back to top

Najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023

Softver za oporavak podataka mora biti visokog kvaliteta i jednostavan za korištenje prilikom oporavka izbrisanih ili ugroženih datoteka i mapa na računalu, pametnom telefonu ili mediju za pohranu podataka.

Gubitak podataka je izuzetno stresan trenutak, bez obzira na to je li uzrokovan kvarom hardvera ili softvera, slučajnim brisanjem ili zlonamjernim softverom.

Danas se kod svakog ozbiljnog poslovanja podaci pohranjuju na hard diskove, eksterne diskove, cloud i USB, pa se može reći da je potrebno imati plan za njihov oporavak ako se desi najgore.

Osnova ovog plana također mora biti softver za oporavak podataka. Na današnjem tržištu možete pronaći izuzetno kvalitetan softver čija upotreba ili pretplata može biti prilično skupa.

Jasno je da dobar broj korisnika ne želi da troši novac na to, ali uvijek možete pronaći proizvode koji su besplatni. Ispod je lista najboljih besplatnih softvera za oporavak podataka u 2023.

Stellar besplatni softver za oporavak podataka

Stellar Data Recovery to je trenutno jedan od najboljih alata za oporavak podataka jer omogućava vrlo prilagodljiva pretraživanja, ima ogromnu kolekciju formata datoteka i može izvršiti dubinsko skeniranje.

najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023
Najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023

Iako se mnoge od ovih funkcija plaćaju, postoji i besplatna verzija koja može dobro poslužiti svakom korisniku.

Stellar besplatni softver za oporavak podataka nudi do 1 GB besplatan oporavak podataka za Windows i Mac korisnike.

Ovo omogućava oporavak izbrisanih, izgubljenih i nedostupnih podataka na tvrdom disku, USB-u ili gotovo bilo kojem drugom uređaju za pohranu. Dobra vijest je da su mnogi napredni alati dostupni u ovoj besplatnoj verziji softvera.

Plaćena verzija Stellar Data Recovery ima prilično visoku cijenu, ali se pokazalo da njena besplatna verzija ima odlične karakteristike i vrlo praktično sučelje.

Možda ograničenje od 1 GB nekome neće biti dovoljno, ali uvijek postoji mogućnost isprobavanja plaćene verzije.

Prednosti: moćni, napredni alati i efikasna, brza skeniranja.

Protiv: Dublje skeniranje je sporo.

Preuzmite besplatni softver za oporavak podataka Stellar na sljedećem linku.

DMDE besplatno izdanje

DMDE besplatno izdanje pomoći će vam da oporavite datoteke na tvrdom disku koje ste izgubili zbog slučajnog brisanja, problema sa samim uređajem, napada zlonamjernog softvera ili nekog drugog oblika kompromitacije podataka.

Isti softver ima i svoju plaćenu verziju, tako da nikoga neće iznenaditi da njegova besplatna verzija ima ograničenja.

najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023
Najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023

DMDE je prenosiva aplikacija koja se pokreće direktno sa USB sticka, što znači da je ne morate instalirati.

Softver čak prevazilazi oporavak datoteka i daje vam mogućnost pretraživanja i oporavka particija i diskova koji su postali nevidljivi u Windowsu.

Jedina mana može biti vizuelni interfejs, koji nije toliko privlačan i može biti nepraktičan.

Ako imate više tehničkog znanja, možete isprobati tzv modu “uređivanja diska” ili rekonstruirati RAID konfiguracije.

Prednosti: vrlo visok postotak oporavka podataka, mogućnost osnovnog uređivanja diska, prenosiva aplikacija.

Nedostaci: lošiji interfejs, manje ograničenja u obnavljanju datoteka, uputstva za upotrebu nisu dovoljno detaljna.

DMDE besplatno izdanje možete preuzeti na sljedećem linku.

Recuva

Recuva je kompletan alat za oporavak podataka i obavlja dubinsko skeniranje, obnavlja podatke sa oštećenih diskova, izvlači datoteke sa uređaja itd.

Iako postoji plaćena verzija ovog softvera, on je i besplatna opcija jer donosi mnoge zanimljive mogućnosti.

Recuva nije najsveobuhvatniji alat kada je u pitanju oporavak podataka, ali je dovoljno moćan da vam pomogne u kriznim situacijama.

najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023
Najbolji besplatni softver za oporavak podataka u 2023

Jedna od zanimljivih stvari koje ima, a koja nije toliko vezana za njegovu osnovnu svrhu, je mogućnost sigurnog brisanja i potpunog uklanjanja datoteka.

Mora se znati da jednostavno brisanje datoteke ne dovodi do njenog potpunog uklanjanja iz sistema.

Nakon brisanja, ostaje kao referenca na fajl koji je korišten. Do potpunog uklanjanja dolazi samo kada se preko njega upiše druga datoteka koja zauzima isti prostor na disku, a pomoću alata Recuva moći ćete izvršiti direktno brisanje koje će ukloniti sve komponente datoteke sa vašeg računala.

To je savršena pomoć kada ste sigurni da sve tragove određene datoteke treba ukloniti.

Prednosti: brzo skeniranje, funkcija potpunog brisanja.

Nedostaci: manje opcija u poređenju sa drugim softverom.

Recuva se može preuzeti na sljedećem linku.

TestDisk i PhotoRec

TestDisk i PhotoRec može se posmatrati kao par alata, a ne kao integrisani alat. Mogu se koristiti za oporavak podataka sa izgubljenih particija i datoteka.

TestDisk brine o dijelu koji se odnosi na particije. Dio korisnika sigurno će odbiti činjenica da se radi o alatu koji nema grafičko korisničko sučelje.

S druge strane, postoje instrukcije koje dolaze uz alat tako da ih možete koristiti za savladavanje cijelog procesa, a pozitivna stvar je što TestDisk podržava jako veliki broj sistema datoteka.

PhotoRec je komponenta za oporavak datoteka. Sam alat je dostupan preko komandnog interfejsa, ali za razliku od TestDisc-a, ima grafičko korisničko sučelje.

Može se koristiti na više platformi i pokrenuti kao aplikacija sa USB sticka, tako da ga nije potrebno instalirati. Iako se nekima može činiti nepraktičnim, vrlo je efikasan alat.

Prednosti: oporavak particija i datoteka je dobro obavljen, radi na različitim platformama.

Nedostaci: TestDisk nema grafičko korisničko sučelje.

Preuzmite TestDisk i PhotoRec na sljedećem linku.

UnDeleteMyFiles Pro

Možda ste odmah primijetili riječ “Pro” u nazivu ovog alata, ali softver je zapravo besplatan i ne postoji “pro” verzija kao takva.

Izgled interfejsa UnDeleteMyFiles Pro alati nije baš atraktivan, ali ta činjenica vas ne bi trebala odvratiti od njega jer sadrži veliki broj alata koji nisu isključivo vezani za oporavak podataka.

Treba reći da je zbog ovakvog šireg pristupa ograničen broj alata koji se odnose na oporavak podataka, pa se procedura svodi na traženje određenih vrsta datoteka i njihovu popravku.

Od suplemenata svakako možemo spomenuti “snimak” alat za sigurnosno kopiranje cijelog diska, alat za sigurno i potpuno brisanje datoteka i alat za oporavak e-pošte.

Drugi softver koji smo ranije spomenuli je svakako efikasniji od UnDeleteMyFiles Pro alata, ali možete ga isprobati za zanimljive dodatke.

Prednosti: više alata za korištenje, pretraživanje po tipu datoteke, mogućnost kompletnog sigurnosnog kopiranja podataka sa diska.

Nedostaci: niža efikasnost u odnosu na konkurenciju, oporavak podataka ima ograničene mogućnosti.

UnDeleteMyFiles Pro možete preuzeti na sljedećem linku.


pcchip.hr

Preporuka

Možda vas zanima