back to top

Koliko dugo treba da traje baterija laptopa?

Degradacija baterije je neizbježna, ali koliko bi trebala trajati baterija vašeg laptopa?

Tokom godina, baterije in uređaja kao što su laptopi i telefoni gube svoju sposobnost zadržavanje naboja. Period između prve upotrebe baterije i njene konačne nesposobnosti da zadrži bilo kakvu energiju je poznat kao trajanje baterije.

Da biste pravilno održavali svoj laptop, važno je znati koliko dugo baterija treba da traje.

Koliko dugo traju baterije laptopa?

Generalno, baterija vašeg laptopa će trajati između dve i pet godina prije nego što izgubi sposobnost da zadrži naboj. Iako ova procjena odražava vijek trajanja baterije laptopa koji koristi prosječan korisnik, nije 100 posto tačan. Trajanje baterije zavisi od toga koliko brzo prolazite kroz cikluse punjenja baterije.

Svaki ciklus punjenja se dešava kada vaša baterija prijeđe iz potpuno napunjene u potpuno ispražnjenu (100% – 0%). Prosječan laptop sadrži bateriju koja može trajati između 300 i 500 ciklusa punjenja u prosjeku prije bilo kakvog značajnog smanjenja kapaciteta baterije. Rjeđe korištenje prijenosnog računala može produžiti ove cikluse, ali ako ga uopće ne koristite može skratiti vijek trajanja baterije.

Važno je uzeti u obzir koliko dugo traje svaki ciklus punjenja. Ako vaš laptop ima deset do dvanaest sati napajanja pri punom punjenju, možete koristiti samo jedan ciklus punjenja svaka dva dana – tada baterija traje nekoliko godina. Ako baterija ima dovoljno snage samo za četiri sata korišćenja laptopa, možda ćete morati da koristite nekoliko ciklusa punjenja svaki dan.

koliko dugo treba da traje baterija laptopa?

Šta utiče na trajanje baterije laptopa?

Nekoliko faktora utječe na vijek trajanja baterija laptopa, uključujući ukupnu upotrebu ciklusa punjenja, izlaganje prekomjernoj toplini i kvalitet same baterije.

Ciklusi punjenja

Najznačajniji faktor koji utiče na trajanje baterije vašeg laptopa je brzina sa kim prolazite kroz njegove cikluse punjenja. Kao što smo spomenuli, većina laptopa ima nešto između 300 i 500 ciklusa punjenje prije baterije gubi značajan kapacitet. Kao rezultat toga, laptop računari koji se koriste često, ali u kratkim vremenskim periodima obično će imati duže trajanje baterije od laptopa koji se koriste satima svaki dan.

Kvalitet baterije

A kvaliteta same baterije će utjecati na njen vijek trajanja. Općenito, imat ćete najduži životni vijek od OEM baterije – ili baterije drugih proizvođača od kvalitetnog materijala like litijum. Jeftino napravljene baterije će vjerovatno imati kraći ukupni vijek trajanja i mogu biti podložnije degradaciji uzrokovanom prekomjernom toplinom ili drugi faktori.

Nepravilno punjenje

Snaga vašeg punjača za laptop je važno. Vijek trajanja baterije vašeg laptopa će se maksimalno produžiti kada koristite punjač koji se originalno prodaje uz vaš laptop – ili punjač treće strane koji ocijenjeno kao ekvivalentno vatna snaga. Korištenje punjača veće snage od preporučene (npr 65W umjesto 45W) to će brzo dovesti do propadanja baterije vašeg laptopa.

koliko dugo treba da traje baterija laptopa?

Pretjerana vrućina

Toplina je veliki spoljni faktor ko može smanjiti vijek trajanja baterije vaš laptop. Može doći do oštećenja interni ili vanjski izvori topline. Izbjegavajte korištenje prijenosnog računala po ekstremno vrućem vremenu i osigurajte da su donji otvori za ventilaciju uvijek slobodni. Izbjegavajte pretjerano ubrzanje vašeg CPU-a ili korištenjem aplikacija koje uzrokovati pregrijavanje vaš laptop. Vaš laptop će možda morati da se popravi ako se često pregreva.

Nedostatak upotrebe

I na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan od faktora koji utiče na trajanje baterije je odlazi vaš laptop nekorišten. Ako se baterija skladišti nekoliko sedmica ili duže s preostalom energijom u bateriji, ustajalo punjenje će brzo degradirati bateriju. Trebalo bi da ispraznite bateriju laptopa 35-50% prije skladištenja ako namjeravate ostaviti laptop po strani duže od nekoliko sedmica.

Produžite životni vijek baterije vašeg laptopa

Problem je kada je vaš laptop ne može održavati odgovarajuće punjenje u bateriji. Iako je degradacija baterije neizbježna, može se ublažiti pažljivim korištenjem svakog ciklusa punjenja i dobrim navikama održavanja baterije. Kada se baterija konačno isprazni, zamjena sa OEM ili kvalitetnom baterijom treće strane to je odličan način da produžite vijek trajanja vašeg laptopa.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Koliko dugo treba da traje baterija laptopa? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima