back to top

Najbolji Lenovo laptopovi u 2022. – drugi dio

U prvom dijelu ovog teksta predstavili smo vrh ponude Lenovo laptopa i dali opise ukupno najboljeg laptopa, najboljeg poslovnog laptopa i najboljeg laptopa za igre. U nastavku predstavljamo ostale najbolje modele Lenovo laptopa u 2022. godini u kategorijama laptopa za kreatore sadržaja, jeftinih laptopa i Chromebook-a.

lenovo thinkpad x1 extreme test

Najbolji laptop za kreatore sadržaja: Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 5

Visoke performanse računara mogu biti poželjne u kontekstu igara, ali se takođe odnose na oblast kreiranja sadržaja.

Zato ćemo predstaviti o Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 5 laptop, počnimo s spominjanjem Intel Core H-serije procesora (dvanaeste generacije) koji ga pokreće. Tačnije, radi se o Intel Core i9-12900H vPro procesor sa 14 jezgara i 20 niti koji može doseći i do 5 GHz.

Iz navedenog je jasno da sa ovom vrstom procesora možete obaviti bilo koji zadatak, pa čak ni zahtjevni poslovi montaže videa neće predstavljati preveliki problem. Ovaj laptop se može dodati NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti grafičku karticu sa 16GB video memorije, pa njen korisnik dobija zaista moćan računar koji će se nositi i sa najsloženijim i najzahtjevnijim zadacima.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 5 dolazi sa 64 GB RAM-a i 2TB SSD-om u većini konfiguracija. Ako se kao kupac odlučite za nešto slabije GeForce RTX 3050 Ti grafičke kartice, možete dobiti do 4 TB interne memorije sa dva M.2 slota. U drugim konfiguracijama, jedan M.2 slot je uklonjen.

Prilikom odabira displeja imate nekoliko opcija. Ekran ima omjer stranica 16:10 i ovaj format je odličan za produktivnost. Možete vidjeti više teksta, više sadržaja na web stranicama i više elemenata korisničkog sučelja unutar aplikacija.

Standardna konfiguracija ekrana je Quad HD+ (2560×1600), a postoji i opcija za dodavanje brzine osvježavanja od 165 Hz ako želite da se ovaj laptop povremeno koristi i za igranje igara. Ako želite više piksela, možete odlučiti Ultra HD+ ekran (3840×2400) koji povećava nivo svjetline na 600 nita i omogućava podršku za Dolby Vision i DisplayHDR. Ultra HD+ ekranu se može dodati “touchscreen”.

Laptop ima kameru od 1080p koja omogućava video pozive i sastanke odličnog kvaliteta. Ima podršku za Windows Hello i otključavanje putem prepoznavanja lica zahvaljujući hibridnom IR senzoru, uz dodatak čitača otiska prsta.

Zbog izuzetnih komponenti, ovaj laptop je nešto teži i teži 2 kg, a debljine je 18 mm. Dizajn je tipičan za ThinkPad seriju sa crnim površinama i naglašenim crvenim linijama.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 5 opremljen je sa dva Thunderbolt 4 slota, dva USB Type-A slota, čitačem SD kartica, HDMI utorom i priključkom za slušalice. Za dodatnu opciju povezivanja, korisnik može dodati podršku za mobilnu mrežu. 5G modul se može koristiti samo u modelima sa NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti grafičkom karticom.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 5 je svakako skup uređaj, ali je trenutno jedan od najboljih laptopova na svjetskom tržištu. Njegove glavne prednosti su moćna specifikacija s različitim opcijama konfiguracije, odličan zaslon s mogućnošću pokretanja 4K rezolucije i vrlo tanak dizajn.

Ako govorimo o nedostacima, moramo istaći da smo ipak očekivali da Quad HD+ ekran ima opciju „touch“, a cijena samog uređaja mogla bi biti previsoka za neke korisnike.

lenovo ideapad duet 3i

Najbolji jeftini laptop: Lenovo IdeaPad 3i (15 inča)

Tražite pristupačan i kvalitetan laptop? On bi Lenovo IdeaPad 3i mogao bi biti uređaj za vas. Idealan je za obične korisnike, studente i sve one koji uz internet aktivnosti žele obavljati i osnovne poslove na svom laptopu.

Prilikom kupovine imate različite varijante ovog laptopa sa Intel i AMD procesorima, ali ovde ćemo se fokusirati na modele sa Intel hardverom jer su oni nešto noviji.

Uz Lenovo IdeaPad 3i dolazi Intel Core i3-1215U sa procesorom koji ima šest jezgri i osam niti, a može doseći vrijednosti od 4,4 GHz. To zaista nije loše kada se uzme u obzir da laptop ima 8 GB RAM-a i 512 GB SSD. Ovo su specifikacije koje garantuju kvalitetan rad i savršeno nadopunjuju ukupnu sliku uređaja u zadatom cjenovnom rangu.

Ekran od 15,6 inča je solidan i dolazi sa tipičnim omjerom stranica od 16:9 i Full HD rezolucijom. Ne može se reći da se radi o vrhunskom modelu displeja, već o očekivanom kvalitetu unutar cjenovnog ranga. Odličan dodatak ovom ekranu je što uključuje i “touchscreen”, a mali nedostatak je vrijednost od 300 nita, zbog čega laptop neće moći da se koristi u vanjskom okruženju.

Web kamere u jeftinim laptop računarima obično su deo hardvera čiji se kvalitet žrtvuje, pa je tako i u ovom slučaju. Lenovo IdeaPad 3i dolazi sa 720p HD kamerom koja se može koristiti, ali njegove specifikacije nisu baš impresionirale. Windows Hello podrška nije uključena, ali laptop ima čitač otiska prsta.

Dizajn takođe nije jedna od kategorija koja je naglašena kod jeftinih laptopova. Lenovo IdeaPad 3i jedva je uspeo da dostigne debljinu od 20 mm, a težak je 1,62 kg. To nisu baš velike vrijednosti, ali se ipak može reći da je laptop namijenjen prenosivosti i da ga korisnici mogu nositi sa sobom i koristiti u raznim situacijama. Što se tiče dizajna, možemo napomenuti da je laptop dostupan u dvije varijante boja: Abyss Blue i Storm Grey.

Kada govorimo o računarskim slotovima, može se reći da je Lenovo IdeaPad 3i ovde solidan. Ima dva USB Type-A slota (jedan USB 2.0 i jedan USB 3.2 Gen 1), jedan USB Type-C slot, HDMI slot, čitač SD kartica i priključak za slušalice. Vjerujemo da prosječnom korisniku neće trebati više od ovoga.

Na kraju, ono što možemo izdvojiti kao glavne prednosti laptopa Lenovo IdeaPad 3i su veoma dobri Intel procesori dvanaeste generacije, Full HD ekran (sa „touchscreenom“) i zadovoljavajući broj raspoloživih slotova za konekcije. Negativne karakteristike su, prije svega, lošija 720p web kamera bez mogućnosti otključavanja računara putem prepoznavanja lica i korištenje ekrana u vanjskom okruženju, što zbog vrijednosti osvjetljenja od 300 nita ne nudi dobrom korisniku. iskustvo u vanjskom okruženju.

 

lenovo chromebook flex 5

Najbolji Chromebook: Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook

Korisnicima koji preferiraju Chromebook-ove mogao bi se svidjeti Lenovo IdeaPad Flex 3i jer je jedan od najnovijih u svojoj kategoriji.

U kontekstu performansi, Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook nije baš najbolji, ali ima druge karakteristike koje znače pravu vrijednost za novac.

To počinje Pentium Silver N6000 procesor koji je jeftin hardver sa četiri jezgre i četiri thread, i može postići vrijednosti do 3,3 GHz. Ima 8 GB RAM-a i 128 GB eMMC memorije, tako da su to solidne specifikacije koje će omogućiti kvalitetan rad. Možda bi bilo lijepo da je ovdje uključen SSD, ali Chromebookovi se ionako oslanjaju na računalstvo u oblaku.

Ekran ovog laptopa je odličan. Radni Full HD (1920×1080) ekran od 15,6 inča koji ima veoma dobru oštrinu. S obzirom da se radi o “konvertibilnom” uređaju, ekran podržava dodir i upotrebu olovke. Lenovo IdeaPad Flex 3i je takođe opremljen zvučnicima od 2W koji pružaju solidno akustično iskustvo.

Kamera od 720p sigurno nije high-end i jasno je da su ovdje napravljene uštede, a također nema podrške za otključavanje licem i skenera otiska prsta.

Lenovo IdeaPad Flex 3i je uglavnom napravljen od plastike, težak je 1,90 kg i debljine 18,94 mm. Nije baš težak uređaj, ali se ne može reći da predstavlja vrh ponude kada je u pitanju prenosivost.

Opremljen je jednim USB Type-C utorom, dva USB Type-A slota, HDMI utorom, čitačem microSD kartica i priključkom za slušalice.

Glavne prednosti Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook-a su najnoviji Intel Core i3 procesor, Full HD ekran i pristupačna cijena. Nedostaci ovog uređaja su potpuno odsustvo biometrijske autentifikacije i nešto lošija 720p web kamera.

Lenovo IdeaPad Flex 3i Chromebook je idealan za korisnike koji žele da obavljaju uobičajene aktivnosti u kontekstu škole ili posla, i pruža solidne ukupne performanse po veoma pristupačnoj ceni.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Najbolji Lenovo laptopovi u 2022 – drugi dio se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima