back to top

Bitcoin novčanik i razmjena – Osnovni uslovi o kojima bi svaki investitor kriptovalute trebao znati detalje!

Ulaganja u bitcoin kriptovalutu postala su popularna metoda ulaganja posljednjih godina. To je trend u koji se često uključuju mnogi koji nemaju prethodnog iskustva, pa vidimo kako su neki pojmovi pojednostavljeni.

Ako spomenemo bitcoin novčanik ili mjenjačnicu, stvari na prvi pogled izgledaju vrlo jasne. Bitcoin novčanik je softver u kojem se pohranjuje bitcoin kriptovaluta.

Bitcoin mjenjačnica je platforma na kojoj se bitcoin može kupiti i prodati, uz dodatak da pruža i mogućnost korištenja novčanika nad kojim korisnik ne mora nužno imati potpunu kontrolu.

Već iz definicija ova dva pojma možemo vidjeti da se nameću neka pitanja na koja treba odgvoriti. Ako želite koristiti prednosti bitcoin novčanika i mjenjačnica, prvo morate saznati kako oni funkcioniraju.

bitcoin novcanik
Bitcoin novčanik i razmjena - Osnovni uslovi o kojima bi svaki investitor kriptovalute trebao znati detalje!

Šta je bitcoin novčanik?

Već smo ranije spomenuli da je bitcoin novčanik softver koji se koristi za pohranu bitcoin kriptovalute. Iako je ova definicija tačna, nijansa je previše jednostavna.

Bitcoin novčanik zapravo sadrži jedan ili više privatnih ključeva koji omogućavaju potpisivanje transakcija. Ovi privatni ključevi su, da tako kažemo, matematički dokaz da zaista posjedujete bitcoin kriptovalutu i mogu se smatrati lozinkom za pristup računu.

Možda ćete ovo još lakše zamisliti ako zamislite da su privatni ključevi tajni kodovi koji omogućavaju trošenje bitcoina. kao što je poznato, blockchain je evidencija svih ovih transakcija.

Privatni ključevi su izuzetno važni. Ako neko, na primjer, ukrade vaše privatne ključeve i koristi zlonamjerni softver, može iskoristiti cijelu vrijednost vaših bitcoina.

Treće strane to mogu učiniti slanjem vaših bitcoina koristeći otkrivene privatne ključeve na njihovu bitcoin adresu.

Bitcoin adresa je niz nasumično poredanih brojeva i slova koji označavaju vlasništvo nad određenom količinom bitcoina.

Bitcoin adrese se mogu uporediti sa brojem računa/IBAN-om. Dakle, u slučaju krađe privatnih ključeva, vaši bitcoini bi bili stavljeni u novčanik treće strane koja bi ih osigurala svojim privatnim ključem i vama bi bio odbijen pristup.

Opisana situacija jasno pokazuje koliko je važno voditi računa o sigurnosti svog bitcoin novčanika i čuvati svoje privatne ključeve.

Potencijalni napadači, odnosno treće strane koje mogu ugroziti vaš bitcoin novčanik nisu jedina briga. Ako izgubite svoj bitcoin novčanik ili privatne ključeve, izgubit ćete pristup svim svojim bitcoinima u isto vrijeme.

Zbog toga je važno da imate rezervnu kopiju vašeg novčanika na isti način kao što biste imali rezervnu kopiju nekih važnih podataka. Upute za pravljenje sigurnosne kopije vašeg novčanika često se mogu pronaći u softveru koji koristite.

Kada se bitcoin koristi kao sredstvo plaćanja, bitcoin novčanik će se koristiti za primanje i obavljanje transakcija. Preporučuje se da imate malu količinu bitcoina u svom bitcoin novčaniku koji nosite sa sobom (npr. na pametnom telefonu). Ostatak veće količine bolje je imati na sigurnijem mjestu.

Tipični novčanici mogu se koristiti kao softver na računaru ili pametnom telefonu, a postoje i hardverski bazirani bitcoin novčanici kao što su npr. TREZOR. Također možete koristiti papirni bitcoin novčanik koji ima ispisanu javnu bitcoin adresu i privatni ključ.

Ova vrsta novčanika je efikasna za offline transakcije i može se smjestiti na sigurno mjesto bez straha od napada zlonamjernog softvera, ali svako ko dođe u njegov posjed može potrošiti bitcoine na njega bez ikakvih prepreka.

bitcoin novčanik

Šta je bitcoin razmjena?

Bitcoin mjenjačnica je web stranica ili usluga koja vam omogućava razmjenu običnih valuta poput dolara ili eura za bitcoin kriptovalute i obrnuto. Drugim riječima, oni kupuju i prodaju bitcoine prema trenutnom kursu.

Da ne postoje bitcoin mjenjačnice i, na primjer, želite kupiti bitcoine za dolare, morali biste pronaći nekoga ko ima bitcoine, dogovoriti se s njim o vrijednosti kupovine i na kraju o samoj bitcoin transakciji do vašeg bitcoin novčanika. U slučaju prodaje, morali biste pronaći nekoga ko želi kupiti bitcoine od vas.

Bitcoin burze su pojednostavile ovaj proces i predstavljaju jedinstveno mjesto gdje možete kupiti ili prodati bitcoin po trenutnoj vrijednosti, koristeći svoj bankovni račun.

bitcoin novčanik

Zašto bitcoin berze takođe imaju integrisane bitcoin novčanike?

Bitcoin razmjene poput Coinbase pružaju korisnicima mogućnost korištenja bitcoin novčanika koji podržava njihova web stranica.

Uzmimo za primjer da ste kreirali korisnički račun na Coinbase-u i kupili bitcoine. Ti bitcoini neće biti odmah poslani na adresu bitcoin novčanika koju ste naveli. Umjesto toga, bitcoini će biti pohranjeni u novčaniku koji je dio vašeg Coinbase korisničkog profila.

Kao korisnik, možete se prijaviti na svoj Coinbase profil putem web stranice ili aplikacije, provjeriti svoj balans i prodati ili kupiti bitcoine. Coinbase dozvoljava bitcoin transakcije sa Coinbase burze u drugi novčanik ako želite.

Cijeli proces kupovine bitcoina je jednostavniji s mjenjačnicama i ne morate instalirati i upravljati drugim bitcoin novčanicima.

Ne morate brinuti o gubitku vašeg bitcoin novčanika, zaboravu lozinke ili gubljenje kopija vaših podataka.

Morate se prijaviti na svoj Coinbase račun i sve je osigurano, a u slučaju da zaboravite lozinku korisničkog profila, samo trebate proći kroz oporavak proces.

U primjeru Coinbase-a stvari funkcioniraju kao u banci. Kada spremite bitcoin u novčanik vašeg Coinbase korisničkog profila, ta razmjena zapravo pohranjuje vaše privatne ključeve.

Za razliku od običnog bitcoin novčanika, onaj na Coinbase profilu nije u potpunosti pod kontrolom korisnika.

Sa izborom bitcoin mjenjačnice zaista nema šale. Postavljanje bitcoina na korisničke profile sumnjivih berzi može dovesti u opasnost od najgoreg mogućeg ishoda – krađe cjelokupne vrijednosti u bitcoin novčaniku. Zbog toga je Coinbase namjerno dat kao primjer jer je pouzdana američka kompanija.

Može postojati trend u funkcioniranju burzi koji je suprotan ideji bitcoina.

Bitcoin obećava decentralizirani sistem koji omogućava korisnicima da pohranjuju svoje kriptovalute bez povjerenja ili pod utjecajem drugih. Kada imamo nezavisan bitcoin novčanik, to funkcionira tako, ali u slučaju bitcoin razmjene stvari su postavljene malo drugačije.

Hoćete li imati vlastiti bitcoin novčanik ili ćete se osloniti na usluge bitcoin mjenjačnice? Odluka je na vama.

pcchip.h

Preporuka

Možda vas zanima