Kina gradi najmoćniji radarski sistem za odbranu planete

Kina je započela konstrukciju novog postrojenja za aktivnu opservaciju s ciljem unapređenja odbrane planete Zemlje.

Kineski zvaničnici i naučnici tvrde da će novi radarski sistem pomoći u zaštiti ljudi od svemirskih stijena, uz druge slične programe kao što je DART misija američke svemirske agencije NASA.

Postrojenje je dizajnirano tako da otkriva asteroide blizu Zemlje koji bi mogli biti prijetnja čovječanstvu, a bit će izgrađeno u Chongqingu na jugozapadu zemlje. Kodno ime postrojenja je China Fuyan.

Ovo opservacijsko postrojenje će posjedovati više od 20 antena od kojih će svaka imati prenčnik između 25 i 30 metara. Antene će raditi simultano kako bi obavljale HD opservacije asteroida udaljenih do 150 miliona kilometara od zemlje. Global Times piše da će to biti radarski sistem s najvećim dometom.

Predsjednik Tehnološkog instituta u Pekingu Long Teng je rekao da će izgradnja postrojenja China Fuyan unaprijediti odbranu Zemlje, kao i mogućnosti praćenja situacije u svemiru, ali će i pomoći u proučavanju potencijalno naseljivih egzoplaneta te formacija asteroida.

Izgradnja Fuyana će početi sa četiri radara prečnika 16 metara, koji su dizajnirani za početna ispitivanja. Ako sve prođe kako je planirano, broj antena će se povećati na više od 20, a time će se kreirati HD radarski sistem. Bit će to prvi radar za duboki svemir koji će moći obavljati 3D snimanja i dinamičko praćenje, kao i aktivne opservacije svemirskih objekata u cijelom solarnom sistemu.

Kina je u aprilu najavila izgradnju sistema za praćenje i odbranu Zemlje od asteroida s ciljem zaštite planete i ljudi. Sistem upozorenja će biti postavljen na Zemlji, ali i u svemiru, a pomoći će u otkrivanju svih asteroida koji bi mogli biti prijetnja aktivnostima u svemiru, kao i naseljenim područjima na našoj planeti. Kina također radi na razvoju sistema “skretanja” asteroida sličnom NASA-inoj misiji DART koja je lansirana u novembru 2021. godine.

Kineska svemirska agencija CNSA je napravila veliki napredak u proteklim godinama, a cilj je da postane vodeća globalna sila u svemiru. Ova agencija je ponudila prve dokaze o postojanju vode na površini Mjeseca prošle godine, a nedavno je saopćila i da razvija nuklearni reaktor za Mjesec, koji će navodno biti 100 puta moćniji od onog koji razvija NASA.

pressmediabih.com

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima