back to top

Alternative za Google Maps: 12 odličnih koje biste trebali isprobati!

Najbolje alternative za Google Maps

Google Maps je jedna od najpopularnijih, ako ne i najpopularnija aplikacija koju ste sigurno koristili ako ste negdje putovali.

Dok putujete, pogotovo ako idete u novi i nepoznati grad ili zemlju, vjerovatno ste barem jednom koristili ovu aplikaciju.

Ovo nije neobično, jer Google Maps kao aplikacija dolazi sa mnogo korisnih funkcija. Međutim, kao nijedna druga aplikacija, ni ova nije savršena. Postoje neke stvari koje mogu biti bolje i za to postoje alternative.

U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o čak 12 alternativnih aplikacija za Google Maps koje biste trebali isprobati, ako želite nešto novo!

Scout GPS Link

Scout GPS Link je aplikacija koja je dizajnirana uglavnom sa ciljem integracije sa automobilima kao što su Toyota i Lexus, odnosno sa MapStream modom.

Ali takođe može prikazati mape na drugim ekranima infotainment sistema automobila. Aplikacija vam omogućava da pristupite 2D i 3D mapama sa ekrana vašeg automobila ili u aplikaciji za telefon.

Sve u svemu, to je jedna od najjednostavnijih alternativa za Google Maps, ali unatoč činjenici da je aplikacija vrlo jednostavna, i dalje nudi glasovne kontrole, upute skretanje po skretanje, ažuriranja saobraćaja u stvarnom vremenu i druge slične značajke Google Maps.

Jedan od bonusa su podaci o navigaciji sa drugih sajtova, kao što su Fuel i Yelp. Loša strana je što ne radi besprijekorno s vozilima kao što je reklamirano.

alternative za google maps
Alternative za Google Maps

Route4Me planer ruta

Route4Me Route Planner je odličan za sve tipove vozača. Dizajniran je da pomogne korisniku da planira više odredišta ili stanica sa što manje preklapanja.

Google Maps je dobar u tome da vas odvede od tačke A do tačke B. Route4Me Route Planner, s druge strane, štedi vam vrijeme optimizirajući vašu rutu kako biste spriječili vraćanje unatrag.

Bez obzira na redoslijed kojim unosite svoja odredišta, koja je ograničena na 10 u besplatnoj verziji, ova aplikacija ih organizira kako bi optimizirala vaše putovanje, uključujući dnevne isporuke i preuzimanje.

Pocket Earth

Ova aplikacija za mape samo za iOS koristi popularne OpenStreetMap podatke kako bi vam pružila ažurnu navigaciju širom svijeta.

Ono što je najvažnije, možete preuzeti karte za upotrebu van mreže. Osim toga, aplikacija ima i odlične organizacijske alate, kao što su igle, koje se mogu kategorizirati u grupe.

Pravi bonus je mogućnost povezivanja na Wikipediju, zahvaljujući kojoj možete da se povežete na Internet enciklopediju za različite tačke interesovanja na vašoj mapi.

Google mape, na primjer, nemaju ovu opciju. Aplikacija vam također daje pristup detaljnim turističkim vodičima.

alternative za google maps
Alternative za Google Maps

EighthAnd

Jedna od najboljih karakteristika ove robusne alternative Google Maps otvorenog koda je njena mogućnost mapiranja van mreže.

Zahvaljujući kartama koje možete preuzeti i koristiti bez potrebe za internetom, uvijek ćete moći pronaći svoju destinaciju, što je posebno istinito u situacijama kada se ne možete povezati na internet.

Ažuriranja su često dostupna za aplikaciju, što znači da ne morate brinuti da nešto ne radi kako treba.

Sjajna stvar je što možete lako raščlaniti sve što vidite na mapi: od stvari poput cesta s naplatom cestarine i ulične rasvjete do konkretnijih varijabli poput površine ceste i kvaliteta puta. Možete dodati dodatne ceste i stanice na putu gdje planirate stati.

alternative za google maps
Alternative za Google Maps

InRoute

Ako tražite aplikaciju za karte koja vam zaista pruža praktično planiranje rute, onda je InRoute za vas.

Aplikacija radi zajedno s CarPlay-om i nakon što isplanirate rutu kojom želite ići, pokušat će učiniti vaše putovanje što lakšim tako što će vam prikazati dinamične vremenske prognoze, hotele, kampove, druge stanice na vašoj ruti i još mnogo toga.

Ako imate nekoliko mjesta koja trebate posjetiti, možete odabrati svako od njih i InRoute će vam reći najbrži nalog da posjetite svako mjesto.

Također možete odrediti koliko dugo ćete se zaustavljati na određenim lokacijama, tako da InRoute to može uračunati u vaše ukupno vrijeme putovanja.

Sve u svemu, aplikacija nudi puno više opcija za prilagođavanje i konfiguriranje vašeg putovanja nego Google Maps.

Citymapper

Citymapper ima nešto manje opcija u odnosu na Google Maps, ali ono što ima radi vrlo dobro, čak i bolje od mnogih drugih aplikacija na ovoj listi.

Citymapper je aplikacija za javni prijevoz koja vam pokazuje kako se kretati u mnogim gradovima širom svijeta ako koristite javni prijevoz, odnosno autobus, tramvaj, podzemnu željeznicu i druge oblike.

Aplikacija održava ažurnu bazu podataka o svim rutama javnog prijevoza u podržanim gradovima, prikazuje cijene i upozorenja te vam omogućava da vodite popis vaših omiljenih lokacija za putovanje.

Dok vam Google Maps pomaže da dođete do odredišta, Citymapper vam pokazuje kako se kretati kada stignete tamo.

Na primjer, možete provjeriti vrijeme čekanja uživo, uporediti troškove prijevoza, čak podijeliti svoje vrijeme dolaska u stvarnom vremenu sa prijateljima i porodicom. Jedina mana je što manji gradovi nisu obuhvaćeni.

Maps.me

Maps.me ima sve što biste kao korisnik željeli od aplikacije za navigaciju: informacije o saobraćaju, informacije o javnom prijevozu, navigaciju biciklom, što god želite.

Međutim, za razliku od mnogih drugih aplikacija za mape, ona također ima funkciju Google Maps koja vam omogućava preuzimanje mapa za korištenje van mreže, s jednom nedostatkom: moći ćete preuzeti samo 10 mapa u besplatnoj verziji aplikacije.

Ali bez obzira na sve, ovo je jako dobro i korisno, pogotovo ako putujete u treće zemlje i/ili ako se ne možete spojiti na internet.

Ako istražujete grad, on pokazuje sve važne točke interesa i stvari koje treba vidjeti. Ako plaćate “premium” karakteristike, jedna od njih će vam dati, na primjer, ažurirane planinske staze i informacije o “divljim” stazama.

Ovo su samo neke od stvari koje čine Maps.me još jednom odličnom alternativom za Google Maps. Kada planirate svoje putovanje ili planinarenje, možete ga označiti i poslati drugom korisniku.

Loša strana ovoga je što i dalje morate preuzeti sve karte na svoj uređaj. Ne možete samo unijeti rute i dobiti upute.

Međutim, možete vidjeti karte u cijelosti u verziji za pregled putem internet pretraživača.

Bing Maps

Jeste li znali da su Bing mape stare koliko i Google? Da, usluga mapiranja u vlasništvu Microsofta prvobitno je bila poznata kao MapPoint prije preimenovanja.

Iako neki korisnici to vjerovatno ne znaju, Bing Maps je opremljen sa puno funkcija, uključujući prikaz saobraćaja i 3D prikaze.

Bing obično koristi različite rute od Googlea. Ali ako direktno uporedimo ova dva alata, statistika pokazuje da je Google ipak bolji kada je u pitanju planiranje putovanja.

Ako tražite aplikaciju koja ima neke dodatne vrlo korisne funkcije, kao što su 3D prikazi i OS mape, kao i vlastiti sveobuhvatan odgovor na Prikaz ulice, onda je Bing nešto na što treba paziti. Usluga također prikazuje preporučene stanice i atrakcije.

Idemo

Ako je konzorcij BMW-a, Audija i Mercedesa voljan platiti Nokiji 3 milijarde dolara za ovu aplikaciju, onda mora postojati nešto da se ova aplikacija istakne, zar ne? Ako i vi mislite da postoji, u pravu ste.

Na primjer, aplikacija podržava više od 200 zemalja i pruža sve osnovne funkcije, kao što su navigacija, mjesta za posjetu i detaljne rute, te vam na neki način daje ažurne informacije i cijene na svim linijama javnog prijevoza u vašem području. to će biti izračunato umjesto vas.

Osim toga, aplikacija također može pohraniti informacije o parkiranju.

OVDJE WeGo nudi trenutne uslove rute koristeći različite informacije, kao što su policijski izvještaji, kamere, objave i ažuriranja na društvenim mrežama, podaci policijskih kamera, itd.

Njegova podrška za offline mape je također nevjerovatna. Tačnije, aplikacija ima mogućnost arhiviranja podataka na ogromnim područjima, čak i na cijelom kontinentu. Kada niste povezani na internet, možete dobiti navigaciju korak po korak.

Mnogi korisnici navode da su preporučene rute čak duže od onih koje bilježe Google Maps. Sve u svemu, ovo je još jedno vrlo dobro rješenje, koje može biti od koristi ako tražite alternativu za Google Maps.

Sygic GPS

Sygic GPS je jedna od boljih aplikacija za navigaciju ne samo za vožnju već i za šetnju po gradovima.

Za razliku od mnogih alternativa Google Maps, koje vas prisiljavaju na ponovno preuzimanje offline mapa, Sygic GPS automatski ažurira vaše preuzete mape kada nova verzija postane dostupna.

Isto tako, za Google Maps, Sygic detektuje ograničenja brzine na osnovu znakova dok ih prolazite, u odnosu na samo otpremljene informacije.

Waze

Waze je vrlo brz i intuitivan alat za navigaciju, koji može poslužiti i kao odlična alternativa Google mapama.

Njegov veoma interaktivni sistem, koji vam omogućava da čak i druge vozače upozorite na promene u saobraćaju, kamere za kontrolu brzine, opasnosti, itd. na putevima, pokazao se toliko popularnim da je Google kupio kompaniju 2013.

Ono što je takođe važno je da je preko godina kasnije, Waze nastavlja postojati kao odvojena cjelina od Google Maps.

Možete dobiti informacije o najpovoljnijim benzinskim pumpama u vašoj blizini, gradilištima, nesrećama koje su se dogodile na cesti, kamerama za kontrolu brzine, policiji i drugim informacijama koje ažuriraju milioni drugih korisnika Wazea.

Možete čak pratiti lokacije drugih korisnika Wazea i svojih prijatelja u realnom vremenu. Imajte na umu da je više dizajniran za vozače nego za pješake.

MapQuest

MapQuest je još jedna odlična alternativa Google mapama. Posebno dobro funkcionira ako koristite javni prijevoz da dođete do posla.

Na primjer, omogućit će vam da usporedite usluge lokalnog prijevoza za vašu rutu, kao što su Uber ili car2go, i omogućit će vam da rezervirate prijevoz direktno iz aplikacije.

Osim toga, aplikacija također pruža brza obavještenja o svim opcijama lokalnog prijevoza u vašoj blizini.

Ako volite hodati do različitih mjesta, pokazaće vam koliko kalorija ćete sagorjeti.

Napredne funkcije aplikacije uključuju automatsko preusmjeravanje, stanje u prometu u realnom vremenu, mogućnost otkrivanja objekata, kamera, lokacija nesreća, dijeljenje lokacije, vremenske izvještaje i pomoć na cesti.

Uz to, aplikacija dolazi s nekim osnovnim karakteristikama Google Maps, kao što su detaljni podaci o navigaciji, podaci o označavanju najboljih ruta, satelitski prikaz, obližnje lokacije koje možete posjetiti itd.

Preporučujemo da pročitate

Možda vas zanima