back to top

ChatGPT Plus: 9 razloga zašto biste trebali platiti za ChatGPT Plus

Na početku besplatna verzija od ChatGPT bio je dovoljan za svakodnevne korisnike u smislu kvaliteta i jednostavnosti korištenja.

Kada je to OpenAI započeo pretplatu od 20 dolara/mjesečno (op.a. 25 dolara sa PDV-om) za ChatGPT Plus, nudio je nešto više od besplatne verzije: GPT-4, prioritetni pristup tokom prekida i dopune (napomenimo da su došli nešto kasnije). Kada je GPT-4 prvi put lansiran, bilo je teško opravdati dotičnu pretplatu.

Međutim, još jedno obećanje ChatGPT Plus-a bio je prioritetni pristup novim funkcijama, a OpenAI je to ispunio.

Uvođenjem funkcija kao što su “napredna analiza podataka“, “pretražite pomoću Binga” i “DALL·E 3“, ChatGPT Plus je trenutno jedna od najkorisnijih pretplata koje možete dobiti za sebe lično ili u poslovne svrhe.

1) ChatGPT-4

chatgpt plus
ChatGPT Plus

Najuočljivija prednost nadogradnje na Plus verziju je pristup GPT-4. Kao nasljednika modela GPT-3.5, postoje značajne razlike između njih.

GPT-4 poboljšava obradu prirodnog jezika, razumijevanje konteksta i Rješavanje problema.

Također je obučen na mnogo većem skupu podataka, što znači da je bolji u prepoznavanju složenih obrazaca.

U stvarnosti, razlike mogu biti prilično suptilne jer nisu odmah uočljive. Međutim, što ga više koristite, prije ćete shvatiti da GPT-4 ima veće šanse da vam da tačan odgovor iz prvog pokušaja.

Takodje je preciznije i ne postaje žrtva “AI halucinacija” tako često.

2) Unos slike

Najbolja karakteristika GPT-4 je opcija unosa slike. Možete učitati svoje nečitke recepte i zamoliti ChatGPT da ih pročita i/ili prevede. Kao što se i očekivalo, to će učiniti prilično precizno umjesto vas.

Ali to nije sve – ovu funkciju možete koristiti u razne svrhe, npr. da tražite od ChatGPT-a da opiše sliku.

Ovu opciju možete koristiti i za razumeo rukom pisane dokumente koje ste skenirali ili imate sliku istog.

Možeš čak umetnite sliku tabele i zamolite ChatGPT da izračuna na osnovu podataka koje je prikupio ili predloži poboljšanja izgleda tabele.

Mogućnosti su neograničene, samo morate naučiti da sastavite dobar upit.

3) ChatGPT PlusPristup Internetu

chatgpt plus: 9 razloga zašto biste trebali platiti za chatgpt plus

Standardno, besplatna verzija ChatGPT-a imati ograničenje znanja do septembra 2021.

To znači da on nema pristup informacijama o događajima koji su se dogodili nakon tog datuma. Međutim, možete zaobići ovo ograničenje koristeći novu funkcionalnost “Pretražujte pomoću Binga” sa GPT-4 model. To znači da možete pristupiti internetu unutar ChatGPT-a.

Pristup Internetu vam omogućava da rezimirate članke, provodite istraživanje tržišta u realnom vremenu i pronađete najnovije vijesti i članke.

Može i ChatGPT pristup širi skup podataka i dati tačnije odgovore. Dakle, uz pretplatu od 20 USD mjesečno, ograničenje znanja više nije problem.

4) Stvaranje umjetnosti uz DALL·E 3

chatgpt plus: 9 razloga zašto biste trebali platiti za chatgpt plus

Ono što ChatGPT Plus čini posebnim je DALL·E 3. Iako mu možete slobodno pristupiti putem Bing Chat, kada ga integrišete pod interfejsom ChatGPT a kombinuješ ga sa GPT-4, koji je bolje optimizovan kao chatbot nego kao pretraživač, to je sasvim druga priča.

Možete razgovarati sa ChatGPT-om kao i obično i kada osjetite potrebu, možete ga zamoliti da generiše slike za vas.

Zamolili smo ga da nam ispriča bajku o Crvenkapi napraviti određene ilustracije. Priču je podijelio na nekoliko scena i dodao kratke dijaloge.

Bukvalno uz jedan zahtjev možete kreirati vrlo lijepe ilustracije po vašem ukusu ili za vaše potrebe.

Ako imate potreba za generiranjem slika, 20 dolara mjesečno nije velika stvar kada vidite koliko vremena i truda vam ChatGPT može uštedjeti!

5) Pristup dodacima (dodatcima)

chatgpt plus

Pristup dodacima daje ChatGPT Plus nivo prilagođavanja koji nećete naći kod njegovih konkurenata. Ovi dodaci služe kao softverske komponente treće strane koji integrirati sa ChatGPT. Iako je ova funkcija trenutno u beta fazi, možete instalirati dodatke sa “trgovine” i birajte između više od 100 različitih opcija.

Svaki dodatak ima drugačiju svrhu. Na primjer, možete koristiti dodatak Kajak za rezervaciju putovanja u inostranstvo, dodatak Instacart za planiranje obroka i kupovinu sastojaka ili interakciju s aplikacijama kao što su Google tabele i Gmail koristeći Zapier.

Neki dodaci mogu biti nestabilni ili spori, ali će biti zanimljivo vidjeti koliko će biti korisni kada se sve prelomnice izglade.

6) Napredna analiza podataka

Iako se ova funkcija može koristiti za mnoge različite funkcije, “Napredna analiza podataka” u ChatGPT Plus može vam pomoći pretvoriti tabele u grafikone za vizualizaciju podataka.

Da biste omogućili ovu funkciju, kliknite na “Postavke računa” (Postavke računa) u donjem lijevom uglu ekrana. Zatim idite na “Postavke & Beta” > “Beta funkcije” (Postavke i Beta > Beta funkcije) i uključite “Napredna analiza podataka” (Napredna analiza podataka).

Kada je funkcija uključena, možete učitati tabelu pomoću dugmeta sa znakom plus u levom uglu ChatGPT tekstualnog polja.

Nakon što otpremite datoteku, možete pitati ChatGPT šta želite da uradi sa podacima i on će to učiniti.

Bilo da ste vlasnik malog preduzeća ili se samo igrate sa podacima u tabelama, ova vam funkcija može pomoći u donošenju odluka vođen podacima, a ne “osećanjima”.

7) Impresivna stabilnost

chatgpt plus: 9 razloga zašto biste trebali platiti za chatgpt plus

Besplatni ChatGPT ima svojih problema, ali nedostupnost je svakako najvažniji. Iako je situacija sada mnogo bolja nego kada je ChatGPT prvi put izašao, besplatna verzija i dalje može postati nedostupna u bilo kojem trenutku.

OpenAI serveri ponekad imaju probleme sa izuzetno velikim praćenjem potražnje.

Srećom, ChatGPT Plus je dostupan gotovo cijelo vrijeme. Usluga je dizajnirana da daje prioritetni pristup Plus pretplatnicima, tako da ga možete koristiti čak i u periodima kada drugi to ne mogu. Plaćanje usluge je očigledan izbor ako vaše poslovanje ili radni tok uvelike zavise od ChatGPT-a.

8) Besprekorna interakcija

ChatGPT Plus sadrži dva jezička modela — GPT-4 i GPT-3.5.

Treba napomenuti da je Plus verzija GPT-3.5 brža i bolje reagira od GPT-3.5 modela koji je dostupan u besplatnoj verziji. To je OpenAI povukao GPT-3.5 Legacy verziju 10. maja 2023.ali ChatGPT Plus GPT-3.5 verzija je ionako brža od besplatne opcije.

Iako je kvalitet odgovora isti, razlika je odmah uočljiva. Možete koristiti ovaj jezički model ako smatrate da je GPT-4 nije impresivno u smislu brzine. Ali s druge strane, ovdje govorimo o sekundama, što je sasvim prihvatljivo čekati.

Problem sa besplatna verzija je šta često prestane da reaguje, prisiljavajući vas da ponovo generirate odgovore.

Ovo se dešava više puta tokom sesije. Nećete morati da brinete o tome sa Plus verzijom. Ako se za posao oslanjate na ChatGPT, nadogradnja na ChatGPT Plus je odličan način da uštedite vrijeme čekajući odgovor iz besplatne verzije.

9) Bolje mogućnosti prevođenja

chatgpt plus

Pošto jeste GPT-4 obučen na većem skupu podatakamnogo bolje odgovara na neengleski upiti.

Dobar je u odgovaranju gotovo kao osoba koja razumije jezičke obrasce, nijanse i kulturni kontekst.

GPT-3.5 ima pristojne mogućnosti prevođenja, ali GPT-4 je bolji jer je vjerovatnije da će generisati tačno i koherentne odgovore.

Takođe dobijate pristup više dodaci koji vam može pomoći na vašem putu učenja novih jezika.

Novi dodatak, tj. dodatak, Govori je odličan primjer za to. Pomaže vam da izgovorite određene fraze, daje vam alternativne načine izražavanja istog osjećaja i pokazuje vam primjere koji repliciraju stvarne razgovore na bilo kojem jeziku.

Sve u svemu, ChatGPT Plus pruža vrijednost za novac. A ako nas pitate – sve gore navedeno vrijedi nadogradnje od 20 USD mjesečno.

Preporučujemo da pročitate

Možda vas zanima