Šta je Mempool?

Stvari poznate kao Mempool čine ključni dio procesa transakcije kriptovalutama.

Transakcije kriptovalutama nisu tako jednostavne kao obične digitalne transakcije, dok stvari poznate kao Mempool čine ključni dio procesa.

Dinamiku transakcije kriptovalutama može biti malo teško razumjeti, jer ne funkcionira na isti način kao tradicionalna digitalna transakcija.

Brojni elementi igraju ulogu u svakoj transakciji kriptovaluta, uključujući mempool. Ali što je mempool i kakvu ulogu igra u vašim kripto transakcijama?

mempool-space
Šta je Mempool?

Kako funkcioniraju transakcije kriptovalutama

Da bismo razumjeli poziciju mempoola u kripto transakcijama, prođimo kroz kratak pregled cijelog procesa. Na blockchainu se transakcija obavlja, a zatim je provjeravaju rudari ili validatori, kako bi mreža ostala sigurna.

Ovdje je važno napomenuti da ne funkcioniraju sve transakcije kriptovalutama na potpuno isti način jer se svi blockchains razlikuju jedni od drugih.

Na primjer, jedan može koristiti proof-of-stake algoritam, dok drugi koristi proof-of-work. Nekima je možda potrebno više potvrda, dok je drugima potrebno manje.

Uzmimo Bitcoin, na primjer. Ovaj blockchain zahtijeva najmanje šest potvrda po transakciji, a transakcija može potrajati neko vrijeme da se finalizira zbog velike potražnje korisnika. Ethereum, s druge strane, zahtijeva najmanje sedam potvrda.

Osim toga, svaki blockchain ima različit broj čvorova, što utječe na broj prisutnih mempula. Možda ćete otkriti da se neki mempuli nazivaju “mempool”.

Iako je ovo u redu kada govorimo o određenom mempulu, važno je zapamtiti da ne postoji jedan veliki mempool koji se širi po cijelom blockchainu.

Umjesto toga, svaki čvor ima svoj mempool. Dakle, što više čvorova mreža ima, to će biti više mempula.

Ali u svakom slučaju, mempulovi igraju važnu ulogu u transakcijama kriptovaluta. Pa koja je njihova svrha?

šta je mempool?
Šta je Mempool?

Šta je Mempool

Mempool (skraćeno od “memory pool”) djeluje kao neka vrsta čekaonice za transakcije kriptovaluta na čekanju. Kao što je ranije rečeno, kripto transakcije se ne izvršavaju i finaliziraju istovremeno.

Umjesto toga, moraju biti potvrđeni od strane mreže čvorova blockchaina da bi bili obrađeni.

Ovo može potrajati, tako da transakcija na čekanju mora otići negdje dok čeka na potvrdu. Ovo “negdje” je mempul. Sve transakcije na blockchainu moraju ući u mempool radi potvrde.

Unutar mempula, čvor može pohraniti informacije o nepotvrđenim transakcijama. Ovisno o hardveru koji se koristi za pokretanje čvora, veličina njegovog mempula može varirati.

Vrhunski hardver često može pohraniti veće količine podataka, dok rudimentarni hardver ima manji kapacitet memorije u mempulu.

Kada mreža ima veliku potražnju za transakcijama, mempulovi se začepljuju, ustupajući mjesto dužim transakcijama, kao što često vidimo na blockchainima s ograničenom skalabilnošću, kao što je Bitcoin.

Mreže sa dosljednim rezervnim kopijama mempula također mogu imati veće naknade općenito. Kada određeni mempul dostigne svoj kapacitet skladištenja, rudar ili validator će početi da daje prioritet transakcijama sa najvećim naknadama, jer je tu njihov finansijski podsticaj.

Stoga, ako odaberete najnižu moguću naknadu za svoju transakciju kriptovalutama, velike su šanse da ćete na kraju čekati duže da bude potvrđena.

Neki trgovci na Bitcoin blockchainu odlučuju koristiti akceleratore transakcija kako bi, nadamo se, smanjili vrijeme čekanja njihove transakcije u mempulu (iako ovo nije zajamčeni lijek).

U ovom scenariju, pojedinac će ili ponovo emitovati svoju transakciju kako bi podsjetio rudare da je još uvijek na čekanju ili će platiti naknadu za prioritetnu transakciju.

Čim se transakcija izvrši, ona napušta mempul i zamjenjuje se drugom transakcijom na čekanju. Transakcije koje ne zadovoljavaju minimalnu naknadu bit će odmah uklonjene iz mempula i neće biti obrađene.

Ali mempuli nikako nisu savršeni i nisu prošli bez kritika. Neki vjeruju da finansijski element povezan s mempulima stvara nepravednu prednost za bogatije korisnike.

To se također vidi u rudarskoj industriji, gdje oni koji imaju sredstva za ulaganje u skuplji hardver često imaju veće šanse za rudarenje i ubiranje plodova.

mempool
Many coins of various cryptocurrencies

Mempoolovi su ključni u verifikaciji kripto transakcija

Unutar kripto blockchain mreže, mempulovi su neprocjenjivi.

Bez ovih baza podataka, čvorovi ne bi mogli vidjeti transakcije na čekanju i bolje organizirati proces rudarenja ili validacije. Iako mempulovi nisu bez problema, oni čine okosnicu modela kripto transakcija.

Piše: DZ

Članak Šta je “Mempool” u svijetu kriptovaluta? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima