Kako ukloniti reklame na YouTube u 2021. godini?

Gledanje video sadržaja na platformi YouTube postala je svakodnevica. Shodno tome ova stranica se razvila u drugu najveću pretraživačku mašinu, odmah iza Googlea.

Prema tome, YouTube je idealno mjesto za promociju, pa su u posljednje vrijeme reklame prepravile video sadržaje. Pa se iz tog razloga postavlja pitanje kako ukloniti reklame na YouTube platformi!?

Još od svog nastanka daleke 2004. godine, YouTube je doživio veliku ekspanziju čemu svjedoči podatak da se na dnevnoj bazi pogleda više od jedne milijardne sati video sadržaja. Poređenja radi ta brojka je mnogo veća u odnosu na Netflix i Facebook zajedno.

kako ukloniti reklame na youtube
Rekmale na YouTube su svakodnevnica

Postoji nekoliko različitih načina kako ukloniti reklame na YouTube-u, a ovo su neki od njih.

Metoda stare škole

Za razliku od vremena kada je potrošnja interneta bila striktno ograničena, danas imamo mnogo veće mogućnosti kada govorimo o “skidanju” stvari s interneta. Pa jedna od mogućnosti uklanjanja reklama na YouTube video klipovima jeste preuzimanje video sadržaja na Vaš uređaj.

Slično je poput preuzimanja pjesme s YouTubea, i sve što je potrebno jeste preuzeti link video klipa i kopirati ga na ovu stranicu.

Isto možemo uraditi i putem nekoliko programa kao što su ClipGrab ili KeepVid.

Online metoda

Ukoliko niste u mogućnosti da preuzmete video sadržaj na uređaj i pri tome ga gledate bez reklama, stranica ViewPure vam omogućava gledanje YouTube sadržaja bez reklama.

Sve što trebate učiniti jeste kopirati YouTube link na pomenutu stranicu i tako ćete moći pogledati vaš video bez ikakvih reklama.

Isključivanje reklama s Vašeg YouTube kanala

Uzimimo za primjer da Vi vodite YouTube kanal i pri tome zarađujete na reklamama koje se pojavljuju na vašem video sadržaju. No, ako želite da vaši pratioci i gledaoci uživaju u vašim video klipovima, možete isključiti reklame za svaki video na vašem kanalu.

Sve što trebate učiniti jeste:

  • Otvorite Vaš YouTube profil, klikom na sliku profila u gornjem desnom uglu
  • Zatim kliknete na YouTube Studio
  • Izaberite sekciju Videos iz menija
  • Označite video sadržaj na kojem ne želite imati reklame
  • Zatim odaberite Monetization s lijeve strane
  • U sekciji Monetization označite kvačicu na OFF zatim Apply the changes
  • Za kraj kliknite na Save na desnoj strani

Ad blokeri

Još jedan pouzdan način da uklonite reklame na YouTubeu jeste korištenje jednog od brojnih AD blokera ili dodataka za pretraživač. Pomoću AD blokera nećete samo blokirati reklame na YouTubeu, već na svim web stranicama. To uključuje pop-up reklame, banere, ne potrebne linkove, a čak i plaćene promocije koje Vam se prikazuju na osnovu Vaših pretraga.

Sve što trebate uraditi jeste ukucati na Google AD blocker i izabrati jedan od mnogih koje se nude.

Kupovina YouTube Premium računa

S obzirom na brojne reklame koje se neprestano vrte po YouTube stranicama, postoji mogućnost kupovine YouTube Premium aplikacije koja će omogućiti da reklame upotpunosti nestanu. Iz kompanije poručili su da korištenjem YouTube Premium računa možete skidati muziku, gledati video sadržaje bez ikakvih reklama i slušati muziku na YouTube aplikaciji iako je ne koristite na Vašem uređaju, što je danas prilično prijeko potrebno većini korisnika.

Pretplata na Premium račun vrši se na sljedećem linku i košta 8.49 dolara mjesečno. A ako se prvi put prijavite prvi mjesec dana je besplatno korištenje.

kako ukloniti reklame na youtube
YouTube Premium

Zaključak

U konačnici surfanje internetom danas je nemoguće bez reklama. Pojedine stranice zahtijevaju i isključivanje AD blokera kako bi pristupili sadržaju te stranice. S obzirom na činjenicu da je internet danas najzastupljeniji mediji gdje se odvija veliki protok informacija što predstavlja idealnu podlogu za markentinške kampanje.

Marketing timovi svim silama pokušavaju doprijeti do ciljane publike, a korisnici im izlaze u susret time što prihvataju kolačiće na web stranicama, pa na osnovu Vaših pretraga formiraju se reklame koje će Vas neprestano bombardirati.

Iz tog razloga treba dobro razmisliti o prihvatanju kolačića, čak i ako se to dogodi uvijek postoji opcija brisanja cache memorije iz Vašeg pretraživača što je poželjno uraditi s vremena na vrijeme.

Nadamo se da ste u današnjem tekstu naučili kako ukloniti reklame s YouTube platforme te ostalih web stranica.

Možda vas zanima