back to top

Postoje besplatne aplikacije koje će vam pomoći da uštedite gorivo u automobilu. Donosimo njihovu listu!

Korištenje automobila danas predstavlja dodatni trošak koji utiče na svačiji finansijski budžet, a trenutna ekonomska situacija u svijetu značajno diktira cijene goriva koje su više nego ikad.

U takvim okolnostima uštede su više nego poželjne, pa vozači koriste razne taktike kako bi smanjili potrošnju goriva. Jedna od njih mogu biti neke aplikacije jer su namjenjene posebno za praćenje potrošnje goriva i njihove funkcije nude pomoć u prilagođavanju aktivnosti vožnje kako bi se postigle uštede.

U nastavku pogledajte njihovu listu.

gopher-kako radi

GOFAR

GOFAR” aplikacija radi odličan posao da vam detaljno prikaže najvažnije podatke o vožnji.

Na početnom ekranu možete provjeriti tekuće informacije o vožnji na sedmičnoj bazi, uključujući vrijednosti ubrzanja i kočenja, prosječnu potrošnju goriva, cijenu vaših putovanja i pređenu udaljenost.

Vremenski raspon od jedne sedmice je zadana postavka i može se promijeniti po želji. Imate mogućnost pregleda informacija za sljedeće vremenske periode: tekući mjesec ili godinu, prošlu sedmicu, prošli mjesec, prošlu godinu ili prilagođeni vremenski raspon.

Dodatne pogodnosti aplikacije su što možete unijeti datume registracije, osiguranja, raznih popravki i zamjena guma.

Aplikacija “GOFAR” dostupna je za Android i iOS.

mileiq

MileIQ

“MileIQ” na početnom ekranu vam donosi listu vaših putovanja. Možete ih lako klasificirati kao privatne/poslovne (Lični/poslovni), ali za lične potrebe imate i druge opcije za određivanje: Errand/Supplies ili Aerodrom/Putovanje za poslovna putovanja i Putujte na posao, Medicinski, Charity ili Kretanje za lična putovanja. U slučaju da vam postojeće kategorije ne odgovaraju, možete kreirati svoju.

Kada u aplikaciji navedete da će vožnja biti u poslovne svrhe, ona automatski izračunava iznos koji ćete potrošiti za to putovanje. Izračunata vrijednost ovisi o automobilu koji vozite i njegovoj uobičajenoj kilometraži. Aplikacija također prati cijene goriva u vašem području.

Ako vam je potreban izvještaj o potrošnji goriva za, na primjer, kompaniju u kojoj radite, jednostavno napravite kopiju izvještaja koju možete poslati e-poštom.

Sa besplatnom verzijom “MileIQ“, možete prijaviti do 40 putovanja mjesečno, i iz tog razloga budite oprezni kada uključujete automatsko otkrivanje vožnje, jer bi lako mogli prekoračiti ovu granicu.

Aplikacija je dostupna za Android i iOS.

strides

Strides

Strides“ ima izuzetno atraktivan početni interfejs koji odmah pokazuje sve opcije dostupne korisniku. Podaci o uštedama, odbitcima i kilometraži za tekuću sedmicu su odmah vidljivi, ali se pregled po vremenskim periodima lako može prilagoditi.

Što se tiče automobila, možete pratiti i njegovo održavanje i obavljene popravke.

Strides” je mnogo više od aplikacije za praćenje potrošnje goriva, jer na njoj možete pratiti stavke vezane za različite kategorije: Zdravlje, Dental, Vision, Život, Nesreća, Invalidnosti Posao.

Strides” možete preuzeti za Android i iOS.

triplog

Triplog

Triplog” ima, kao i neke druge aplikacije, vrlo korisne informacije direktno na početnom ekranu. Zadani pregled je baziran na mjesecu (koji se može mijenjati), a možete dobiti gotove izvještaje o potrošnji goriva za različite vremenske periode.

Vrlo je zanimljivo da aplikacija omogućava pregled nekoliko video klipova koji će dati korisne savjete vezane za praćenje potrošnje goriva i ostalih stavki automobila.

U besplatnoj verziji aplikacije možete samostalno pratiti putovanja i njihove troškove s maksimalno 40 mjesečno.

Kao korisnik, morat ćete ručno unijeti gorivo i putne troškove kako bi se potrošnja automatski obračunala.

Triplog„on ima svoju Android i iOS verzija.

napomena vozača

Napomena vozača

Napomena vozača“ je odlična aplikacija za vozače koja je besplatna i uopće nema uključenih oglasa.

Omogućava vam da postavite automatsko praćenje vožnji tako da ga ne morate unositi ručno, a to je funkcija koja je često dio sličnih aplikacija premium verzije.

Izvještaje o potrošnji možete dobiti u obliku PDF datoteke ili tabele, a po potrebi se može napraviti izvještaj za određeno putovanje.

Oni su dostupni Android i iOS verzija.

hurdler

Hurdler

sa “Hurdler” pomoću aplikacije možete pratiti kilometražu i potrošnju vašeg automobila. Možete uključiti praćenje kilometraže kada počnete da vozite ili možete unijeti putovanja kasnije na kraju dana.

Besplatna verzija aplikacije ne nudi automatsko praćenje, tako da ćete sve stavke morati unijeti ručno, a i dalje je potrebno više vremena da dobijete određene informacije o vašoj potrošnji.

Hurdler” možete preuzeti kao Android ili iOS verzija.

 

Korištenje jedne od navedenih aplikacija za praćenje kilometraže i potrošnje goriva može vam zaista pomoći da uštedite. Bez obzira radi li se o kratkom lokalnom ili poslovnom putovanju koje uključuje veće udaljenosti, praćenje potrošnje goriva danas je možda nezaobilazan dio smanjenja dnevnih i mjesečnih troškova.

Ono što je zaista sjajno kod svih ovih aplikacija je mogućnost razdvajanja privatnih i poslovnih putovanja. Oni su zaista različiti po svom obliku i tako da možete pratiti svoje izračune troškova posla ili porodice.

Dodatna pogodnost nekih od ovih aplikacija je i mogućnost praćenja ostalih artikala vezanih za automobile, pa ćete na jednom mjestu imati informacije o svom osiguranju, tehničkom pregledu ili datumu posljednjeg servisa. Budući da zaista živimo u užurbanom vremenu kada moramo voditi računa o velikom broju podataka, briga o automobilu je na ovaj način znatno olakšana.

Neke aplikacije mogu imati specifične segmente koji su više prilagođeni američkom tržištu (npr. praćenje poreza), ali možete lako prilagoditi svaki od njih i unijeti unose koji su relevantni za područje u kojem živite.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Postoje besplatne aplikacije koje će vam pomoći da uštedite gorivo u automobilu. Donosimo njihovu listu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima