back to top

Superbol LVIII 2024

Istorija I Zanimljivosti NFL Superbola

Ubedljivo najpopularniji sport sa one strane bare, popularni Američki fudbal NFL ima svoje finale koje prati cela planeta, a ove sledeće će biti održano 11 Februara 2024 godine na stadionu Alegiant  u Nevadi, domu Las Vegas Rajdersa.

Prvi Superbol vodi poreklo od još davne 1902 godine kada je održan tada takozvani Rosebol koji je nosio po istoimenom stadionu u Pasadeni na kojem je održan.

Svoje ime bol (bowl) je prvenstveno dobio zbog oblika stadiona koji je bio u obliku činije a ime Rose (Ruža) je zato što je bio deo takozvanog  turnira ruža u Pasadeni. Kao prvi u istoriji održan je kao meč između najboljeg tima zapada I istoka.

Do zvaničnog imena Superbol 1960 , termin bol je već dobro bio prihvaćen za finalne turnire  koledž fudbala, gde su popularni Oranž bol, Šugar bol, Koton Bol I Sun Bol.

Od 1920 NFL je uspevao da se odupre raznim noformiranim fudbalskim ligama, sve do 1960 kada su dobili ozbiljnog konkurenta po pitanju popularnosti I kvaliteta AFL (Američku fudbalsku ligu). Već 1961 godine iz sedišta AFL-a poslali su ponudu NFL za takozvanu utakmicu za apsolutnog prvaka ove dve lige.

Ova ideja je ostvarena prvi put tek 1966 I nosila je naziv Prva Utakmica za Svetskog Prvaka NFL VS AFL I odigrana je između Kanzas Siti Čifsa I Grin Bej Pakersa, a pobedili su Pakersi sa 35-10.

Nakon pobede Grin Bej Pakersa u prva dva finala, došlo je do male brige oko spajanja ova dva takmičenja, jer nisu bili sigurni da timovi AFL-a mogu da pariraju kvalitetom NFL timovima.

superbol lviii 2024
Superbol LVIII 2024

Ali kada su u trećem, Superbolu AFL Njujork Džajantsi pobedili favorizovane Baltimor Koltse u Majamiju. Na sledećem I. poslednjem Superbolu pre spajanja ove dve lige, Kanzas Siti Čifsi su dobili NFL Minesota Vikinge sa 23-7.

Od sezone 1970 timovi su podeljeni na dve konferencije u prvoj konferenciji, takozvanoj AFC (Američka Fudbalska Konferencija) su bili svi timovi iz bivšeg AFL I Baltimor Koltsi, Pitsburg Stilersi I Klivlend Brovnsi. U drugoj konferenciji koja je nosila naziv NFC ( Nacionalna Fudbalska Konferencija) su bili svi preostali NFL timovi.

Tada je odlučeno da pobednici ove dve konferencije odmere snage u finalnoj utakmici takozvanom Superbolu. Trofej osvajača je dobio naziv “Trofej Vinsa Lombardija ” po preminulom treneru Grin Bej Pakersa koji je osvojio prva 2 trofeja Superbola. Ovaj trofej I dan danas nosi njegovo ime.

Rekordi NFL Superbola

Najuspešniji timovi u istoriji Superbola su Nju Ingland Patriotsi sa 6 pobeda I sa 5 poraza u borbi za trofej. Takođe 6 trofeja imaju I Pitsburg Stilersi dok imaju samo 2 poraza u finalnim mečevima.

Što se tiče igrača, bez konkurencije je verovatno svetski poznati kvoterbek Tom Brejdi sa čak 7 osvojenih Superbola, više nego ijedan drugi igrač ili franšiza.  Evo još nekih zanimljivih rekorda koji su vezani za Superbol:

  • Najviše MVP priznanja (5) – Tom Brejdi
  • Najviše poraza (5) – Glen Parker, Kornelijus Benet I Gale Gilbert
  • Najviše uzastopnih trofeja (3) – Ken Norton Junior
  • Osvojene titule u 3 različite decade – Tom Brejdi (2000-ih (3),2010-ih (3) I 2020
  • Najstariji Igač 43 godine I 199 dana – Tom Brejdi 2020
  • Najviše poena u Superbolu (48) – Dzeri Rajs
  • Najviše poena u jednoj utakmici (20) – Dzejms Vajt I Dzejlen Hurts
superbol lviii 2024
Superbol LVIII 2024

Gde Se Igra Superbol

Finale Superbola se igra u Nevadi na Alegiant stadionu Las Vegas Rajdersa 11 februara I kao u svake godine ovo će biti spektakl svetskih razmera.

Alegiant stadion ima kapacitet od 65000 ljudi I moguće je da se proširi do 71835 mesta, koliko se očekuje na finalu ovog  58 Superbola.  Ukoliko želite da se kladite na pobednika ovog Superbola, otvorite nalog kod proverene kompanije I odaberite vašeg favorite.

Ovo je najisčekivanija sportska utakmica na Američkom tlu, a mnogi kažu I jedna od najvećih na svetu. Ko će biti pobednik, ostaje nam da vidimo.

Preporučujemo da pročitate

Možda vas zanima