back to top

Zašto nas je 5G do sada razočarao?

Kada se govori o 5G tehnologiji, negativni komentari se uglavnom ne čuju. Svi smo spremni za taj veliki korak kojim napuštamo 4G i ulazimo u novu eru koja, uz još brži internet, donosi neviđene razvojne mogućnosti. Zaista, 5G je trebao biti odličan.

Kada su obični korisnici u pitanju, ova tehnologija je trebala donijeti još veće brzine internetske veze u domove i biti dostupna svuda. Svi smo trebali profitirati od 5G tehnologije, ali nešto ipak ne ide po planu. Sta nije u redu? Zašto praksa pokazuje da je 4G LTE vjerovatno uspješniji od 5G?

zašto nas je 5g do sada razočarao?

Kako je 5G postao precijenjen i zašto je spor?

Setimo se obećanja. Industrija je bila uvjerena da će brzine preko 100 Mbps biti široko korištene, ali to se nije dogodilo. Zašto?

Postoji nekoliko vrsta 5G tehnologije: mmWave, srednji opseg i low-band. Najbolji rezultati, o kojima se uporno govorilo u medijima i koji su često promovirani kroz hiperbrzine i male latencije, odnosili su se na mmWave 5G. Ova vrsta 5G tehnologije je zaista vrlo brza, ali ima kratak domet. Ako želite da iskoristite njegove prednosti, treba da budete blizu infrastrukture, jer njen signal nije bio najbolji kada je u pitanju prolazak kroz zidove.

Može se reći da bi mmWave 5G mogao imati bolju pokrivenost u gusto naseljenom gradu ili da bi sportski stadion imao adekvatnu infrastrukturu za takav pristup internetu, ali šta se dešava u dijelovima koji su udaljeni ili gdje ne postoji mogućnost infrastrukturne pokrivenosti? S njima mmWave 5G neće raditi dobro i obećane brzine interneta sigurno neće biti izvodljive.

Opisanu situaciju možemo uporediti sa restoranom koji je obećao novi oblik dostave uz koji hranu dobijate za nekoliko minuta. To zvuči sjajno kada živite u blizini restorana, ali nije moguće za veće udaljenosti. Brzine mmWave 5G tehnologije opisane su na isti način. Tehnički je moguće da postigne zaista impresivne brzine interneta, ali to se odnosi samo na idealne situacije, a znamo da u mnogim slučajevima to nije moguće.

zašto nas je 5g do sada razočarao?

Zašto se 4G LTE trenutno čini boljom tehnologijom od 5G?

Pored mmWave 5G, postoje i srednje i niskopojasni 5G. U teoriji, 5G srednjeg opsega trebao bi nadmašiti 4G LTE, čak i ako ne može postići brzine od mmWave 5G.

Nažalost, praksa je pokazala drugačije. Mnogi korisnici su primijetili veliki broj slučajeva u kojima telefoni prebacuju vezu sa 5G na 4G LTE. Čini se da im je teško uspostaviti i održati 5G vezu.

Neki stručnjaci su otišli toliko daleko da su rekli da je 5G tehnologija lošija od 4G jer je sporija, nedosljedna i mnogo skuplja.

U slučaju da ste povezani na niskopojasnu 5G mrežu, šanse da će ona biti sporija od 4G LTE još se povećavaju. Funkcija niskopojasne 5G mreže je da proširi mobilnu pokrivenost na udaljena ruralna područja koja nemaju dobru 4G LTE povezanost.

mobilna 5g mreža

5G oznake na pametnim telefonima su zbunjujuće

Iz svega navedenog može se reći da “5G“ oznaka na pametnim telefonima često ne znači korištenje 5G tehnologije. U nekim slučajevima, 5G je 4G LTE sa određenim poboljšanjima. Također možete vidjeti oznaku “5G UC” što znači “5G Ultra kapacitet“ i često koristi 5G srednjeg opsega, tehnologiju mnogo bližu 4G LTE nego 5G tehnologiji.

Zapravo, sve ove oznake izgledaju prilično zbunjujuće, a neki korisnici će ove male “trikove” vidjeti kao obmanjivanje kupaca. Označi “5G” na pametnom telefonu ne znači nužno da koristite 5G vezu o kojoj se govori u medijima i koja pruža velike brzine i nisko kašnjenje.

Čak i ako koristite toliko spominjanu mm Wave 5G konekciju (ponekad označenu “5G+“), čim se nađete na udaljenom mjestu ili u području gdje zidovi mogu oslabiti signal, vaša veza će se usporiti i vaš pametni telefon će se automatski prebaciti na 4G.

Ovakvo iskustvo niko ne želi niti očekuje.

zašto nas je 5g do sada razočarao?

Nije sve tako crno – 5G će se poboljšati

Gdje smo u ovom trenutku?

4G će sigurno biti s nama još mnogo godina. Potpuno ukidanje 4G mreža očekuje se negdje oko 2030. godine, a trenutna ulaganja su u potpunosti usmjerena na 5G tehnologiju.

Jedini problem trenutno mogu stvarati provajderi interneta i mobilnih usluga koji nam sve više nude 5G hardver u pametnim telefonima i 5G servisima, ali praksa pokazuje da se ova tehnologija ne koristi u cijelosti niti ima efekte opisane u reklamama i reklamama.

Ono što je pozitivno je da se ulaganja u 5G tehnologiju povećavaju i da u tom pogledu mora biti napretka.

Kombinacija nadogradnje infrastrukture, poboljšanja čipseta i napretka 5G tehnologije na kraju će dovesti do internetske veze koja će biti bolja od 4G LTE i raširena po zemljama.

Zbog toga možemo sa sigurnošću reći da 5G trenutno ne izgleda dobro i da bi korisnici svakako trebali razmisliti šta dobijaju kada kupuju pametne telefone sa 5G tehnologijom. Nevjerovatne brzine preko 100 Mbps i odsustvo latencije u stvarnosti ne postoje.

Nadamo se da će u narednom periodu 5G biti ono što bi trebalo da se reklamira u ovom trenutku – nadogradnja na 4G LTE tehnologiju koja može donijeti još brži internet u manja i gušće naseljena mjesta i proširiti mobilnu povezanost na ruralna područja.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Zašto nas je 5G do sada razočarao? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima