back to top

Samsung Galaxy A35 ili Samsung Galaxy A55? Koji je od ova dva “srednja rendžera” isplativiji izbor?

Samsung je ove godine izdao nasljednike prošlogodišnje serije Galaxy pametnih telefona srednjeg ranga, a to su Samsung Galaxy A35 i njegov, barem na prvi pogled, jači i bolji brat, Samsung Galaxy A55.

Ali kada pogledate mogućnosti i specifikacije ova dva pametna telefona, možete vidjeti da serije A3x i A5x nikada nisu bile ovako bliske. Koji uređaj je isplativije kupiti? Iako broj sugerira da je tako, da li je Galaxy A55 zaista toliko iznad A35? Pokušat ćemo odgovoriti na ova pitanja u nastavku članka, upoređujući specifikacije oba uređaja.

samsung galaxy a55 5g i galaxy a35 5g

Galaxy A35 naspram Galaxy A55: Dizajn i ekran

Samsung je ove godine dosta zakomplikovao stvari, a to je nešto što se već vidi na polju pametnih telefona srednjeg ranga kada se analizira izgled i dizajn. I Galaxy A35 i Galaxy A55 izgledaju prilično slično, odnosno oba uređaja jako podsjećaju na pametne telefone iz vodeće serije, Galaxy S24, ove godine možda čak i više nego prethodnih godina. Galaxy A35 je jedva primjetno duži i širi, ali identično tanak (8,2 mm) i četiri grama lakši od A55. Zašto postoji tolika razlika u težini između ova dva modela, iako su oba IP67 sertifikovana i oba dolaze sa veoma dobrim 6,6-inčnim Super AMOLED ekranima?

Vjerovatno je to zbog okvira, jer Galaxy A55 prvi put koristi metalni okvir, dok se A35 i dalje drži polikarbonata. Oba uređaja dolaze sa staklenom zadnjom stranom, iako Samsung spominje samo Gorilla Glass Victus+ na A55. Što se dizajna tiče, prepoznatljivost karakteristika se nije promenila ni u pogledu izgleda i položaja modula kamere: i dalje imamo tri sočiva kamere, koja su raspoređena jedan ispod drugog. Oba uređaja su takođe dostupna u četiri boje: Awesome Iceblue, Navy, Lilac i Lemon, pri čemu jorgovan i limun očigledno nude neke prilično zanimljive prelaze boja.

Ali možda najveće iznenađenje tiče se ekrana, odnosno ekrana. Samsungovi Super AMOLED paneli imaju Full HD+ rezoluciju od 1.080 x 2.340 i nude brzinu osvježavanja od 120 Hz uz maksimalnu svjetlinu od 1.000 nita. Da stvari budu bolje, ekrani na oba uređaja dolaze sa istom rezolucijom i istom dijagonalom, od 6,6 inča. S obzirom na to da je Galaxy A35 malo pristupačniji, ako je ekran jedan od najvažnijih dijelova vašeg pametnog telefona i želite uštedjeti nešto novca, Galaxy A35 ovdje pobjeđuje, da tako kažem.

Pobjednik: Galaxy A35

samsung galaxy a35 ili samsung galaxy a55? koji je od ova dva "srednja rendžera" isplativiji izbor?

Galaxy A35 protiv Galaxy A55: Mogućnosti performansi i povezivanja

Što se tiče sistema na čipu koji se nalazi na ova dva modela pametnih telefona, tu su uočljivije razlike. Na primjer, na Galaxy A35 nalazimo SoC Exynos 1380. To je isti sistem na čipu koji se nalazi na Galaxy A54, što znači da je Galaxy A35 dobio nadogradnju, ali u manjem obimu. S druge strane, A55 je opremljen novim Exynos 1480, koji bi trebao značajno povećati performanse, posebno u pogledu grafike, što znači da je ovogodišnji A5x model dobio značajne nadogradnje u odnosu na ono što je nudio prošlogodišnji A54.

Iako opća upotreba, koja se ogleda kroz korištenje aplikacija kao što su društveni mediji i aplikacije za pregledavanje videa, neće pokazati toliko razlika između A55 i A35 kao što nisu između njihovih prethodnika, ono što je najvažniji odlučujući faktor je igranje igara. segment i to je nešto po čemu se Galaxy A55 ističe.

Naime, zahvaljujući novom sistemu na čipu, Galaxy A55 postiže i do 40% bolje performanse u odnosu na prošlogodišnji Galaxy A54, a samim tim i u odnosu na A35, budući da i A35 i A54 koriste iste sisteme na čipu. To naravno uvelike utiče na sveukupno bolje performanse, ali i na bolji kvalitet slike i potencijalno bolje trajanje baterije, posebno ako korisnik odluči da igra igrice na nižim grafičkim postavkama.

I Galaxy A35 i A55 mogu pokrenuti najnovije igre bez problema, ali A55 je bolje opremljen za fluidno pokretanje igara s visokim detaljima, jer koristi znatno brže Radeon GPU jezgro. Ako vam igranje igara nije važno, kao što je spomenuto, performanse oba telefona će biti jednake, sa jednako glatkim animacijama i prijelazima pretraživanja, sličnim vremenom otvaranja aplikacija i gotovo neprimjetnom prednošću Galaxy A55 pri primjeni grafičkih efekata.

Drugi pogled na hardver otkriva memorijske opcije: oba modela nude nam izbor između 128 i 256 GB memorije koja se može proširiti putem microSD kartice, uz malu memorijsku varijantu Galaxy A35 opremljenu sa 6 GB RAM-a, dok Galaxy A55 dolazi sa 8 GB RAM-a. Ne vidimo mnogo toga što se ističe u pogledu povezivanja: oba nude Wi-Fi 6, Bluetooth 5.3 i, naravno, NFC. Jedina razlika između A35 i A55 je podrška za eSIM, koju nudi samo Galaxy A55.

Pobjednik: Galaxy A55

samsung galaxy a35 ili samsung galaxy a55? koji je od ova dva "srednja rendžera" isplativiji izbor?

Galaxy A35 protiv Galaxy A55: Kamere

Ako ćemo pogledati samo brojke, vidimo da i Galaxy A55 i Galaxy A35 dolaze sa sličnim glavnim kamerama od 50 MP sa optičkom stabilizacijom slike i otvorom blende f/1.8. Ova kamera donosi svojevrsno poboljšanje u odnosu na Galaxy A34, jer donosi povećanje broja megapiksela, odnosno u ovom slučaju sa 48 na 50.

Ostatak asortimana, koji uključuje ultra-široku kameru od 12 megapiksela koja se nalazi na A55, ultra-široku kameru od 8 megapiksela koja se nalazi na A35 i makro kamere od 5 megapiksela koje se nalaze na oba modela, zapravo ne daju ništa značajne, ako ih ima, promjene i nadogradnje u odnosu na prošlogodišnje modele. Na prednjoj strani, takođe, sve ostaje isto, što znači da imamo selfi kameru od 32 MP na Galaxy A55 i 12 megapiksela selfi kameru na Galaxy A35 modelu.

Model Galaxy A55 ima još jednu prednost, koja nije prisutna kod modela Galaxy A35. Odnosi se na podržanu umjetnu inteligenciju ili “ISP” obradu fotografija, kao i na poboljšanu funkciju “Nightography”. Sudeći samo po brojkama, jasno je da Galaxy A55 pobjeđuje u ovom segmentu.

Pobjednik: Galaxy A55

samsung galaxy a35 ili samsung galaxy a55? koji je od ova dva "srednja rendžera" isplativiji izbor?

Galaxy A35 protiv Galaxy A55: Softverske mogućnosti i baterija

Oba modela dolaze sa Android 14 i One UI 6 korisničkim interfejsom. Što se tiče ažuriranja, pametni telefoni srednjeg ranga još uvijek ne mogu pratiti sedam godina mogućnosti ažuriranja, kao što je slučaj sa “premium” Galaxy S24 serijom. Ali sa pet godina sigurnosnih zakrpa i četiri godine velikih ažuriranja korisničkog sučelja za operativni sistem Android i One UI, ovdje se nema mnogo zamjeriti.

Što se tiče baterije, vijeka trajanja i mogućnosti punjenja, može se reći da tu nema ništa novo. Samsung je za oba modela koristio bateriju od 5.000 mAh, uz mogućnost brzog (po današnjim standardima to nije tako brzo) punjenja do 25 W.

Pobjednik: neriješeno

Galaxy A35 protiv Galaxy A55: Cijena

Što se cijene tiče, Galaxy A35 je dostupan u hrvatskim trgovinama po cijeni od 379 eura, dok je Galaxy A55 dostupan po cijeni od 480 eura. Veću cijenu opravdava noviji sistem na čipu, kao i dodatne mogućnosti kamere. Ali isplati li se izdvojiti 100 eura više za nešto bolji uređaj? Odgovor na ovo pitanje će se razlikovati od korisnika do korisnika.

Pobjednik: neriješeno

 

Napisao: Alan Milić

Post Samsung Galaxy A35 ili Samsung Galaxy A55? Koji je od ova dva “srednja rendžera” isplativiji izbor? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima