back to top

Samsungova Galaxy S25 serija će koristiti veštačku inteligenciju zasnovanu na Gemini Nano 2 modelu!

Za svoju novu seriju “premium” pametnih telefona, Samsung je posvećen boljim sposobnostima umjetne inteligencije.

 

Ukratko…

  • Najnovije glasine sugeriraju da južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung navodno radi s Googleom na implementaciji Gemini Nano 2 na novim Exynos čipovima za seriju uređaja Galaxy S25.
  • Unaprijeđeni AI model trebao bi pokretati nove generativne AI mogućnosti, koje bi se pokretale lokalno na pametnom telefonu.

Iako je serija Galaxy S24 izašla tek šest mjeseci, već smo mogli čuti mnogo dobrih stvari o Galaxy S25 liniji. Ekskluzivni izvještaj korejskog izdanja pod nazivom “Daum Herald Economy” iznosi nove tvrdnje o novim mogućnostima umjetne inteligencije koje će biti dostupne na modelima Galaxy S25.

Prema izvještaju, izvršni direktor Samsunga Cho Cheol-min, MD kompanije System LSI Division, potvrdio je 17. aprila da će Galaxy S25 serija koristiti Google-ov AI model sljedeće generacije, odnosno Gemini Nano 2. Googleov Gemini Nano model trenutno radi nekoliko mogućnosti koje su povezane iza vještačke inteligencije na trenutnoj Galaxy S24 seriji, što znači da bi Nano 2 model bio svojevrsna nadogradnja.

Zvaničnik Samsunga je također rekao da kompanija planira udvostručiti svoju radnu snagu kako bi razvila rješenja zasnovana na umjetnoj inteligenciji za nove uređaje koji će koristiti nove Exynos čipove. Trenutno ima tim od 200 ljudi koji razvijaju rješenja uređaja za Exynos čipove, ali bi taj broj trebao porasti na 400 do sljedeće godine, prema Cheol-minovim komentarima. Ovaj razvoj je u skladu s prethodnim glasinama da će sljedeća generacija Samsungovih pametnih telefona “S” biti pokretana novim procesorom, Exynos 2500, koji će imati namjenski akcelerator, baziran na mogućnostima umjetne inteligencije, koji je dizajnirao Google.

Za sada nema riječi o tome koje dodatne funkcije će Google ponuditi sa Gemini Nano 2. Bez obzira na to, izgleda da je Samsung već u pregovorima s Googleom, što pokazuje želju južnokorejske kompanije da implementira nove mogućnosti umjetne inteligencije na novi Exynos čipova, koji će pokretati novu Galaxy S25 seriju pametnih telefona.

Naravno, ovo još uvijek spada u ranu fazu glasina i glasina o nadolazećoj Galaxy S25 seriji, ali ove najnovije informacije nisu toliko iznenađujuće, s obzirom na to koliko blisko Samsung i Google sada rade zajedno u smislu implementacije mogućnosti umjetne inteligencije i zbližavanja nove mogućnosti Exynos sistema na čipu sa onim što Google radi sa svojim Gemini alatom. Morat ćemo sačekati i vidjeti koje nove AI mogućnosti se spremaju za S25 seriju.

No, pretpostavljamo da ćemo o tzv. “Gemini Nano 2” modelu znati više u trenutku lansiranja modela Pixel 9, budući da je riječ o Googleovim pametnim telefonima, koji će vjerovatno biti prvi koji će koristiti novi model umjetne inteligencija.

 

Napisao: Alan Milić

Samsungova Galaxy S25 serija će koristiti veštačku inteligenciju zasnovanu na Gemini Nano 2 modelu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima