back to top

[Reddit] Žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

Reddit ima gomilu žargona i akronima koji mogu biti zbunjujući za nove ili obične korisnike. U nastavku teksta predstavljamo neke od uobičajenih pojmova koje biste trebali znati.

Reddit je fantastična društvena mreža i “dom” za mnoge kreatore kao što su: smiješni video snimci o mačkama, DIY projekti i “lajf hakovi”. Ali to je i mjesto sa mnogo toga žargon. Ako ste novi na Redditu, svi vi skraćenice i sleng mogu biti zbunjujuće.

Zato smo kreirali ovaj zgodan vodič koji će vam pomoći da razumijete neke od najčešćih pojmova Reddit.

1. Subreddit

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

Subreddit je poseban forum/kanal na Redditu gdje korisnici mogu objavljivati ​​o određenoj temi. Postoje podredi za finansije, sport, TV emisije i skoro sve što vam padne na pamet. Na primjer, r/funny je subreddit posvećen smiješnom sadržaju, dok je r/news subreddit posvećen novinskim člancima. Naravno, postoji i gomila NSFW subreddita jer je reddit mreža sa vrlo malo cenzure.

2. ELI5

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

ELI5 je skraćenica za “objasni kao da imam pet”. Kada neko postavi ELI5 pitanje na Reddit, traži jednostavno objašnjenje složene teme.

Na primjer, neko bi mogao pitati “ELI5, šta je kvantna mehanika?”. Kao odgovor, drugi korisnik bi mogao dati jednostavno objašnjenje kvantne mehanike koje bi petogodišnjak teoretski mogao razumjeti.

3. AMA

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

AMA je skraćenica za “pitaj me bilo šta”. Ovo je vrsta objave na Redditu gdje neko sa stručnošću u određenoj oblasti poziva Reddit zajednicu da postavlja pitanja koja imaju.

Na primjer, “AMA post” bi mogao biti naslovljen kao – “Ja sam profesionalni košarkaš, AMA”. Ovdje su korisnici mogli slobodno pitati profesionalnog košarkaša šta god žele, od pitanja o njegovom omiljenom klubu do ličnih pitanja o njegovom životu.

4. OP

OP je skraćenica za “originalni poster”. Ovo se odnosi na korisnika koji je autor određene objave na Redditu.

Naći ćete korisnike koji koriste termin OP kada upućuju na autora. Na primjer: “OP je izjavio da ne vole mačke”.

5. Račun za bacanje

Odbačeni nalog je korisnički nalog koji se kreira za određenu svrhu, a zatim se napušta nakon što se ta svrha ispuni.

Redditori koriste jednokratne korisničke naloge da objavljuju osjetljive ili lične podatke ili postavljaju pitanja koja korisnik ne želi da povezuju sa njihovim glavnim nalogom.

6. TIL

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

TIL je skraćenica za “danas sam naučio”. Ovo je vrsta objave na Redditu gdje korisnici dijele nešto zanimljivo ili iznenađujuće što su naučili. Na primjer, korisnik može objaviti “DOK prosječan ljudski mozak ne bude težak oko 1,3 kilograma.”

7. IAmA

IAmA je skraćenica za “I Am a …”. Ovo je popularna vrsta objave na Redditu gdje neko sa zanimljivim ili neobičnim poslom ili životnim stilom poziva zajednicu da postavlja pitanja koja imaju. To je kao AMA (pitajte me bilo šta), ali sa fokusom na zanimanje ili stil života autora posta. Primjer posta u kojem Bill Gates odgovara na pitanja.

Ja sam Bill Gates, kopredsjedavajući Bill i Melinda Gates fondacije i autor knjige “Kako spriječiti sljedeću pandemiju”. Pitaj me bilo sta. od Ja sam

8. NSFW

NSFW je skraćenica za “nije bezbedno za rad”. Ovo upozorenje se postavlja na objave ili komentare sa sadržajem koji možda nije prikladan za gledanje na poslu ili u javnom okruženju. Objave NSFW-a mogu sadržavati bilo što, od golotinje do nasilja i slično.

9. CMV

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

CMV je skraćenica za “promijeni moj pogled”. Ovo je vrsta objave na Redditu u kojoj korisnik iznosi određeno mišljenje ili stanovište i poziva druge da ih ubijede da promijene svoje mišljenje.

10. YMMV

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

YMMV je skraćenica za “vaša kilometraža može varirati”. Ovo je odricanje od odgovornosti koje se koristi na Redditu da upozori korisnike da njihovo iskustvo s određenim proizvodom ili uslugom može biti drugačije od uobičajenog.

11. TL; DR

TL;DR znači “predugo; nije čitao / predugo; Nisam ga pročitao”. Ovo je sažetak dužeg teksta, koji se obično nalazi na kraju posta ili komentara. Koristi se kada je originalni tekst predugačak ili složen za čitanje, ili kada čitalac samo želi opšti pregled glavnih tačaka.

12. HIFW

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

HIFW je skraćenica za “kako sam se osjećao kada”. Ovo je vrsta objave na Redditu gdje korisnik dijeli priču ili iskustvo i opisuje kako se osjeća.

13. DAE

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

DAE je skraćenica za “da li još neko”. Ovo je vrsta objave na Redditu gdje korisnik pita da li je još neko doživio nešto slično. Na primjer, korisnik može napraviti objavu pod naslovom „DAE se osjeća kao da ga neko stalno gleda?“.

14. PII

PII je skraćenica za “lične informacije”. Ovo su sve informacije koje se mogu koristiti za identifikaciju pojedinca, kao što su ime, adresa, datum rođenja ili broj socijalnog osiguranja.

Općenito, ne biste trebali dodavati PII na svoj Reddit nalog, uključujući postove i komentare. Radije držite ove informacije nepovezane s vašim računom kako biste zaštitili svoju privatnost na mreži.

15. FYI

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

Skraćenica za “za vašu informaciju”. Ova skraćenica se koristi kao uvod u izjavu koja se nudi kao informacija, ali ne i kao savjet.

16. IMO / IMHO

IMO i IMHO označavaju “po mom mišljenju” i “po mom skromnom/iskrenom mišljenju”. Obično se koriste na Redditu (i drugim online platformama) da naznače da korisnik izražava svoje mišljenje.

17. Brigadir

“Brigada” je kada grupa korisnika radi zajedno kako bi odbacila nešto ili na drugi način napala drugog korisnika ili grupu korisnika u određenom subredditu ili o određenoj temi. Ovo se smatra koordinisanom akcijom, a ne nepovezanim korisnicima koji samo izražavaju mišljenje.

18. Mods

Mods je skraćenica od “moderatori”. Reddit moderatori su korisnici volonteri koji pomažu da određeni subreddit bude čisti i organiziran. Oni mogu ukloniti postove i komentare koji krše pravila subreddita i zabraniti korisnike koji ih kontinuirano krše.

19. Uvodi

Ovo je Redditova verzija “like”. Korisnici mogu glasati za ili protiv postova i komentara kako bi naznačili da li im se sviđaju ili ne sviđaju. Što više glasova ima objava, to postaje vidljivija, odnosno više je rangirana.

20. Glasaj protiv

Ovo je suprotno od glasanja “da”. Glasovi protiv označavaju da korisnik ne “lajkuje” objavu ili komentar. Recimo, ako je komentar “glup”, nema veze sa temom, rasisticke je prirode itd.

21. Karma

[reddit] žargon i termini koje morate znati prije korištenja ove mreže

Karma je sistem bodovanja na Redditu koji odražava koliko zajednica voli ili odobrava određenog korisnika. Korisnici Reddita mogu zaraditi karmu objavljivanjem sadržaja za koji drugi korisnici glasaju, a mogu izgubiti karmu objavljivanjem negativnog sadržaja.

22. Karma Whoring

“Karma kurva” je kada korisnik samo objavljuje sadržaj kako bi zaradio karma bodove bez obzira na kvalitet ili relevantnost sadržaja.

23. Flair

Flair je “prilagođena oznaka” koja se dodaje u post radi pružanja konteksta ili dodatnih informacija. Na primjer, objava o članku o financijama može biti označena kao “kriptovaluta”. Oznake se također koriste da pokažu nivo stručnosti OP-a o nekoj temi, kao što je „početnik“ ili „stručnjak“.

Također mogu označiti post kao NSFW.

24. Sticked

“Zalijepljena” objava je objava koju su moderatori “zalijepili” na vrh subreddita. Lepljive objave su obično najave ili informativni postovi.

Ako želite redovno učestvovati u subredditu i ne kršiti njegova pravila ponašanja, trebali biste provjeriti ove postove.

25. Bump

“Udar” je čin objavljivanja u komentarima (najčešće) kako bi objava ponovo bila vidljiva. Ovo se često radi kako bi se diskusija nastavila ili da bi se privukla više pažnje na određeni post.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pošta [Reddit] Žargon i izrazi koje morate znati prije korištenja ove mreže prvi put su se pojavili na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima