Sljedeće ažuriranje Google Chromea moglo bi značajno smanjiti performanse blokatora oglasa?

Kada bi se korisnici pitali koja je njihova najvažnija ekstenzija za Chrome web preglednik, većina bi gotovo sigurno imenovala blokatore oglasa. U današnje vrijeme, čim otvorite internet, već dobijate navalu raznih reklama koje ne samo da remete korisničko iskustvo (primjer YouTubea), već predstavljaju i sigurnosni problem jer mnogi korisnici nisu ni svjesni da se veliki broj reklama su zapravo zlonamjerni.

Upravo iz tih razloga na tržištu postoji veliki broj ekstenzija za blokiranje oglasa. Ako govorimo o Chrome web pretraživaču, neki od najpopularnijih su AdBlock One, AdBlock ili AdBlock Plusali čini se da će se njihov način rada uskoro promijeniti.

Naime, Google uskoro planira uvesti velike promjene u tzv “blokator sadržaja” produžetak. Namjeravaju ograničiti svoje kapacitete, a ovdje je konkretno riječ o blokatorima oglasa i sigurnosnim ekstenzijama koje zaustavljaju reklame, onemogućuju praćenje i upozoravaju na zlonamjerni softver pri korištenju web preglednika.

Ova promjena neće uticati samo na Google Chrome, već i na druge web preglednike bazirane na Chromiumu. Ovo se odnosi i na Microsoft Edge.

Šta je zapravo velika promjena? Saznajte u nastavku.

adblock plus

Kako funkcioniraju blokatori oglasa?

Blokatori oglasa i drugi blokatori “sadržaja” rade tako što upravljaju listom zahtjeva unutar web preglednika i blokiraju sadržaj prije nego što se učita.

Ako posjetite legitimnu web stranicu zaraženu zlonamjernim softverom, vaš blokator oglasa ili sadržaja omogućit će učitavanje stranice. Istovremeno će blokirati vezu sa zlonamjernim softverom prije nego što može oštetiti vaš uređaj.

Dodatna prednost blokatora oglasa i sadržaja je da imaju funkciju pod nazivom “kozmetičko filtriranje“. Nakon što je zahtjev sa servera sa kojeg dolazi oglas blokiran, web stranice i dalje imaju prazan prostor gdje bi se inače postavljali oglasi. Kako bi poboljšali čitljivost stranice, “kozmetičko filtriranje” uklanja preostale prazne prostore i optimizira stranicu prije nego što se učita.

Sve ekstenzije web preglednika imaju skup pravila pod nazivom “Manifest“ koji im pruža ključne informacije kao što je lista odobrenih dozvola. “Manifest” zapravo predstavlja sučelje za programiranje aplikacije, odnosno sučelje koje se nalazi između ekstenzije i web pretraživača kako bi se međusobno povezivali i radili zajedno.

Manifest“ ima svoje verzije. Verzija 1 je potpuno napuštena 2014. godine, a isto je planirano i za verziju 2, koja je još uvijek aktuelna. Verzija 3 je ona koja tek dolazi i od koje se mnogi plaše jer bi mogla uvelike promijeniti način rada blokatora oglasa i sadržaja.

najbolja hromirana proširenja

Šta će “Manifest V3” promijeniti?

Od januara 2022. nove ekstenzije koje se dodaju u Chrome web trgovina mora koristiti “Manifest V3“. U junu 2023. proširenja koristeći “Manifest V2” će biti dostupno samo ako se povežete s njima, a trajno će biti uklonjeno u januaru 2024.

Lista zahtjeva za blokiranje i “kozmetičko filtriranje” funkcija također ima status pravila. Ako vaš blokator oglasa ima listu zlonamjernih web stranica sa 50.000 unosa, postavit će pravila za blokiranje svake web stranice i provjeriti svaki zahtjev za potencijalno podudaranje.

Mnogi blokatori oglasa i sigurnosna proširenja imaju stotine hiljada sličnih pravila, a neki od njih čak imaju i milione.

Kompanija AdGuard je poznat po svojim blokatorima oglasa i jedan je od onih koji je već koristio “Manifest V3“. Zbog toga je u svom nedavnom objaviti na blogu je naveo da će buduća ograničenja biti 30.000 pravila po ekstenziji i 330.000 pravila po korisniku.

Sljedeći post na blogu objašnjava kako su svi filteri, osim AdGuard osnovnog filtera, onemogućeni i kako se prima obavijest ako se dosegne ograničenje politike. Čak i osnovni filter može doseći preko 30.000 pravila, a korištenjem većeg broja blokatora sadržaja lako je doći do vrijednosti od 330.000 pravila po korisniku.

Problem ovdje nije činjenica da blokatori oglasa i sadržaja ne mogu raditi s “Manifest V3“, već u tome koliko će dobro moći raditi i imati mogućnost blokiranja.

mozilla firefox

Promena neće uticati na sve

Kao što smo rekli na početku, ova promjena neće utjecati samo na Google Chrome, već i na druge web pretraživače zasnovane na Chromiumu poput Microsoft Edgea.

Mozilla Firefox će podržavati “Manifest V3” proširenja, ali neće imati opisane probleme jer pravila na ovom web pretraživaču neće imati ograničenja.

Ako ne koristite blokatore oglasa i sadržaja, nećete ni primijetiti promjene s postojećim ekstenzijama. U suprotnom ćete, nažalost, iskusiti ograničenja u pogledu broja filtera koje možete koristiti, što također znači i broj oglasa koje ćete moći blokirati.

Google tvrdi da će “Manifest V3“ radi poboljšanja sigurnosti i ukupnih performansi uređaja, ali neki stručnjaci sumnjaju u istinitost ovih najava.

Ostali blokatori oglasa će pratiti AdGuardov potez i objaviti nova proširenja sa “Manifest V3“i sigurno se neće dogoditi da blokeri oglasa i sadržaja nestanu, ali mnoge činjenice još nisu jasne i postavlja se pitanje šta nas čeka u budućnosti.

Reklame na Internetu se sve više šire i ovaj trend se ne može zaustaviti, ali ovdje bismo ipak mogli koristiti blokatore oglasa i sadržaja kako bismo olakšali korisničko iskustvo.

Najave ograničenja s kojima “Manifest V3“Promjena načina na koji rade svakako nije dobra vijest i možda se približavamo vremenu kada će svaki korisnik biti primoran da konzumira oglase.

Ograničenja koja su nametnuta će osloboditi protok oglasa do korisnika i jasno je da novac ovdje diktira pravila, a ne sami korisnici i njihove preferencije.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Sljedeće ažuriranje Google Chrome-a moglo bi značajno smanjiti performanse blokatora oglasa? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima