć USB kabla. Može se koristiti i Bluetooth konekcija, ali će internet konekcija biti znatno sporija.

Kada priključite telefon, vaš računar bi trebao da ga samostalno prepozna, u tom slučaju drajveri će se sami instalirati.

Kada se instalacija završi, kliknite na Start meni i pristupite Control Panel-u. Odatle izaberite stavku “Network and Internet” pa zatim“Network and Sharing Center”.

Sada je potrebno odabrati stavku “Set Up New Connection and Network”. Biće vam ponuđeno nekoliko opcija, odaberite “Set up a dial-up connection”.

Za broj telefona unesite “*99#“ (to je univerzalni GPRS broj). Informacije o korisničkom imenu i lozinci morate potražiti na Internetu.

kako iskoristiti stari mobitel kao modem za internet
Kako sve možemo iskoristiti stari pametni telefon

Googlajte “GPS settings for [naziv mreže]” ili “wap settings for [naziv mreže]“. Kada ste popunili sve neophodne podatke završite kreiranje dial-up konekcije.

Iz listinga svih raspoloživih mreža na računaru iz prozora “Connect to a network” izaberite mrežu koju ste upravo konfigurisali i kliknite na “Connect” dugme. Nakon toga unesite korisničko ime i lozinku vase mreže.

Ako nije došlo do greške prilikom konfigurisanja, trebali biste da imate internet pristup. Brzina Internet pristupa će varirati od kvaliteta koji pruža mreža, ali protok će biti dovoljan za surfovanje, provjeru elektronske pošte i slanje fajlova manje veličine.

najbolji mobiteli srednje kako iskoristiti stari mobitel kao modem za internet klase imaju dobar omjer kvalitete , performansa i cijene
Ako imate stari telefon onda možemo iskoristiti stari pametni telefon kao modem

Napomena: Ukoliko nemate besplatan pristup, korištenje interneta na ovaj način se naplaćuje kreditom s vašeg mobilnog telefona. Budite posebno oprezni ako posjedujete post paid karticu, zato što možete dobiti pozamašan račun na kraju mjeseca.

Možda vas zanima