back to top

Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Ukoliko želite da zaradite novac na internetu, AdSense reklame su jedan od načina. Treba vam samo AdSense nalog. Pročitajte vodič kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak.

Ako imate svoj blog ili veb sajt, imate sjajnu mogućnost za monetizaciju veb sajta otvaranjem AdSense naloga. Odnosno, možete početi na internetu zarađivati novac od toga. Postoji više različitih načina kako zaraditi novac na internetu, a postavljanje Google AdSense oglasa i banera na vaš sajt je jedan od popularnijih.

Ovi oglasi se mogu prikazivati kao slika, tekst, video sadržaj i slično. Zarada se ostvaruje svaki put kada neko od vaših čitaoca na sajtu klikne na te oglase (ili na neki od ponuđenih).

U nastavku vam pokazujemo postupak kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak, a zatim kako izvršiti aktivaciju i povezati sa svojom veb stranicom.

Kako otvoriti Adsense nalog

Za početak da biste uopšte mogli da otvorite svoj Google Adsense nalog potrebno je da imate svoj sajt ili blog (stranica na WordPress-u, na Blogger-u…). Takođe, to može biti i bilo koji vaš originalni sadržaj (tj. sadržaj koji sami smišljate i postavljate na svoj YouTube kanal, recimo radi zarade na Youtube).

kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Drugim rečima, za Adsense registraciju potrebno vam je sledeće:

 • otvoren Google nalog (ukoliko korisitie gmail, google drive, youtube ili neku drugu Google uslugu),
 • sadržaj koji sami smišljate ili kreirate (i naravno postavljate na sajt, blog) ili da imate drugi sadržaj koji je u vašem vlasništvu.

Samo otvaranje AdSense naloga je dosta jednostavno i brzo. Kako biste bez greške sve uradili pratite smernice za navedene korake i za nekoliko minuta vaš AdSense nalog biće kreiran.

Kako otvoriti Adsense nalog na Google postupak

Spomenuli smo da je za Google Adsense potrebno da imate otvoren Google nalog. Odnosno, potrebno je da imate napravljen Google nalog na nekom od Google proizvoda (Gmail, Youtube, Google Play i druge slične), gde se prijavljujete preko svoje gmail adrese.

Ukoliko možda nemate Gmail nalog, potrebno je samo da otvorite jedan novi Gmail nalog, naravno sa vašim podacima. 

kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Koraci su:

 • na Google pretraživaču kucajte ključnu reč Adsense nalog; na prvoj strani biće vam ponuđene Google opcije za navedenu radnju (ili posetite link https://www.google.com/adsense/start);
 • kliknite na opciju “Registrujte se odmah“;
 • treći korak je da unesete link do vaše veb stranice ili URL sajta na kom želite da Google oglasi budu prikazivani;
 • sledeći korak je da unesete vašu gmejl adresu (mejl adresa mora biti gmail nalog);
 • u narednom koraku biće vam ponuđeno da vam Adsense šalje korisne informacije, pomoć ili predloge za poboljšanje učinka (ovu opciju možete prihvatiti ili odbiti, ali je preporuka da se prihvati);
 • unete podatke sačuvajte klikom na polje “Sačuvaj i nastavi“;
 • prijavite se zatim u svoj Google nalog (ovo može ići i automatski ako ste ostali ulogovani);
 • u sledećem koraku odaberite zemlju ili teritoriju;
 • u delu AdSense uslovi korišćenja i odredbe, potrebno je da prihvatate onlajn uslove usluge Google AdSense (čekirajte “Da, pročitao/la sam ugovor i prihvatam ga.”);
 • poslednji korak je klik na dugme “Otvori nalog“, nakon čega će vam Google Adsense nalog biti otvoren, a vi prijavljeni.

kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Aktivacija Adsense naloga

Kada otvorite Google Adsense nalog, na pola ste puta do monetizacije vašeg sajta. Sledeće što trebate obavezno uraditi jeste aktivacija Adsense naloga. 

Da biste aktivirali svoj novi Google Ads nalog potrebno je sledeće:

 • povezivanje sajta sa Adsense nalogom,
 • da unesete detalje o adresi za isplatu,
 • verifikacija broja telefona.

Povezivanje sajta sa AdSense nalogom

Veoma važan korak u aktiviranju AdSense je povezivanje sajta sa Adsense nalogom. Za to će vam biti potreban kod, jer se sajt i AdSense nalog povezuju kodom

Prilikom aktivacije biće vam ponuđen jedan kod koji treba ubaciti na sajt, odnosno potrebno je da ga kopirate u HTML vašeg sajta. Kod koji dobijete se lepi između oznaka <head> i </head>, a kada ga zalepite to obavezno snimite ili kliknite a dugme “Gotovo”.

Kada to završite čekirajte polje “Nalepio/la sam kod na sajt” i krenuće provera da li je dobro postavljen. Ukoliko je kod uspešno postavljen dobićete potvrdu da je kod pronađen i da aktivacija može početi.

Nalog će biti aktivan u roku od dan – dva, a o ishodu aktivacije ćete dobiti potvrdu putem mejl adrese.

Ukoliko u ovom koraku ne uspete da potvrdite kod, znači da nije ispravno postavljen na sajt. O neuspelom povezivanju bi takođe trebalo da vam stigne obaveštenje. U tom slučaju, potrebno je da otklonite sve eventualne probleme sa povezivanjem kako biste u sledećem pokušaju uspešno aktivirali svoj Google Adsense nalog.

kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Detalji o adresi za plaćanje

Sledeći korak u aktivaciji AdSense naloga je unos detalja o adresi za plaćanje. Potrebno je da unesete podatke o vama, kao klijentu. Treba da odaberete da li aktivirate Adsense kao fizičko lice ili kao preduzeće (pravno lice), a zatim da unesete vaše podatke. 

U kartici “Detalji o adresi za plaćanje” popunjavaju se sledeća polja:

 • tip naloga – označite da li je AdSense nalog za vas kao za “Fizičko lice” ili se otvara poslovni nalog – za “Posao”;
 • za fizičko lice – unesite vaše puno ime i prezime;
 • za posao – upišite naziv firme u polju “Naziv preduzeća”, a u polju “Ime” puno ime i prezime osobe za kontakt u firmi;
 • adresa – unosi se puna poštanska adresa gde zaista možete primati pošiljke (ulica i broj, poštanski adresni kod i grad);
 • broj telefona – potrebno je da unesete važeći broj telefona (onaj koji koristite).

Kada sve unesete kliknite na dugme “Prosledi”.

kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Novac od Google reklama koje se postavljaju na vaš sajt počećete da primate onda kada se ispune uslovi za isplatu AdSense zarade. Da bi Google počeo sa isplatom novca od reklama potrebno je da se dostigne granični iznos za verifikaciju.

Granični iznosi zavise od valute u vašem Google Adsense nalogu (za američki dolar – 100 dolara, za evro – 70 evra). Kada se on dostigne Google šalje PIN na adresu koju ste naveli, a koji potom trebate uneti na AdSense nalog da ga verifikujete.

Verifikacija broja telefona

Poslednji korak u aktiviranju AdSense naloga jeste da verifikacija broja telefona (u nekim zemljama jeste obavezna, dok u pojedinim nije). Broj telefona za verifikaciju mora biti važeći i tačan, zbog uveravanja da su sve navedene informacije tačne.

Postupak je sledeći:

 • prijavite se na AdSense nalog (ukoliko ste već prijavleni preskočite);
 • unesite broj telefona u međunarodnom formatu (znak +, zatim pozivni broj za zemlju, pozivni broj za grad i broj telefona);
 • izaberite način slanja verifikacionog koda – putem SMS-a ili glasovnim pozivom, a zatim kliknite na “Preuzmi verifikacioni kod”,
 • kada vam stigne šestocifreni broj (u vidu koda) unesite verifikacioni kod u predviđeno polje i kliknite na “Prosledi”.
kako otvoriti adsense nalog, korak po korak
Kako otvoriti AdSense nalog, korak po korak

Provera sajta

Na kraju, kada ste završili sve korake proverava se sajt. Odnosno, vrši se provera da li su ispoštovane sve smernice za učešće u programu AdSense. Ukoliko je sve u redu i u skladu sa smernicama za Google objavljivače, ako nema nikakvih grešaka Adsense nalog će biti uspešno aktiviran. 

Provera sajta traje nekoliko dana, ali u pojedinim slučajevima može trajati i duže (10 – 15 dana). Kada prođe provera dobićete putem mejla obaveštenje da li je AdSense nalog odobren. Takođe, i u samom Adsense nalogu biće istaknuto da li vam je nalog aktiviran ili ne.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da sada znate kako otvoriti AdSense nalog. Više reči o tome kako da povežete blog i postavite reklame biće u nekom narednom detaljnom članku. Ukoliko vam se dopao članak i ako vam je bio koristan podelite ga sa vašim prijateljima.

Možda vas zanima