back to top

Unutar Microsoftove misije da izgradi najveću imperiju igara na planeti

Iako prolazi kroz vrlo rigorozan proces revizije u Federalnoj komisiji za trgovinu (FTC), Microsoftova kupovina Activision Blizzarda najveća je stvar koja se dogodila u industriji igara u posljednje vrijeme.

Očekuje se da će ugovor konačno biti potpisan u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Microsoftovo prisustvo u industriji igara prije Activision Blizzarda

Iako je 2000. nazvan Xbox Game Studios Publishing, Microsoft objavljuje igre od 1970-ih, uključujući PC klasike kao što su Solitaire i Minesweeper. Microsoft je osnovao mnoge studije za upravljanje produkcijom svojih glavnih serija.

Microsoft je 2001. osnovao Turn 10 studio za Forza Motorsport. 343 Industries, studio iza Halo Infinitea, osnovan je 2007. Nakon što je Microsoft kupio franšizu Gears of War Epic Gamesa 2010. godine, formirana je koalicija.

Microsoft je 2018. godine angažovao The Initiative, studio sa sjedištem u Santa Monici, da radi na novoj igrici Perfect Dark, dok je World’s Edge osnovan da upravlja brendom Age of Empires 2019. godine.

2002. Microsoft je napravio svoju prvu veliku akviziciju, kupivši britanskog programera Rare. Rare je postao sinonim za žanr platformer maskota 1990-ih i ranih 2000-ih, počevši od debija Battletoads-a 1991. i nastavljajući sa serijom Donkey Kong Country, Conker’s Bad Fur Day, Banjo-Kazooie i Donkey Kong 64.

Zgrabili su ga Ghoulies, prva Rareova Xbox ekskluziva, bila je užasna akciona avantura. Drugi, Viva Piata, naišao je na mnogo bolji odziv publike. Rare je stvorio mnoge igre za Xbox-ov sada neispravan Kinect uređaj, a sada razvija Sea of ​​Thieves, popularnu piratsku zajedničku igru.

Godine 2019. Rare je otkrio da razvija Everwild, novu akciono-avanturnu igru.

Kako se Microsoftovo carstvo igara u poređenju sa drugim sektorima zabave?

Ako je vjerovati Statisti, očekuje se da će industrija online kazina, sa svojim hiljadama online kazina, dobavljača softvera i drugih kompanija, do 2023. vrijediti više od 92,9 milijardi dolara. Tržište je sada procijenjeno na skoro 59 milijardi dolara, ali se očekuje da će rasti u narednim godinama.

Predviđa se da će globalna filmska i video industrija rasti po složenoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 11,8%, sa 244,43 milijarde USD u 2021. na 273,35 milijardi USD u 2022. Uz CAGR od 10,6%, procjenjuje se da će tržište dostići 409,02 USD milijardi do 2026.

Prema Fortune Business Insights-u, predviđa se da će globalna industrija igara rasti po CAGR od 13,20% između 2021. i 2028. godine, da bi na kraju dostigla 545,98 milijardi dolara. Prema ovom izvoru, tržište je 2020. vrijedilo 203,12 milijardi dolara.

Microsoft je sada treći najveći izdavač video igara na svijetu po prihodu, zahvaljujući predstojećoj akviziciji Activision Blizzarda. Posjeduje mnoge od najpopularnijih brendova igara, uključujući Minecraft, The Elder Scrolls i, nedavno, Call of Duty i World of Warcraft.

Microsoft je značajno proširio svoja svojstva od ranih 2000-ih, dodajući kvalitetne programere u svoj popis, i na dobrom je putu da postane oslonac u industriji u godinama koje dolaze.

Xbox domena

Mojang je bio najveća Microsoftova akvizicija svih vremena 2014. godine, kada je popularna sandbox igra Minecraft dodata Xbox porodici za 2,5 milijardi dolara.

Xbox je, s druge strane, imao uspješnu 2018. godinu, kupivši šest studija koji su uključivali:

 • Tvorac We Happy Few Compulsion Games, trenutno radi na neimenovanoj narativnoj igrici u trećem licu.
 • Ninja Theory, studio koji stoji iza hvaljene Hellblade franšize.
 • Wasteland 3 provajder inXile Entertainment, koji se fokusira na RPG-ove.
 • Obsidian Entertainment, studio koji stoji iza The Outer Worlds i nadolazećeg RPG-a iz prvog lica Avowed.
 • Playground Games, kreator serije video igrica Forza Horizon.
 • Undead Labs, studio iza igara State of Decay.

U 2019. akvizicija je nastavljena akvizicijom Double Fine Productions, kreatora Psychonauts 2.

Kupovina Bethesde

Microsoft je kupio ZeniMax Media/Bethesda Softworks 2021. godine, navodno napustivši svoju politiku kupovine pojedinačnih kompanija u korist preuzimanja jednog velikog izdavača i svih njegovih studija odjednom.

Microsoft je platio 7,5 milijardi dolara za Bethesdu i kupio njenih osam sestrinskih kompanija:

 • Kreatori Dishonoreda i Deathloopa Arkane Studios i Alpha Dog Games (obojica sa sjedištem u Francuskoj).
 • Bethesda Game Studios, kreator franšize Wolfenstein, kao i Starfield, Fallout i The Elder Scrolls.
 • Id Software, poznati programeri Dooma i Quakea.
 • Tango Gameworks, kreator horor franšize The Evil Within kao i nadolazećeg Ghostwire: Tokyo.
 • Roundhouse Studios, ranije poznat kao Human Head Studios, razvio je Prey (objavljen 2006.).
 • The Elder Scrolls Online, kojim upravlja ZeniMax Online Studios.

Pa šta se dešava nakon ovoga?

Nakon kupovine Activision Blizzarda

Microsoftova akvizicija Activision Blizzard Kinga, pod pretpostavkom da prođe, dodala bi još devet studija, čime bi ukupan broj kontrolisanih provajdera bio 32.

Treyarch Games i Infinity Ward, proizvođači Call of Duty, kao i Blizzard Entertainment, proizvođači Overwatcha, Diabla i World of Warcrafta, među glavnim su provajderima uključenim u transakciju.

Microsoft će sada kontrolirati prethodne PlayStation ekskluzive Spyro the Dragon i Crash Bandicoot, kao i franšizu Tony Hawk, zahvaljujući prethodnim akvizicijama i spajanjima Activisiona.

Beenox, Toys for Bob, High Moon Studios, Sledgehammer Games i Raven Software su među manjim studijima koji služe kao koprovajderi ili podržavaoci većih igara Activision Blizzarda kao dio ugovora.

Sa Kingom, tvorcem Candy Crush-a, Microsoft će steći sjajnog saveznika u sektoru mobilnih igara.

Microsoftova kupovina Activision Blizzarda daje Xbox Game Pass-u veliku priliku da proširi svoju biblioteku, a naslovi navedeni ovdje nikako nisu iscrpna lista svega čemu će uskoro imati pristup.

Istorija Activision Blizzard-a koja je dozvoljavala uznemiravanje i diskriminaciju na radnom mestu, izvršni direktor koji je navodno oprostio i zakopao te prakse, i sve češći sindikalni potezi mnogih studija u vlasništvu ABK biće problemi sa kojima se softverski gigant mora boriti. I dok ne možemo predvidjeti budućnost, znamo da je Microsoftova vizija dominacije u igrama bliža nego ikad.

kakolako.info

Možda vas zanima