Blockchain vs. Baza podataka: u čemu je razlika?

Blockchains i baze podataka (ili na engleskom “Baza podataka”) imaju mnogo zajedničkog; za početak, oba se koriste za pohranjivanje podataka, zbog čega često vidite da se oba termina pojavljuju gdje god se govori o blockchain tehnologiji.

Moglo bi se čak reći da su blockchains vrsta baze podataka, a da nije potpuno pogrešno. Međutim, blockchain i baze podataka se strukturno i funkcionalno razlikuju jedni od drugih. Dakle, šta je baza podataka? Šta je blockchain? Koja je razlika između ova dva?

baza podataka

Šta je baza podataka?

Baza podataka je skup organiziranih informacija koje se pohranjuju i kojima se pristupa elektronski. Bazama podataka se upravlja putem sistema za upravljanje bazom podataka (DBMS), koji je softver preko kojeg krajnji korisnici komuniciraju sa bazom podataka. Baze podataka, DBMS i sve druge povezane aplikacije nazivaju se „sistemi baza podataka“. Baze podataka se klasificiraju prema svom dizajnu, odnosno prema načinu na koji sortiraju, organiziraju i pohranjuju podatke.

Dizajn baze podataka uzima u obzir nekoliko tehničkih i praktičnih razmatranja, uključujući modeliranje podataka, efikasno skladištenje i predstavljanje podataka, sigurnost, privatnost i pitanja distribuiranog računarstva kao što je tolerancija grešaka. Postoji nekoliko tipova modela podataka, uključujući hijerarhijske, mrežne, objektne i dokumentne modele, a najpopularniji je relacijski model, koji raspoređuje podatke u tablice sastavljene od redova i tabela koje se nazivaju “relacije” ili “relacije”. Međutim, sa pojavom i razvojem Interneta 2000-ih, došlo je do povećanja potražnje za velikim distribuiranim bazama podataka sa visokom tolerancijom particija, što je predstavljalo problem za relacione baze podataka. Kao odgovor na to, postali su popularni drugi modeli podataka koji su mogli bolje upravljati skalabilnosti, kao što su NoSQL i NewSQL.

Iako postoji nekoliko vrsta baza podataka, svima je jedna stvar zajednička. Administrator ih pokreće centralno kroz DBMS, bez obzira da li su distribuirani ili ne, a administrator ima mogućnost ne samo čitanja već i pisanja.

Baze podataka imaju mnogo praktičnih slučajeva upotrebe, uključujući finansije, telekomunikacije i transportnu industriju, i koriste se za držanje bibliotečkih sistema, rezervacija letova, sistema za upravljanje sadržajem i još mnogo toga.

blockchain kako funkcionira

Šta je blockchain?

Blockchain je, jednostavno rečeno, glavna veza, za koju bi neki mogli reći da je vrsta distribuirane baze podataka. I ne bi potpuno pogriješili. I proizvod distribuiranog računarstva, blockchains i distribuirane baze podataka dijele mnoge od njihovih temeljnih tehnologija. Blockchains se distribuiraju jer se, kao i distribuirane baze podataka, ne nalaze na jednom mjestu, već na različitim čvorovima koji su povezani putem „peer-to-peer“ mreže, praktično je pretvarajući u jedinstveni ekosistem. Ali to je sve što se tiče njihove sličnosti.

Prije nego što krenemo dalje, bilo bi dobro reći nešto o tome šta su decentralizirane mreže.

Možda ste nedavno čuli za decentralizirane mreže, jer svijet kriptovaluta i blockchain tehnologije postaje sve zastupljeniji u modernom društvu. Ove mreže imaju mnogo sjajnih prednosti, otuda njihova sve veća popularnost. Ali šta oni znače? Dakle, gdje se danas koriste takve mreže? Na primjer, Bitcoin i Ethereum trenutno koriste decentralizirane mreže i postoji nekoliko razloga zašto organizacije danas biraju decentralizaciju umjesto centralizacije. Osim toga, decentralizirane mreže omogućavaju veću kontrolu korisnika i privatnost, s obzirom na prirodu njihove strukture. Mnogi bi tvrdili da su decentralizirane mreže sljedeći korak od centraliziranih mreža, ali postoje neke nedostatke ove tehnologije u nastajanju.

Ali treba reći da može biti vrlo teško izgraditi decentraliziranu mrežu s obzirom na njenu složenu strukturu. Povrh svega, veoma je teško upravljati decentralizovanom mrežom, s obzirom na broj mašina koje zahtevaju stalne provere i održavanje. Ovo zauzvrat može učiniti decentralizirane mreže prilično skupim za nastavak rada.

razlike između baze podataka i blockchaina

Za što? Postoji nekoliko razloga.

Na primjer, decentralizirane mreže ne mogu se hakirati ni približno tako lako kao centralizirane mreže. To je zato što napad na jedan čvor neće rezultirati kontrolom cijele mreže. Ova vrsta mreže je također odlična za sprječavanje totalnih kvarova ili padova sistema budući da se funkcionalnost širi po cijeloj mreži. Također je lakše skalirati decentraliziranu mrežu, s obzirom da možete samo nastaviti sa dodavanjem čvorova ili servera. Ako želite imati kvalitetniju mrežu, kao što je slučaj s decentraliziranim mrežama, morate u nju uložiti više novca.

Drugi razlog je to što se decentralizovana mreža ne oslanja na centralni server kao što to čine tradicionalne centralizovane mreže. Umjesto toga, decentralizirane mreže koriste različite točke povezivanja ili čvorove. Nijedan pojedinačni čvor nije u stanju da iskoristi sve mrežne informacije u bilo kom trenutku, što znači da nijedan jedini čvor nikada nije pod kontrolom ili odgovoran. Svaki čvor je sposoban za vlastito donošenje odluka i obradu informacija, što omogućava širenje snage po mreži.

Vratimo se sada objašnjavanju razlike između blockchaina i baza podataka.

Za razliku od distribuiranih baza podataka, blockchainima se ne upravlja centralno. Umjesto toga, blockchains funkcioniraju kao decentralizirane peer-to-peer mreže, s čvorovima koji verificiraju i dogovaraju se o trenutnom stanju blockchaina putem mehanizma konsenzusa. Blockchains pohranjuje podatke u obliku “blokova”, gdje svaki blok sadrži kriptografski hash prethodnog bloka, vremensku oznaku i podatke o transakciji. Konačno, kada se postigne konsenzus, novi blokovi se dodaju u blockchain sigurnim povezivanjem pomoću kriptografije.

Iako se zapisi na blockchainu, u teoriji, mogu mijenjati, neki smatraju da su blokovi sigurni po dizajnu i da su dobar primjer distribuiranog računarskog sistema sa visokom tolerancijom particija. Blockchain tehnologija se i dalje razvija i svaki dan se pronalazi mnogo novih slučajeva korištenja. Njegovi slučajevi upotrebe su digitalna knjiga za kriptovalute, poravnanje pametnih ugovora, kreiranje kovanica ili virtuelnih tokena za artikle i upravljanje lancem snabdevanja.

 

Na kraju krajeva, koja je zapravo razlika između blockchaina i baza podataka?

Iako baze podataka i blockchains služe kao skladišta podataka, oni se strukturno i funkcionalno razlikuju jedni od drugih, od načina na koji pohranjuju i organiziraju podatke do načina na koji se njima upravlja. Blockchains bilježi podatke u obliku blokova za razliku od drugih struktura podataka koje tradicionalno koriste baze podataka, a budući da su decentralizirane, uklanjaju potrebu za administratorom. Iz svih ovih razloga, blockchain se najbolje opisuje ne kao baza podataka, već kao skladište podataka.

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Blockchain vs. Baza podataka: u čemu je razlika? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima