back to top

WiFi ili Ethernet: Koliko je bolja žičana veza?

Wi-Fi je izuzetno prikladan za male, prijenosne uređaje, ali kada su potrebne performanse, ne može nadmašiti Ethernet vezu.

Ethernet veze su nekoliko puta brže od većine Wi-Fi mreža i obično imaju djelić kašnjenja. Često se vodi rasprava o tome što odabrati, WiFi ili Ethernet?

WiFi ili Ethernet: Koliko je žičana veza bolja?

Je li Ethernet brži od Wi-Fi-ja?

Da, Ethernet je brži od Wi-Fi-ja. Najbolji Ethernet kabeli koje ćete obično pronaći su Cat6A kabeli — oni su ocijenjeni za brzine prijenosa od 10 gigabita u sekundi (Gbps ili Gb/s), i to će isporučivati ​​vrlo dosljedno.

Wi-Fi 6E, koji je trenutno najbrži službeno dostupan Wi-Fi, može doseći brzine od samo nekoliko gigabita u sekundi.

Ethernet veze također su manje podložne smetnjama i imaju manju latenciju čak i od najboljih Wi-Fi mreža. Ako su pouzdanost i brzina prioriteti, Ethernet kabeli se ne mogu nadmašiti.

wifi ili ethernet: koliko je žičana veza bolja
WiFi ili Ethernet: Koliko je žičana veza bolja?

Koliko je brži Ethernet?

Ethernet je jednostavno brži od Wi-Fi-ja — tu činjenicu ne možete zaobići. Ali razlike u stvarnom svijetu su manje nego što mislite. Wi-Fi je posljednjih godina postao znatno brži, zahvaljujući novim standardima kao što je Wi-Fi 6 (802.11ax), koji nudi maksimalnu brzinu od oko 9,6 gigabita u sekundi.

Iako je ovo maksimalna brzina za dijeljenje svih vaših bežičnih uređaja (i vjerojatno nećete postići te brzine u stvarnom svijetu), Wi-Fi je postao dovoljno dobar da se nosi s većinom naših svakodnevnih zadataka.

S druge strane, žična Ethernet veza teoretski može ponuditi do 10 Gbps, ako imate Cat6A kabel.

Točna najveća brzina vašeg Ethernet kabela ovisi o vrsti Ethernet kabela koji koristite. Međutim, čak i Cat5e kabel u uobičajenoj uporabi podržava do 1 Gbps. I, za razliku od Wi-Fi-ja, ta je brzina konstantna.

Iako je ta brzina velika, treba imati na umu da je brzina vaše internetske veze usko grlo za aktivnosti koje uključuju internet.

Ako je vaša brzina interneta znatno sporija od bilo koje vrste veze koju koristite, povećanje brzine te veze neće napraviti razliku.

Ethernet će, međutim, utjecati na brzinu između uređaja na vašoj mreži. Na primjer, ako želite što brže prenijeti datoteke između dva računala u kući, Ethernet će biti brži od Wi-Fi-ja.

Vaša internetska veza nije uključena u ovo, tako da je do maksimalnih brzina koje hardver vaše lokalne mreže može pružiti.

wifi ili ethernet
WiFi ili Ethernet: Koliko je žičana veza bolja?

Kada ima smisla koristiti Ethernet?

Ne želimo se previše opterećivati ​​Wi-Fi-jem. Prilično je brz, super praktičan i savršeno upotrebljiv za većinu onoga što radimo na našim mrežama.

Kao prvo, Wi-Fi je neophodan ako imate mobilne uređaje – nošenje mobilnog telefona spojenog na Ethernet kabel bilo bi užasno.

Također, postoje trenuci kada jednostavno ne možete koristiti Ethernet. Može biti preteško provesti trajni, daljinski kabel do željenog mjesta. Ili vam možda vaš stanodavac ne dopušta da provedete kablove kako želite.

I to je pravi razlog za korištenje Wi-Fi-ja: praktičnost. Ako uređaj treba premjestiti ili jednostavno ne želite na njega spojiti kabel, Wi-Fi je pravo rješenje.

S druge strane, ako imate stolno računalo ili poslužitelj koji se nalazi na jednom mjestu, Ethernet bi mogao biti dobra opcija.

Ako želite kvalitetniji streaming (pogotovo ako to radite s medijskog poslužitelja na vašoj mreži) ili ako ste igrač, Ethernet će biti pravi izbor. Pod pretpostavkom da je dovoljno jednostavno povezati uređaje pomoću Ethernet kabela, dobit ćete dosljedniju čvrstu vezu.

Igre su jedan od onih slučajeva u kojima je uvijek bolje koristiti Ethernet ako možete.

wifi ili ethernet: koliko je žičana veza bolja
WiFi ili Ethernet: Koliko je žičana veza bolja?

WiFi vs. Ethernet za igranje

Igre su – više od većine aktivnosti – iznimno osjetljive na latenciju mreže. Ako igrate online igrice i potrebno vam je da vrijeme odziva bude što je brže moguće, bolja vam je žična Ethernet veza.

Da, postojat će drugi čimbenici kašnjenja duž internetske staze između vašeg uređaja i poslužitelja igre, ali ovo svakako pomaže.

Igrači također imaju tendenciju da budu osjetljivi na vrlo promjenjivu latenciju, što je još jedno područje u kojem Ethernet nadmašuje Wi-Fi za igranje.

Na primjer, ping od 120 milisekundi (ms) nije dobar u igri kao što je Fortnite, ali ping koji brzo varira između 120 ms i 30 ms može biti još gori. Moguće je donekle kompenzirati viši ping od idealnog, ali značajna varijabilnost latencije to onemogućuje.

Ethernet kabeli smanjuju ili uklanjaju fluktuacije latencije zbog vaše lokalne mreže. Međutim, to neće zaustaviti kašnjenje zbog vašeg ISP-a.

ekako.info

Preporuka

Možda vas zanima