back to top

Šta je kriptovalutni most

Šta je kriptovalutni most i kako funkcioniše? Sve o ovoj tehnologiji saznat ćete danas.

Čak i kada obim transakcija padne, blockchain platforme poput Ethereuma bore se sa brzinama transakcija i naknadama.

Da bi riješio ovaj problem, Ethereum podržava rješenja sloja 2 za privremenu modifikaciju nekih transakcija izvan lanca.

Međutim, u nekom trenutku, transakcije moraju biti vraćene u Ethereum blockchain, a način na koji se ova rješenja povezuju s Ethereumom poznat je kao kriptovalutni most.

kriptovalutni most
Šta je kriptovalutni most

šta je Kriptovalutni most

Kriptovalutni most je aplikacija koja omogućava nekome da prenese svoju kriptovalutu između blockchain platformi. Jedna od zabrinutosti kod blockchain tehnologije je njena sposobnost komunikacije s drugim blockchainima.

Ova komunikacija, nazvana interoperabilnost, omogućava programerima da izgrade više blokova i zadovolje zahtjeve korisnika bez obzira na to koji blockchain žele koristiti.

Problem koji ometa interoperabilnost je taj što svaki blockchain ima izvorni novčić, pravila kreiranja tokena, potencijalno jedinstveni jezik kodiranja i izvršne datoteke pametnog ugovora. U osnovi, svaki blockchain govori drugačiji jezik i nema prevodioca.

Kako bi riješili ovaj problem, mostovi omogućavaju korisnicima da pošalju svoje kriptovalute na druge blockchain-ove stvaranjem tokena koji predstavlja tu kriptovalutu, kovanjem tog tokena na drugom blockchainu i zadržavanjem prethodnih tokena.

Zatim, ako se korisnik odluči vratiti, predaje svoje iskovane tokene i prima originalnu kriptovalutu u prvom lancu.

Kako funkcionišu kriptovalutni mostovi

Kada korisnik pošalje svoju kriptovalutu na drugi blockchain preko mosta kriptovalute, tehnički ne prima istu kriptovalutu ili token koji je poslao.

Umjesto toga, korisnik prima token koji predstavlja količinu kriptovalute koju je stavio u most, a koji novi blockchain veže za vrijednost prenesenih tokena. Recimo da želite premostiti svoj Ethereum od matičnog Ethereum blockchaina na Avalanche blockchain.

Nakon što zamotate svoj ETH, poslali biste nove WETH novčiće na kripto most koji povezuje Ethereum i Avalanche. Most uzima WETH, kuje Avalanche ekvivalent pod nazivom WETH.ei i deponuje tokene na ciljnu adresu novčanika.

Ovi mostovi pretvaraju sve jedan-na-jedan, što znači da biste trebali dobiti istu količinu WETH.e tokena kao što ste imali u WETH-u.

Tokeni kreirani putem mostova imaju svoju vrijednost vezanu za osnovnu kriptovalutu, slično kao što stabilni kovani postavljaju vrijednosti.

Kako se mijenja tržišna vrijednost osnovnog tokena, tako će se mijenjati i vrijednost tokena stvorenih preko mostova na novim blockchainima.

Jednom kada ste na novom blockchainu, tokeni rade kao i svaki drugi token na blockchainu. Možete koristiti ove tokene na decentralizovanim berzama, kupiti robu ili usluge i na drugi način učestvovati u blockchainu.

kripto most

Zašto su mostovi kriptovaluta važni

Najveća privlačnost mostova za kriptovalute su rješenja interoperabilnosti koja nude.

Svako ko koristi kriptovalutu upoznat je s problemima skalabilnosti s kojima se suočavaju veliki projekti poput Bitcoina i Ethereuma.

Kako su ovi projekti rasli, brzina njihove obrade je opala, dok su dodatne naknade porasle, posebno za Ethereum.

Iako ovi projekti imaju različita rješenja u testiranju za skaliranje, kao što su Bitcoin Lightning Network ili Ethereumova Layer 2 rješenja, kriptovalutni mostovi nude način za premještanje dijela dApp prometa na manje zagušene blockchaine.

Na primjer, programeri na Ethereumu mogu koristiti most za prebacivanje nekih svojih transakcija na brži lanac, poboljšavajući njihovu brzinu i smanjujući opterećenje na Ethereumu.

Programeri na manjim blockchainima također će imati koristi. Kako sve više korisnika Ethereuma ulazi u njihov ekosistem, manji programeri lanaca se ohrabruju da nateraju svoje DApp-ove da rade s ovim mostovima, jer integracijom mosta mogu privući veću korisničku bazu.

Ovo usvajanje im daje vezu s talentima koji su također dostupni u Ethereum ekosistemu.

Međutim, kriptovalutni mostovi mogu patiti od istih nedostataka kao i svaka DA aplikacija zasnovana na pametnim ugovorima.

Eksploatacija pametnih ugovora rezultirala je krađom ogromnih suma novca, ubijajući povjerenje i ciljeve finansiranja. Prelazak na blockchain sa slabijom sigurnošću pametnih ugovora može uzrokovati probleme za inače siguran projekt.

Mostovi kriptovaluta poboljšavaju međuplatformsku interoperabilnost

Uprkos svojim nedostacima, kriptovalutni mostovi su prvi korak blokčein platformi koji je potreban za stvaranje besprijekornog ekosistema za cijelu kriptovalutu.

Dok mnogi blockchaini rade neovisno jedan od drugog, neki ljudi vjeruju da idemo prema ogromnoj mreži interoperabilnih blockchaina.

Teško je reći koliko je ta budućnost daleko i da li će se uopšte desiti. Ali za sada će mostovi kriptovaluta pomoći projektima da razdvoje svoje transakcije i pružaju širi spektar opcija.

ethereum-1
Šta je kriptovalutni most

Napisao: Ivan Hečimović / pcchip.hr

Možda vas zanima