Koliko košta izrada sajta u 2022. godini

Objavljeno na:

U današnjem svijetu gdje vlada online marketing, provjerili smo koliko košta izrada sajta.

Ovdje se ne radi o običnim sajtovima, nego je riječ o isključivo profesionalnim web stranicama, a postoji i nekoliko razlika među njima.

Postoje izrade sajtova prema šablonima tzv. template, zatim postoji i custom izrada web stranice koja se bazira na cjelokupan dizajn sajta počevši od nule.

Izrade profesionalne web stranice zavisi od nekoliko faktora, a najviše ovisi o tome da li klijent želi custom ili template sajt.

Šta je custom sajt?

Custom dizajn sajta podrazumijeva programiranje sajta od početka tj. od nule. Za izradu sličnog sajta potrebno je izraditi kompletan dizajn sajta uključujući CSS, JavaScript, PHP, MySQL i slično. Iz tog razloga za izradu ovih sajtova potrebno je izdvojiti mnogo više vremena u odnosu na template.

Prema tržištu cijena za izradu custom sajta kreće se iznad 1000 eura.

Prednosti custom web stranice su brzina sajta, preglednost i jednostavnost stranice, pristupačne promjene na stranici jer je programski kod jedinstven.

Za izradu custom web stranice obično se odlučuju korisnici koji žele web portal ili novinarske agencije kojima je u cilju da sajt bude brz s mnogo vijesti i opterećenja. Također za custom sajt se opredjeljuju web prodavnice kao i forumi, a isto tako i sajtovi na kojima će se logovati veći broj korisnika.

Šta je template sajt?

Template sajt ili u prevodu šablonski sajt, kao što mu samo ime govori, jeste sajt koji je baziran na prethodno kodiranom šablonu. Sve što korisnik treba uraditi jeste popuniti sajt sa svojim podatcima i ubaciti sadržaj.

Jedno od najpoznatijih mjesta za kupovinu šablona za web stranicu je ThemeForest. Cijena se razlikuje od šablona do šablona.

Ukoliko korisnik posjeduje neki manji sajt, na kojem nema većeg opterećenja, nema potrebe za custom sajtom. To je iz prostog razloga jer je internet prepun odličnih templatea koji je moguće doraditi na zahtjev korisnicima.

Samim time izrada ovakve vrste sajta je dosta jeftinija opcija u odnosu na custom, a neke od prednosti template sajta pored manjih troškova je i sasvim pristojan kod. Template kodovi već unaprijed moraju ispunjavati određene uslove kako bi se uopšte pronašli u prodaji tako da korisnik neće previše pogriješiti odabere li neki od ponuđenih šablona.

Što se tiče cijene izrade template sajta kreće se oko 300 eura, a u obzir se uzima i kupovina templatea te ubacivanje potrebnog sadržaja.

koliko košta izrada sajta
Custom vs Template dizajt

Kupovina domene

Postoji mnoštvo domena širom svijeta koje su bazirane na zemljama. Pa tako na primjer domena “.com” određena je za čitavu planetu, dok je domena “.es” isključivo napravljena za web stranice iz Španije.

Još neke od najpoznatijih domena su:

“.de” – Njemačka
“.hr” – Hrvatska
“.rs” – Srbija
“.ba” – Bosna i Hercegovina
“.at” – Austrija
“.uk” – Velika Britanija
“.fr” – Francuska
“.it” – Italija

Kupovina domene je jedna od najbitnijih stavki nakon izrade web sajta. Treba istaći da se domene kupuju na određeni period, npr. na godišnjem ili dugogodišnjem nivou.

Iz tog razloga potrebno je unaprijed planirati koju domenu odabrati kako bi troškovi odvojeni za web stranicu mogli pokriti sve.

Također treba planirati za koje tržište izrađujete sajt. Ako se odlučite poslovati lokalno i u vašem govornom području, najbolje je da odaberete neku od domena vaše države, npr. “.rs”, “.hr” ili “.ba”.

U suprotnom ukoliko želite poslovati na globalnom nivou razmislite o domeni “.com”.

Hosting

Da bi web stranica adekvatno funckionisala potreban je i hosting. Hosting osigurava brzinu i sigurnost web stranice. Ne treba napominjati da se troškovi zakupa hostinga uračunavaju u troškove web stranice.

Na internetu je moguće pronaći različite usluge hostinga koje variraju u kvaliteti, a cijene se kreću oko 50 eura pa nadalje. Također postoje i neki serveri koji pružaju besplatni hosting, ali isti ponekad zna biti neadekvatan za pravilno funkcionisanje stranice.

Savjeti za izradu sajta

Platforma WordPress se pokazala kao najbolja za održavanje web sajtova. WordPress je jednostavan i besplatan pa razmotrite mogućnost izrade stranice pomoću ove platforme.

  • Pravilan izbor domene je iznimne važnosti
  • Vizuelni element web stranice trebaju biti jednostavni i pregledni
  • Pravopis je veoma važan
  • Uspješan sajt je SEO optimiziran
  • Brzina i sigurnost su temelji dobrog web sajta

U biti cijena izrade web sajta ovisi o korisničkim zahtjevima i djelatnosti kojom se bavi. Postoji nekoliko različitih načina izrade web sajta, ali u konačnici imat ćete dobar sajt onoliko koliko ste spremni ga platiti.

Danas je web sajt osnova svakog uspješnog poslovanja, pa ako ste bili u dilemi da li da izradite sopstveni web sajt, nemojte odugovlačiti.

TNT Grupacija nudi usluge kompletne digitalizacije vašeg poslovanja i internet oglašavanja!

Pročitajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Povezano