Kako vratiti klasično korisničko sučelje s alatnom trakom u Windows 11?

Microsoft je redizajnirao korisnički interfejs File Explorer-a za Windows 11. Windows 11 File Explorer ima posebnu traku na kojoj možete birati opcije.

Ova traka zamjenjuje interfejs trake sa karticama koji je bio prisutan u svim prethodnim iteracijama Windowsa. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako vratiti staro sučelje pomoću trake s alatima.

 

Na kontrolnoj tabli pritisnite dugme za gore

File Exploreru se može pristupiti sa kontrolne table. Pored toga, Explorer će i dalje imati stari interfejs trake sa alatkama iz Windows 10 kada ga otvorite odatle. Možete pristupiti klasičnom File Exploreru u Windows 11 klikom na dugme nagore na kontrolnoj tabli. To možete učiniti na sljedeći način:

Pritisnite Windows + S da pristupite Windows 11 okviru za pretragu.

Uđite u “Control Panel” i odaberite rezultat koji vam se prikazuje.

Ako se kontrolna tabla otvori u prikazu ikona, kliknite na padajući meni Pogled prema i izaberite Kategorija. Nakon toga, na navigacijskoj traci kontrolne table, kliknite na dugme Gore na radnoj površini (strelica nagore). Alternativno, pritisnite prečicu na tastaturi Alt i strelicu nagore. Sada ćete vidjeti klasični File Explorer iz Windows 10 koji uključuje traku s karticama. Uvek ćete prvo morati da otvorite kontrolnu tablu da biste preko nje pristupili klasičnom File Exploreru. Iz tog razloga, nije loša ideja da razmislite o postavljanju prečice na kontrolnoj tabli Windows 11 kako biste imali direktniji pristup.

windows 11 file explorer

Ručna promjena registra

Korisnici koji koriste Windows 11 21H2 ili starije verzije mogu vratiti klasičnu vrpcu File Explorera ručnim podešavanjem registra. Međutim, isto podešavanje registra neće raditi u verziji Windows 11 22H2 ili novijim verzijama. Evo kako možete vratiti klasično sučelje trake File Explorera ručnim uređivanjem registra:

Otvorite aplikaciju Registry Editor u Windows 11. Postoji nekoliko načina da to uradite. Navešćemo neke od njih.

 

Otvaranje registra unutar Windows 11 uz pomoć tražilice

 • Da biste pokrenuli alatku za pretragu, kliknite na ikonu lupe koja se nalazi na traci zadataka Windows 11.
 • Otkucajte Registry Editor u tekstualni okvir za pretragu da biste pronašli aplikaciju.
 • Zatim kliknite na opciju Pokreni kao administrator u uređivaču registra unutar alata za pretraživanje.

 

Otvaranje registratora unutar Windows 11 pomoću dijaloškog okvira Pokreni

 • Da biste brzo pokrenuli dijaloški okvir Pokreni, istovremeno pritisnite tipke Win + R.
 • Upišite regedit u okvir za dijalog. Nakon toga kliknite na OK.
 • Možete otvoriti Registry Editor i druge aplikacije s dodatnim dozvolama pritiskom na Ctrl + Shift + Enter nakon što unesete njihove naredbe za pokretanje.

 

Otvorite Registry Editor sa kontrolne table

 • Istovremeno pritisnite tipke Win + S.
 • Unesite ključnu riječ Control Panel u polje za pretragu.
 • Kliknite na Control Panel da biste je otvorili.
 • Odaberite kategoriju iz menija “Prikaži po”.
 • Kliknite na kategoriju Sistem i sigurnost.
 • Zatim odaberite aplet Windows Tools da biste ga otvorili.
 • Kliknite desnim tasterom miša na Registry Editor u Windows alatima i izaberite Pokreni kao administrator.

 

Otvaranje Registry Editora preko Task Managera

 • Pritisnite tipku prečice Ctrl + Alt + Delete.
 • Odaberite opciju Task Manager.
 • Zatim kliknite na File > Start New Task u Task Manager.
 • Unesite regedit u okvir Otvori Kreiraj novi zadatak.
 • Označite potvrdni okvir Kreiraj ovaj zadatak s administrativnim privilegijama.
 • Kliknite OK da pokrenete uređivač registra.

 

Nakon što otvorite i dođete do uređivača registra, trebate otići na ključ ShellExtensions. Tamo ćete otići nakon što unesete sljedeću lokaciju unutar adresne trake uređivača registra:

RačunarHKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionShell Extensions

Ako ne vidite blokirani podključ, kliknite desnim tasterom miša na ShellExtensions i odaberite Novo i Ključ. Možete nastaviti ako već vidite blokirani ključ.

Unesite “Blokirano” da generirate taj ključ.

Desnom tipkom miša kliknite na Blokirani ključ i odaberite Novo -> String Value.

Unesite {e2bf9676-5f8f-435c-97eb-11607a5bedf7} u novi tekstni okvir. Možete kopirati i zalijepiti naziv tog niza tako što ćete odabrati njegov tekst, pritisnuti Ctrl + C, a zatim pritisnuti Ctrl + V.

Nakon svega ovoga, morat ćete ponovo pokrenuti File Explorer ili Windows 11 da bi promjene unutar registra bile potvrđene.

 

Kako ponovo pokrenuti ili ponovo pokrenuti File Explorer?

 1. Uz pomoć komandne linije
 • Prvo otvorite komandnu liniju; možete ga otvoriti traženjem cmd u Start tražilici ili pritiskom na Windows+R i upisivanjem cmd u okvir za dijalog Run, nakon čega treba pritisnuti Enter.
 • Sada ćete morati pokrenuti sljedeću naredbu. Možete ga kopirati i zalijepiti:

taskkill /f /im explorer.exe

 • Čim pokrenete naredbu, ona će prekinuti Windows 11 pretraživač datoteka; da ga ponovo pokrenete, kopirajte i zalijepite sljedeću naredbu u Command Prompt i pritisnite enter:

pokrenite explorer.exe

 

 1. Ponovno pokretanje File Explorer pomoću trake zadataka

Možete koristiti pristup traci zadataka ako ne možete pokrenuti File Explorer uz pomoć komandne linije ili ako naiđete na bilo kakve probleme dok izvodite komandu.

 • Da biste započeli, morat ćete otvoriti Task Manager. Ovaj alat možete otvoriti desnim klikom na dugme Start, a zatim klikom na Task Manager. Možete ga otvoriti i pritiskom na Ctrl, Shift i Exc na tastaturi istovremeno.
 • Kada otvorite Task Manager, idite na karticu Procesi i pronađite Windows Explorer.
 • Odmah nakon što pronađete Windows Explorer, kliknite desnim tasterom miša na njega i sada kliknite Ponovo pokreni iz menija koji se pojavio. To je sve.

windows 11 file explorer

Ovo su dvije metode koje možete koristiti za ponovno pokretanje File Explorera.

Nakon što ste ponovo pokrenuli File Explorer, kliknite na dugme File Explorer na traci zadataka i provjerite ima li promjena. Također možete otvoriti upravitelj datoteka koristeći bilo koji od drugih metoda za otvaranje File Explorera u Windowsu. File Explorer koji se otvori imaće interfejs trake sa karticama iz Windows 10. Ako ikada poželite da se vratite na originalni izgled trake sa alatkama, izbrišite niz koji ste dodali. Da biste to uradili, kliknite desnim tasterom miša na {e2bf9676-5f8f-435c-97eb-11607a5bedf7} unutar tastera Blokirano i izaberite Izbriši. Kliknite Da kada se od vas zatraži da potvrdite brisanje.

 

Pokrenite komandu registratora kroz komandnu liniju

Možete vratiti klasični File Explorer trakasti interfejs tako što ćete izvršiti naredbu koja dodaje {e2bf9676-5f8f-435c-97eb-11607a5bedf7} unutar vrijednosti stringa. Imajte na umu da je ovo još jedan metod koji neće raditi u Windows 11 verziji 22H2.

Međutim, možete vratiti klasično korisničko sučelje trake Explorera u Windows 11 21H1 i ranijim verzijama koristeći Command Prompt. To možete učiniti na sljedeći način:

Pritisnite Win + S, unesite cmd u polje za pretragu, kliknite na Command Prompt koji se pojavi i otvorite ga, ali kao administrator.

Unesite sljedeću naredbu. Uz ispravan unos, trebali biste vratiti klasičnu traku s alatima unutar Windowsa:

reg add “HKCUSoftwareClassesCLSID{d93ed569-3b3e-4bff-8355-3c44f6a52bb5}InprocServer32” /f /ve

Komandnu traku možete vratiti tako što ćete pokrenuti ovu naredbu:

reg delete “HKCUSoftwareClassesCLSID{d93ed569-3b3e-4bff-8355-3c44f6a52bb5}” /f

 

Ova metoda je nešto jednostavnija od ručnog uređivanja registra. Prva komanda dodaje vrijednost stringa {d93ed569-3b3e-4bff-8355-3c44f6a52bb5}. Unos druge komande briše taj niz, vraćajući podrazumevanu komandnu traku Explorera. Ako naredba za vraćanje klasičnog File Explorera ne radi nakon pokretanja, to može biti zato što ste možda umetnuli razmake. Provjerite ima li dodatnih razmaka na kraju naredbe prije izvršavanja.

 

Vraćanje klasičnog izgleda alatne trake uz pomoć Explorer Patcher-a

Klasičan izgled alatne trake u Windows 11 možete vratiti uz pomoć posebnog alata pod nazivom Explorer Patcher. Explorer Patcher je besplatna alatka koja vam kao korisniku omogućava da prilagodite Start meni unutar Windows 11. Ali alat će vam takođe omogućiti da uređujete traku zadataka, File Explorer i sistemsku traku. Alat je vrlo koristan jer uključuje veliki broj funkcija, zahvaljujući kojima Windows 11 može izgledati što više kao Windows 10.

Evo kako možete vratiti klasični izgled alatne trake uz pomoć Explorer Patcher-a:

Idi na stranicu https://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Explorer-Patcher-for-Windows-11.shtml i preuzmite Explorer Patcher alat odatle.

Dvaput kliknite na datoteku ep_setup da instalirate Explorer Patcher.

Aktivirajte napredniji meni ili “Power User Menu”. To ćete učiniti desnim klikom na dugme Start na programskoj traci i otvaranjem tražilice.

Unutar tražilice unesite ExplorerPatcher i kliknite na Explorer Patcher Properties.

Kliknite na karticu File Explorer u Explorer Patcher-u.

Nakon toga kliknite na opciju Control Interface da odaberete traku za Windows 10.

Kliknite na opciju Restart File Explorer, koja se nalazi u prozoru “Svojstva”.

Explorer Patcher također može automatski primijeniti promjene na Start izborniku i traci zadataka odmah nakon što je instaliran. Možete vratiti originalnu traku zadataka Windows 11 odabirom opcije Windows 11 (podrazumevano) na kartici taskbar. Da biste vratili originalni meni, izaberite Windows 11 (podrazumevano) za postavku stila menija Start Explorer Patcher.

ExplorerPatcher ima i druge postavke pomoću kojih možete dodatno vratiti dizajn Windows 10 File Explorera. Na primjer, File Explorer u Windowsu 10 ima kvadratne uglove. Možete vratiti te kvadratne uglove klikom na Ostalo -> Onemogući zaobljene uglove za prozore aplikacija unutar Explorer Patcher-a.

Windows 11 File Explorer takođe ima redizajniran kontekst meni. Ovaj novi meni možete onemogućiti desnim tasterom miša. Potrebno je samo da kliknete na opciju Onemogući Windows 11 kontekst menija, koja se nalazi na kartici File Explorer. Nakon toga, desni klik na datoteke u Exploreru će vam pokazati samo klasični kontekstni meni, baš kao u Windows 10 sistemu.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Kako vratiti klasično korisničko sučelje sa alatnom trakom u Windows 11? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima