Kako investirati u kriptovalute? Savjeti za početnike

Ulaganje u kriptovalute iz dana u dan postaje sve popularnije i to s dobrim razlogom. Bitcoin je, na primjer, mnogo godina za redom nadmašio mnoge imovine, privlačeći pažnju kako maloprodajnih tako i institucionalnih investitora.

Koliko god kriptovalute bile privlačne kao investicija, kretanje kripto prostorom i strateško ulaganje može biti zastrašujuće ako tek počinjete. Srećom, postoje jednostavni načini za ulaganje, čak i za potpune početnike. O tome ćemo nešto više govoriti kasnije u ovom članku.

kako investirati u kriptovalute? savjeti za početnike

Kupujte i zadržite kriptovalutu sa sobom

Daleko najlakši i najsigurniji način ulaganja u kriptovalute, kupovina i zadržavanje je metoda koju mnogi dugoročni investitori koriste za kripto ulaganja, bilo institucionalna ili maloprodajna. Sve što trebate učiniti je kupiti digitalnu imovinu poput Bitcoina, Ethereuma ili na neki drugi način i pohraniti je u svoj kripto novčanik.

Najzahtjevniji dio je da zaštitite svoje kriptovalute, a to se svodi na vrstu novčanika koji koristite. Svi koji dobro razumiju kripto prostor savjetovat će vam da odaberete hardverski novčanik ako želite značajno uložiti u kripto. Da bismo vam pomogli da odaberete, evo poređenja dva najbolja hardverska novčanika. Ako ste novi u svijetu kriptovaluta i želite igrati na sigurno, kupovina i držanje digitalne imovine je dobra odluka.

kako investirati u kriptovalute? savjeti za početnike

Zarada od ulaganja u kripto sigurnost ili “Crypto Staking”

Kripto ulaganje je metoda ulaganja koja postaje sve popularnija. To je način doprinosa osiguravanju mreže kriptovaluta i dobijanja nagrade za to. Takozvane „Proof-of-stake“ mreže se oslanjaju na ključnu ulogu stejkholdera da osiguraju sigurnost svojih mreža.

Ako želite doprinijeti održavanju ovakvih mreža uz istovremeno nagrađivanje, ulaganje je opcija koju treba razmotriti. Saznajte šta je Proof of Stake, kako započeti s njim i kako možete nastaviti kupovati i ulagati bilo koji broj kriptovaluta koji želite.

Ethereum je jedna od najpopularnijih kriptovaluta koje se koriste za ovu svrhu, ali postoje mnoge druge kriptovalute u koje možete ulagati. Srećom, za ovo vam nije potrebno nikakvo napredno kripto znanje, a možete postati dioničar s nekoliko klikova na bilo kojoj od navedenih platformi.

 

Kreditiranje kriptovalutama

Kripto zajmovi su još jedan način ulaganja u kriptovalute uz vrlo malo vašeg angažmana. U osnovi, svoja sredstva stavljate na raspolaganje za pozajmljivanje na platformi za kripto pozajmljivanje, a kako korisnici posuđuju vaša sredstva, oni ih vraćaju s kamatama, od kojih dio ide vama. Možete sudjelovati u ovome bez ikakvog iskustva s kriptovalutama—ali malo iskustva svakako pomaže.

kriptovalute

Takozvane “vazdušne kapi” kriptovaluta

Postoji više od 20.000 projekata kriptovaluta, a svaki dan se pojavljuju novi. Ovi novi projekti žele da vas upoznaju sa svojim kripto žetonima, pa vam neke daju besplatno. Proces se naziva “kripto-airdropping”. Postoji mnogo stranica na kojima možete dobiti kriptovalute i biti na putu da postanete vlasnik kriptovalute. Neki od njih su:

  • CoinMarketCap (CoinMarketCap, web stranica za praćenje cijena digitalne imovine, na vrhu je liste iz očiglednih razloga. Osnovan 2013. od strane Brandona Cheza, CoinMarketCap je brzo postao jedan od najpouzdanijih izvora za kripto entuzijaste, medije i institucije za analizu cijena, validaciju kripto projekata i poređenje digitalnih sredstava).
  • io (Airdrops je besplatno skladište airdrop-a. Kao što je navedeno na web stranici, airdrops.io nema utjecaja na airdrops objavljene na stranici. Iako nastoje objaviti legitimne airdropove, savjetujemo vam da sami istražite prije nego što investirate u pre-token prodajnu ponudu i nemojte pogriješiti da podijelite svoje privatne podatke).
  • Airdrop Alert (Airdrop Alert je besplatan resurs koji pomaže ljudima da pronađu legitimne airdrops i poklone u svijetu kriptovaluta. Osnovan 2017. kao prva platforma za distribuciju kriptovaluta, Morten Christensen (osnivač) želio je pomoći novim kripto entuzijastima da izbjegnu prevare i poklone. Airdrop Alert provodi marljivo istražiti prije objavljivanja bilo kakvog airdropa na web stranici).

Morate izvršiti nekoliko zadataka, kao što je dijeljenje informacija o projektu na društvenim mrežama ili korištenje njihove platforme. Neki kripto padovi mogu biti značajni, kao što je Uniswap 2020, pa nemojte ovo shvatiti olako.

kripto slavine

Kripto slavine

Drugi način na koji možete doći do velikog broja kriptovaluta je putem kripto slavina. Kao i airdrops, slavine vam daju jedinice kriptovalute za obavljanje nekoliko zadataka, u rasponu od okretanja kotača do gledanja videa i reklama na mreži.

Postoji nekoliko slavina za kriptovalute na koje možete ići svaki dan kako biste dobili neku kriptovalutu bez potrebe da kupujete novcem. Neki od njih su:

  • Cointiply (Jedan od najpoznatijih Bitcoin slavina, prvenstveno fokusiran na ankete i video oglase. Isplatio je više od 12 miliona dolara BTC-a i ima preko tri miliona korisnika).
  • Freebitcoin (Ova slavina ima više od 50 miliona registrovanih korisnika i distribuira više od 230.000 BTC-a. Ova platforma je fokusirana na igre, klađenje i takmičenja u klađenju).
  • Ethereum Faucet (Korisnici zarađuju Ethereum tokene na ovoj stranici za ispunjavanje captcha potvrda. Tvrdi da ima više od 450.000 korisnika).

Nagrade možda u početku neće biti sjajne, ali ova sredstva mogu biti korisna i bit će vam drago što ste ih zadržali. Bilo je vremena kada su slavine davale pune bitkoine.

kriptovalute na androidu

Zahtjev za plaćanje u kriptovalutama

Mnogi poslodavci danas su spremni plaćati svoje zaposlenike u kriptovalutama. Kao neko ko je zainteresiran za posjedovanje kriptovaluta, možete tražiti od svog poslodavca da vam plati u bilo kojoj kriptovaluti. Moraćete da poštujete odgovor koji dobijete, ali vredi pitati.

Zapravo, plaćanja kriptovalutama su popularan način plaćanja za slobodnjake, ili freelancere, koji rade iz različitih dijelova svijeta, od kojih neki nemaju pristup međunarodnim opcijama plaćanja. Nekoliko kompanija u SAD-u i drugim dijelovima svijeta također je uključilo kripto kao opciju za obračun plaća.

Ako primate plaću u kriptovaluti, ne morate aktivno kupovati kriptovalutu fiat novcem, jer vas to može koštati neke od naknada.

kriptovaluta

Cloud rudarenje

Kriptovalute kao što je Bitcoin, koje koriste mehanizam konsenzusa dokazivanja rada, moraju se rudariti. Rudari su to radili na svojim računarima kada je proces bio jednostavan. Međutim, ti dani su prošli i rudari se sada okupljaju da kopaju i dijele zaradu.

Oni to rade putem rudarenja u oblaku i svako može učestvovati u tome. Ne morate znati mnogo o kriptogramu jer nećete biti aktivno uključeni u proces rudarenja. Vi samo morate da se pridružite rudarskom bazenu i doprinesete moći heširanja tako što ćete ga platiti. Tada ćete dobiti dio rudarene kriptovalute na osnovu količine “haša” ili sirove snage koju ste unijeli u proces rudarenja.

 

Napisao: Zlatko Knezić

Post Kako investirati u kriptovalute? Savjeti za početnike prvi put su se pojavili na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima