back to top

Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Vaš pametni telefon ima ogromnu količinu komponenti u sebi. Ako jedna od ovih komponenti ne radi ispravno, može vam pokvariti cijelo iskustvo korištenja mobitela. Ali kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Šta kažete na to da ste kupili polovni Android uređaj i želite provjeriti da li sve radi u redu?

Bez obzira na problem, postoje aplikacije koje će vam pomoći da shvatite šta nije u redu s vašim  telefonom. Čak i ako nemate konkretan problem, dobro je izvršiti provjeru vašeg pametnog telefona kako biste bili sigurni da sve dobro funkcioniše.

kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Phone Check and Test

Ovo je jedna od najboljih Android aplikacija za provjeru hardvera koju možete preuzeti. Aplikacija funkcioniše nešto poput desktop aplikacije CPU-Z, dajući vam potpuni pregled hardverskih specifičnosti vašeg telefona uz dodavanje širokog spektra opcija za provjeru hardvera.

Opcije provjere hardvera uključuju:

 • Provjera memorije i prijedlozi
 • Provjera baterije i utičnica za punjenje
 • Provjera Wi-Fi i radija
 • Audio testovi za zvučnike, mikrofone, priključak za slušalice i dugmad za jačinu zvuka
 • Testovi prikaza, kao što su mrtvi pikseli i konzistentnost boja
 • GPS praćenje i testiranje lokacije
 • Provjere  CPU, memorije i skladišta
phone doctor plus
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Phone Doctor Plus

Phone Doctor Plus je kao malo putovanje kod doktora … ali za vaš telefon. Aplikacija vam omogućava da prođete kroz niz provjera sistemskog hardvera kako biste bili sigurni da svaki dio vašeg telefona ispravno radi.

Phone Doctor Plus ima 30-ak hardverskih testova za vaš Android pametni telefon, kao što su:

 • Senzori pokreta, uključujući žiroskope, akcelerometre i senzore blizine
 • Testovi ekrana, uključujući mrtve piksele i odziv ekrana na dodir
 • Testovi mobilne i mrežne veze
 • Testovi senzora za vlažnost, pritisak i temperaturu
 • Benchmarking memorije, skladištenja i CPU-a
dead pixels test and fix
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Dead Pixels Test and Fix

Ova besplatna aplikacija pokreće slično skeniranje kao i druge Android aplikacije za rješavanje problema, identificirajući sve mrtve piksele. Neki zaglavljeni pikseli su hardverski nedostaci i nijedna aplikacija ih ne može popraviti.

Dead Pixels Test and Fix pokušava da popravi djelimične defekte podpiksela, zaglavljene podpiksele, mrtve piksele, defekte tamnih i svjetlih tačaka i fantomske slike. Proces može trajati između nekoliko minuta do više od jednog sata. Ipak aplikacija ne može popraviti sve probleme vezano za piksele.

accubattery
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

AccuBattery

Nekad vam se čini da vam baterija u jednom trenutku radi dobro, a onda se u sljedećem trenutku prikazuje 25 posto napunjenosti. Postoji razlog za to: baterije imaju ograničen vijek trajanja, a ogromna većina nas ne održava te baterije kako treba.

Aplikacija AccuBattery ne rješava vaše probleme s baterijom na magičan način. Ako vam je baterija skroz pokvarena, nijedna aplikacija ne može pomoći. Međutim, AccuBattery prolazi kroz listu specifičnih provjera zdravlja baterije u pokušaju da otkrije gdje se vaša baterija nalazi u svom životnom ciklusu.

Aplikacija sadrži korisne informacije kao što je trenutni kapacitet baterije u odnosu na predviđeni kapacitet (a samim tim i nivo istrošenosti).

repair system for android
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Repair System for Android

Ovo je aplikacija sa mnoštvom funkcija kao što su čistač neželjenih datoteka, hladnjak CPU-a, pojačivač telefona, pojačivač igara, antivirus i još mnogo toga. Većina ovih funkcija rješava probleme s vašim telefonom, ali dva glavna elementa aplikacije u smislu dijagnosticiranja šta nije u redu s vašim telefonom su popravak sistema i provjera hardvera.

Repair System provjerava vaš cijeli sistem i popravlja otkrivene probleme u sistemu vašeg telefona. Također popravlja greške vezane za pokretanje, sistem datoteka i RAM. Provjera hardvera uključena u aplikaciju provjerava osnovni hardver vašeg telefona i pokazuje koji dijelovi rade ispravno, a koje je potrebno popraviti.

test your android
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Test Your Android

Kao što naziv govori, aplikacija Test Your Android testira različite komponente vašeg Android uređaja. Aplikacija je podijeljena na razne programe i alate, informacije o uređaju, testiranje hardvera i testiranje senzora.

Programi i alati te informacije o uređaju pružaju vam mnoge korisne funkcije i informacije u vezi s vašim uređajem koje vrijedi provjeriti. Ali testiranje hardvera i testiranje senzora su one opcije koje se odnose na provjeru zdravlja vašeg telefona.

Testiranje hardvera vam omogućava da testirate boju monitora, multi-touch funkciju, kameru, zvučnik, otisak prsta i još mnogo toga. Svaki test vam pomaže da otkrijete probleme sa hardverom vašeg telefona.

Testiranjem senzora testiraju se različiti senzori, uključujući svjetlo, temperaturu, pritisak, kompas i još mnogo toga. Nakon testiranja, aplikacija vam daje do znanja da li senzor radi ispravno.

sensors
Kako provjeriti šta nije u redu sa mobitelom?

Sensors

Ovo je sveobuhvatni dijagnostički alat koji vas obavještava o svemu u vezi sa senzorima vašeg mobilnog uređaja. Aplikacija testira akcelerometar, geomagnetno polje, orijentaciju, žiroskop, svjetlo, gravitaciju i sve ostale senzore koje ima. Testovi su vidljivi kroz slike, kao i uživo crteže i grafikone. Podržava skoro sve senzore na Android uređaju koje može imati.

Osim toga, ova aplikacija također može testirati vašu bateriju, datum i vrijeme, kameru (i prednju i stražnju) i druge hardverske i sistemske komponente.

Peporučujemo i ovo:

Možda vas zanima