Sedam funkcija iOS 16 koje se ne mogu naći na Androidu 13

Dolazak iOS-a 16 tokom septembra ove godine odmah je pokrenuo pitanja o poređenju sa Androidom 13, novom verzijom popularnog sistema koji je korisnicima dostupan od 15. avgusta.

Slična poređenja Apple-ovog i Google-ovog operativnog sistema uvijek pokušavaju odgovoriti na pitanje čija je nova verzija bolja i inovativnija, a prave se razlike u dostupnosti novih funkcija.

Sada kada imamo iOS 16 i Android 13 pred sobom, odlučili smo da utvrdimo koje su prednosti Appleovog operativnog sistema koje bi korisnike mogle navesti da se okrenu nekom od novijih modela iPhone-a ili drugih uređaja sa novim iOS-om.

Ovo je sedam funkcija iOS-a 16 koje nisu dostupne na Androidu 13 i koje čine određenu razliku i prednost u domenu poboljšanog korisničkog iskustva. Možda će karakteristike koje ćemo navesti u nastavku biti dio nekih novih verzija Androida, ali za sada se osjeća da njihov nedostatak ima određen uticaj na percepciju praktičnosti i inovativnosti ova dva operativna sistema.

apple-passkey

Passkeys

Passkeys” je funkcija dostupna samo na iOS-u 16, ali se može posmatrati i kao dio većeg plana za zamjenu starog sistema lozinki. To su zapravo digitalni ključevi pohranjeni na uređaju koji zamjenjuju potrebu za korištenjem lozinki i sadrže end-to-end enkripciju, rade s Touch ID i Face ID funkcijama i koriste Appleovu iCloud Keychain tehnologiju za sinhronizaciju na svim vašim Apple uređajima. “Passkeys” su također povezani s aplikacijom ili web-stranicom za koju su kreirani, tako da napadi krađe identiteta ne mogu vas kao korisnika navesti da ih koristite za prijavu na lažnu aplikaciju ili web stranicu.

Drugim riječima, “pristupni ključevi” omogućavaju sigurniji i direktniji pristup korištenim aplikacijama i web stranicama bez potrebe za pamćenjem lozinki s korisničkih prijava.

Ako idemo u više detalja”pristupni ključevi” karakteristike, možemo reći da generiraju dvije vrste ključeva – jedan javni ključ i jedan privatni ključ koji je pohranjen na uređaju. Javni ključ se pohranjuje u oblaku i dijeli među uređajima koji imaju svoje privatne ključeve. Ova procedura zapravo osigurava da potencijalni napadač neće imati oba ključa u svom posjedu ako server bude kompromitovan.

Iako većina popularnih aplikacija i web stranica i dalje funkcionira na principu kombinacije korisničkog imena i lozinke, u narednom vremenu sigurno će doći do prelaska na korištenje “pristupni ključevi“modela koji je mnogo sigurniji i pouzdaniji.

Apple je bio prvi na iOS-u 16 koji je omogućio korištenje “pristupni ključevi“ karakteristike, tako da se može očekivati ​​da će Android uskoro krenuti u istom smjeru, ali u ovom trenutku je jasno da iOS 16 ima blagu prednost u smislu inovativnosti i sigurnosti.

 

Tekst uživo u video zapisima

Znamo da pomoću aplikacije Google Lens na Androidu možete kopirati tekst sa fotografija i da je Apple tek kasnije prisvojio ovu tehnologiju.

Sa iOS 16, Apple je otišao korak dalje i korisnik sada može kopirati tekst iz videa. Jednostavno morate zaustaviti video na dijelu gdje je sadržaj koji vas zanima naveden u tekstualnom obliku i zatim označiti isti tekst za kopiranje, prijevod ili dijeljenje.

Android 13 nema ovu opciju i nije ga čak ni moguće koristiti putem nekog oblika dodatka ili ekstenzije.

 

sigurnosna provjera

Sigurnosna provjera

Appleov “Sigurnosna provjera” funkcija nema bliže veze sa funkcijom “Provjera sigurnosti” na Pixel telefonima. Oba su korisna na svoj način, ali verzija na iOS-u 16 namijenjena je isključivo žrtvama nasilja u porodici, osobama u nasilnim vezama ili onima koji su u opasnosti. Pixel verzija je za situacije kada je korisnik sam kod kuće.

Sigurnosna provjera u iOS-u 16 ima sljedeće funkcije:

 • sprječava dijeljenje lokacije s drugima
 • resetuje sistem privatnih dozvola za svaku instaliranu aplikaciju
 • odjavite se s iClouda i drugih uređaja
 • mijenja Apple ID lozinku
 • za reviziju sigurnosti Apple ID-a.

 

„Safety Check“ zapravo služi za prekid svakog kontakta sa određenim osobama, aplikacijama ili uređajima sa kojima korisnik više ne želi da bude povezan.

Druga dostupna opcija je “Hitno resetovanje“, a koristi se kada želite resetirati pristup za sve ljude ili aplikacije i zaštititi lične podatke.

Ova vrsta opcije privatnosti i zaštite podataka ne postoji na Androidu 13.

 

Uređivanje ili otkazivanje poruke

WhatsApp, Telegram i mnoge druge aplikacije imaju opciju brisanja poruke nakon što je poslata, ali ona uopće nije prisutna u zadanoj aplikaciji za razmjenu poruka na Androidu.

Poruke” aplikacija na iOS 16 ima još neke dodatke, tako da korisnik može otkazati poruku ili čak iskoristiti mogućnost njenog naknadnog uređivanja.

Android 13 nema ovaj dodatak i njegova zadana aplikacija za razmjenu poruka izgleda prilično osnovno i nije u skladu s današnjim mogućnostima sličnih aplikacija.

Praćenje potrošnje lijekova

Svi znamo da je Appleov “Zdravlje” Aplikacija je odlična, ali njen dodatak na iOS 16 će sigurno oduševiti korisnike. Uz njega je sada moguće pratiti tok konzumiranja lijekova.

Korisnik može prvo pomoću kamere skenirati lijek koji koristi (ograničeno na američko tržište) ili ručno unijeti podatke o njemu i odrediti određeno vrijeme kada lijek treba konzumirati. Nakon toga, aplikacija “Zdravlje” će svaki put prije termina podsjetiti korisnika putem obavijesti da konzumira lijek.

Na Androidu 13 možete koristiti neke druge aplikacije za istu funkciju, ali sam operativni sistem nema sličnu funkciju.

 

Konverzija jedinica

Ovo može izgledati kao ne baš posebna funkcija na iOS-u 16, ali je zapravo vrlo zgodna. Korisnici iOS 16 mogu pretvoriti jedinice (npr. temperatura, udaljenost, valute, itd.) unutar “Fotografije“, “Bilješke“, “Poruke” i mnoge druge aplikacije, a rezultat konverzije se dobija unutar iskačućeg prozora.

Na Androidu 13 možete koristiti Google Lens za istovremeno pretvaranje jedinica, ali to uopće nije tako sveobuhvatno i praktično kao na iOS-u 16.

način zaključavanja

Način zaključavanja

Posljednja karakteristika iOS 16 je ekstremni sigurnosni način rada koji ograničava određene funkcije i dodatno jača sigurnost uređaja kako bi se spriječili sajber napadi.

Apple je opisao “Lockdown mode” kao dodatnu i specijaliziranu zaštitu za korisnike koji su u opasnosti od ciljanih cyber napada, ali je istovremeno naveo da je kompanija svjesna da je to funkcija koja može biti potrebna ograničenom broju korisnika.

Jednom kada je uključen, način zaključavanja vrši sljedeće promjene:

 • blokira većinu vrsta priloga u porukama (osim fotografija)
 • onemogućuje pregled linkova u porukama
 • isključuje “just-in-time” (JIT) JavaScript elemente
 • blokira dolazne pozive, servisne zahtjeve i FaceTime pozive od nepoznatih kontakata (osim samoinicijativnih)
 • ograničava povezivanje sa računarima i drugim oblicima uređaja ili pribora
 • uklanja “Dijeljene albume” iz aplikacije “Fotografije”.
 • sprečava da uređaj bude uključen u “upravljanje mobilnim uređajima” (MDM) koje koriste mnoge kompanije
 • na uređaju sprečava stvaranje tzv konfiguracijski profili poput onih koji se koriste za pristup beta verzijama operativnih sistema.

 

Android 13 ne sadrži tako sveobuhvatan sigurnosni mod za najgore situacije cyber napada.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Sedam funkcija iOS-a 16 koje se ne mogu naći na Androidu 13 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima