Razlika između USB-A i USB-C?

Znate li koja je razlika između USB portova? Saznajte u nastavku teksta.

USB-A portovi su sveprisutni u elektronskim uređajima i računarskoj opremi. Ali gdje se USB-C uklapa u sve to? Pogledajmo prvo koji su tipovi USB-A i USB-C, a zatim ćemo razjasniti razlike između njih.

Razlika između USB-A i USB-C

Šta je USB-A?

USB-A je originalni USB konektor koji se lako prepoznaje po svom ravnom pravokutnom obliku. Nereverzibilni po dizajnu, ovi portovi se nalaze u skoro svakom uređaju nalik računaru, uključujući laptope, pametne televizore, konzole za video igre i DVD/Blu-ray plejere.

razlika između usb portova
USB-A

Šta je USB-C?

Izdan 2014., USB-C dizajniran je da popravi uobičajene probleme sa USB-A. Mnogi vitki, lagani uređaji sada integriraju tanke C portove u svoj dizajn. Proizvođači mogu dizajnirati tanje elektronske proizvode zahvaljujući uskom portu USB-C. Ovakvi portovi se postepeno dodaju na sve više uređaja, sa ciljem da se na kraju zamijene tradicionalni A portovi.

razlika između usb portova
USB-C

Novi reverzibilni oblik i tanji dizajn

Nezgrapna USB-A veza je ažurirana dizajnom USB-C koji štedi prostor, omogućavajući da elektronski uređaji budu dizajnirani tanji nego ikad. Osim očigledne vizualne revizije, USB-C portovi sada prihvaćaju C konektore bez obzira na orijentaciju u koju umetnete konektor.

Podrška za USB standarde

Najnoviji USB 4.0 standard zahtijeva C konektore, ostavljajući USB-A iza sebe. USB 4.0 ima potencijalnu brzinu prenosa podataka od 40Gbps uz podršku za USB Power Delivery (USB PD), omogućavajući dvosmjernu isporuku energije do 100W (dovoljno za napajanje velikih elektronskih uređaja od laptopa do nekih štampača).

Ovo je znatno moćnije od standarda, USB 3.1, koji ima maksimalnu brzinu prijenosa podataka od 10Gbps.

Podrška za alternativne načine rada

USB-C funkcija alternativnog načina rada omogućava USB-C portovima da prilagode širi raspon protokola podataka. Alternativni načini rada koji se mogu pojednostaviti u jedan USB-C port uključuju Thunderbolt, DisplayPort, HDMI, Mobile High-Definition Link i VirtualLink.

Integracijom svih ovih konekcija u jedan C port, alternativni načini rada omogućavaju da se elektronski uređaji dizajniraju tanji nego prije. Sve što vam treba je pravi adapter za pristup funkciji alternativnog načina rada koju želite preko C porta.

USB-A nema podršku za alternativni način rada.

razlika između usb portova

USB-A i USB-C su dizajnirani tako da budu kompatibilni s uređajem na koji su povezani.

Na primjer, USB-A 3.0 konektor će raditi brzinom USB porta, uključujući i USB 2.0 i USB 1.1. Slično tome, USB-C 3.2 konektor je također kompatibilan s prethodnim standardima USB-C portova.

Više od 700 tehnoloških kompanija, uključujući Apple, Google, Intel i Microsoft, sarađivalo je na početnom dizajnu i usvajanju USB-C-a. Ovaj tip je zaista univerzalan.

razlika između usb portova

Međutim, još uvijek postoji mnogo starijih uređaja koji zahtijevaju A port . Za sada će se A port nastaviti pojavljivati uz C u elektroničkim uređajima kako bi se riješio problem kompatibilnosti.

Kako upotreba ovih starijih uređaja opada, može se očekivati da će USB-C postati dominantan tip.

Pročitajte i ovo:

Možda vas zanima