back to top

Kako smanjiti posljedice rada za računalom

Kako smanjiti posljedice rada za računalom u doba kada smo bukvalno vezani poslom za svoj komp ili mobitel. Ovi savjeti će vam pomoći.

Koliko ste puta proveli cijelo vrijeme gledajući računalo. Radite na poslu, a zatim radite od kuće, gledate vijesti ili filmove na računalu…

Iako vam se čini bezazlenim, rad za računalom može imati velike negativne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje. Kako biste ih izbjegli, u nastavku su savjeti koji će vam olakšati rad na računalu te učiniti da se osjećate bolje i energičnije.

Odmorite oči

Rad na računalu najviše boli oči. Stoga je potrebno svakih pola sata odmarati oči nekoliko minuta. Zatvorite ih ili pogledajte u daljinu.

Ovaj mali odmor čini čuda za oči. Osjetit ćete promjene i oči vam više neće biti crvene i nadražene. Suhoću i crvenilo umornih očiju ublažit će češće treptanje.

Kada pogledate rad na računalu, zaboravite na treptanje. Svakih pola sata odmorite oči 10-minutnim polaganim treptanjem.

kako smanjiti posljedice rada za računalom
Kako smanjiti posljedice rada za računalom

Odmaknite računalo od tijela

Kako ne bi utjecali na oštećenje vida i održali zdravlje očiju, preporuča se da minimalna udaljenost od vas do računala bude 45 centimetara.

To će spriječiti štetno zračenje. Također se preporučuju zaštitne naočale ili štitnici za zaslon zaštićen od zračenja. Kako biste smanjili odsjaj vašeg računala, upalite stolnu lampu umjesto lustera.

Spriječiti bol u leđima

Kako biste održali zdravu kralježnicu, svakih nekoliko sekundi ispravite i raširite prste dok ruke držite ravnima.

Preporuka je da svaki sat ustajete sa stolice, istežete se ili radite vježbe u uredu.

Također možete otići do kolege i prošetati pet minuta. To će ublažiti kralježnicu i bolove u vratu i ramenima. Kad sjedite za računalom, pazite da vam je tijelo uspravno.

kako smanjiti posljedice rada za računalom
Kako smanjiti posljedice rada za računalom – Bill Gates ide u redovne šetnje (ovo je stara slika)

Koristite svoje računalo štedljivo

Iako ne možemo smanjiti rad na računalu na poslu jer naš posao ovisi o tome, to možete raditi kod kuće. 

Stručnjaci savjetuju da se korištenje računala kod kuće ograniči na najviše dva sata. Ako koristite prijenosno računalo, držite ga što dalje od tijela i očiju.

Ako se vaš posao svodi na rad za računalom, bilo bi dobro što više slobodnog vremena provoditi na otvorenom i svježem zraku.

Otiđite u šetnju ili u prirodu i odmorite oči gledajući u zelenilo. Nema boljeg načina da poboljšate svoje psihofizičko zdravlje od boravka u prirodi. Šetnja će smanjiti i holesterol u krvi što će vas dodatno ojačati.

kako smanjiti posljedice rada za računalom
Kako smanjiti posljedice rada za računalom

Možda vas zanima