back to top

Kako kupiti bitcoine?

Bitcoin se sve više smatra manje-više solidnim investicionim sredstvom. Imajući to u vidu, postoji nekoliko različitih načina na koje možete iskoristiti prednosti velikih zamaha ove virtuelne valute da sami ostvarite profit.

Kako kupiti bitcoine? Na koje stvari treba obratiti posebnu pažnju prilikom kupovine najvažnije virtuelne valute na tržištu? Odgovore na ova i neka druga pitanja dat ćemo u članku koji slijedi.

 

 1. Prijava na jednu od dostupnih berzi

Najsigurniji i najlakši način da kupite Bitcoin je putem jedne od dostupnih berzi. Ove platforme će vam omogućiti direktnu trgovinu nizom valuta za kriptovalute, ali morat ćete dovršiti provjere kako biste potvrdili svoj identitet prije nego što ih koristite. Postoji širok spektar berzi za trgovanje bitkoinima i kriptovalutama uopšte, ali mišljenje mnogih stručnjaka je da je Coinbase jedna od najboljih.

To je jedna od najpopularnijih i najprilagođenijih razmjena za početnike. Iako je Coinbase imao nekih problema sa prekidima tokom vršnih perioda trgovanja, sveukupno je to dobro uspostavljena berza koja se trguje skoro 12 godina i sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

coinbase

 

Registrirajte se na Coinbase

 • Idite na stranicu za prijavu na Coinbase i slijedite upute za kreiranje računa. Morat ćete koristiti svoj Google račun za prijavu ili unos detalja, kao što su korisničko ime, lozinka, ime, adresa e-pošte i zemlja prebivališta.
 • Potvrdite svoju e-poštu koristeći vezu koju vam Coinbase šalje, a zatim se ponovo prijavite na stranicu koristeći svoje podatke za prijavu.
 • Kada se od vas zatraži, odaberite zemlju u kojoj živite i dodajte broj telefona. Dovršite verifikaciju telefonskog broja kada se to od vas zatraži.
 • Dodajte svoje lične podatke, kao što su ime i prezime, datum rođenja i adresa. Oni bi trebali odgovarati onima na vašoj službenoj ličnoj karti, koju ćete uskoro koristiti za potvrdu identiteta.
 • Sada ste spremni da koristite Coinbase! Možda biste željeli dodati i aplikaciju za verifikaciju u dva koraka kako biste dodatno zaštitili svoj račun, ako želite. To možete učiniti preko menija postavki.

 

Depozit u valuti unutar Coinbase-a

Pre nego što budete mogli da kupite Bitcoin, prvo ćete morati da dodate deo svog novca na korisnički nalog, sa kojim ćete moći da kupujete kriptovalute. Riječ je o takozvanom „fiducijarnom“ novcu, odnosno novcu koji nije podržan nikakvom konkretnom imovinom, poput zlata, na primjer.

 • Prijavite se na Coinbase i kliknite na dugme Depozit, koje se nalazi na vrhu stranice ili unutar aplikacije.
 • Odaberite način plaćanja depozita. Oni će se razlikovati ovisno o vašoj zemlji porijekla.
 • Najjednostavniji korak je “Jednostavan bankovni transfer” ili “Jednostavan bankovni transfer”. Kliknite na ovo, a zatim koristite dugme na ekranu i upite da dodate banku po svom izboru ili odaberete postojeću banku ako ste je već dodali. Moguće je plaćanje kreditnom karticom ili PayPal-om, gdje se transakcija vrši trenutno.
 • Odaberite koliko novca želite uplatiti, a zatim odaberite Nastavi.
 • Provjerite brojeve, a zatim potvrdite transakciju ponovnim odabirom Nastavi. Slijedite upute na ekranu za prijenos novca s drugog računa. Ako je potrebno, prijavite se u drugu banku i autorizirajte transakciju.
 • Nakon toga počinje prijenos novca. To se obično dešava trenutno, ali može potrajati i do 24 sata u zavisnosti od korisnika, računa, banke i niza drugih faktora. U slučaju da novac nije prebačen u roku od 24 sata, kontaktirajte Coinbase podršku.

coinbase

Kako kupiti bitcoine preko Coinbase-a

Sada kada imate nešto sredstava na svom računu, možete ih koristiti za kupovinu Bitcoina. Evo kako to možete učiniti.

Odaberite Kupi i prodaj na vrhu ekrana ili iz aplikacije Coinbase.

Kliknite na padajući meni da odaberete kriptovalutu koju želite kupiti: u ovom slučaju Bitcoin. Nakon toga odaberite trenutni novčanik kojim želite da platite na isti način.

Odaberite koliko želite da podignete u svojoj fiat valuti ili vrijednost vaše kupovine u Bitcoin. Ovo možete uključiti odabirom malog dugmeta sa strelicom nagore i nadole sa oznakom „BTC“.

Kada budete spremni, kliknite na dugme “Kupi Bitcoin” da završite transakciju.

Sačekajte određeno vrijeme. Nakon najviše nekoliko minuta, trebali biste imati Bitcoin na svom računu.

 

bitcoin

Čuvanje bitkoina

Ako planirate da pohranite svoj Bitcoin na dugi rok, što je praksa poznata kao “hodling”, od “drži se za dragi život”, dobra je ideja da preuzmete ili uklonite Bitcoin sa berze kako biste imali potpunu kontrolu preko toga. U slučaju da je razmjena nedostupna ili ne radi iz bilo kojeg razloga, u slučaju kvara ili hakovanja, ako ste prethodno preuzeli svoje Bitcoine, znat ćete da su sigurni i kod vas. Najbolji način za preuzimanje kriptovaluta je putem ličnog novčanika. Za takve svrhe najbolji alati su: Exodusali prema velikom broju korisnika, najsigurniji način za to je novčanik like Trezor.

Trezor možete preuzeti klikom na link ispod:

https://trezor.io/

trezor

Šta je Trezor i kako radi?

Razvijen od strane SatoshiLabsa i objavljen 2014. godine, Trezor je prvi hardverski novčanik za kriptovalute. Dizajniran je da bezbedno čuva privatne ključeve van mreže, čak i kada je povezan sa zaraženim računarom. Trezor podržava više od 2.000 kriptovaluta, uključujući ERC-20 tokene, i kompatibilan je sa Windows, Mac i Linux sistemima.

Podešavanje trezora uključuje njegovo povezivanje sa računarom, instaliranje firmvera, postavljanje PIN-a i snimanje tačke oporavka. Za pohranjivanje kriptovaluta, korisnik se treba povezati na Trezor, pristupiti svom online novčaniku i prenijeti sva sredstva na jedinstvenu adresu, koja je određena za odabranu valutu.

trezor spojen na laptop

Prodaja kriptovaluta iz Trezora je jednostavan proces. Korisnik prvo treba pristupiti kontrolnoj tabli, odabrati kriptovalute i poslati ih na adresu primatelja. Trezor nudi tri modela: Trezor Model One, Trezor Safe 3 i Trezor Model T. Ovo poslednje donosi mogućnost ekrana osetljivog na dodir, što ga čini još lakšim za korišćenje.

Iako jesu Trezor i knjiga Popularni hardverski novčanici sa vrlo dobrim mogućnostima zaštite korisnika, Trezor je poznatiji zbog bolje reputacije kompanije i bolje korisničke podrške. Osim toga, Trezorove prednosti uključuju visok nivo sigurnosne zaštite korisnika, podršku za veliki broj kriptovaluta i pouzdane opcije oporavka.

Ali ako je korisnik početnik, u tom slučaju Trezor može izgledati malo previše komplicirano. Bez obzira na sve, kada se sve sabere, Trezor ostaje najbolji hardverski novčanik za čuvanje i zaštitu kriptovaluta, a time i Bitcoina. Zbog ovoga, Trezor je nešto što svakako trebate uzeti u obzir ako odlučite kupiti Bitcoin.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako kupiti bitcoine? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima