back to top

Najbolji alati za kompresiju datoteka na Windowsu!

Dijeljenje podataka je okosnica efikasne timske saradnje. Dijeljenje malih datoteka putem e-pošte je izvodljivo, ali dijeljenje postaje problematično kada veličina podataka premašuje mnogo gigabajta. Kao rješenje ovog problema, gotovo svi operativni sistemi omogućavaju korisnicima da komprimiraju velike količine podataka u manje pakete radi lakšeg dijeljenja. Budući da korištenje alata trećih strana pojednostavljuje proces kompresije datoteka, mi ćemo vas upoznati s nekim od najboljih softvera za kompresiju datoteka.

 

Kako uopće funkcionira kompresija datoteka?

Općenito, kompresija datoteke se odnosi na smanjenje stvarne veličine podataka uz očuvanje informacija sadržanih u njima. Ovo omogućava ljudima da lako dijele podatke, trošeći manje propusnog opsega i prostora za podatke i štedeći mnogo vremena i pošiljaocu i primaocu. Nastavite čitati kako biste saznali više o kompresiji datoteka, vrstama alata i njihovoj praktičnoj primjeni.

 

Najbolji alati za kompresiju datoteka treće strane za Windows

Iako postoje stotine dostupnih programa za kompresiju datoteka, svaki sa svojim prednostima i nedostacima, evo četiri najbolja koja biste trebali isprobati.

winzip i winrar

WinRAR

WinRAR, popularan alat za kompresiju, može biti vaš najbolji izbor za sve vaše potrebe kompresije. WinRAR službena web stranica pokazuje da je više od 500 miliona ljudi koristilo softver, što dovoljno govori o njegovoj pouzdanosti i kvalitetu. WinRAR može brzo obaviti posao bez obzira koliko su velike datoteke koje trebate komprimirati. Možete imenovati bilo koji popularni format kompresije i WinRAR će ga vjerovatno podržati. Štaviše, radi podjednako dobro na svim verzijama Windowsa.

Nadalje, WinRAR čuva vaše podatke i dolazi sa 256-bitnom šifriranjem lozinke kako bi se osiguralo da niko ne može pristupiti vašim datotekama, bez obzira koliko se trudio. WinRAR nudi 40-dnevnu besplatnu probnu verziju, tako da možete testirati njegove karakteristike prije nego što odlučite da li da ga kupite. Da biste saznali više o njegovim premium cijenama, posjetite stranicu s popisom proizvoda WinRAR. Postoji samo jedan nedostatak: korisničko sučelje nije prijateljsko za početnike. Morat ćete se jako potruditi prvih nekoliko puta prije nego što se naviknete. Ako nemate ništa protiv, WinRAR bi trebao biti dovoljan za vaše potrebe kompresije.

winzip

WinZip

WinZip je još jedan preovlađujući softver za kompresiju datoteka za Windows. Komprimira male datoteke prilično brzo, ali u našem testiranju, komprimiranje velikih datoteka obično traje duže. Uz WinZip, možete brzo dijeliti komprimirane datoteke, tako da u trenutku kompresije datoteke, možete je podijeliti s drugima u nekoliko klikova. Uz to, uz glatku enkripciju, možete potpuno bezbrižno dijeliti zip datoteke bez brige o neovlaštenom pristupu. Osim toga, budući da ga možete integrirati sa vašom željenom uslugom za pohranu u oblaku, premještanje podataka između lokalne pohrane u oblak će biti jednostavno.

Sa interfejsom prilagođenim početnicima, nećete imati problema sa prilagođavanjem. Svojim datotekama možete pristupiti na isti način kao u File Exploreru, tako da će pronalaženje datoteka biti lako. WinZip također radi na komprimiranju većine tipova datoteka, a ako vam stalno smetaju duplikati koje slučajno kopirate u komprimirane datoteke, ovaj program vam može pomoći da izbjegnete taj problem.

Iako WinZip ne nudi besplatnu verziju, nudi probnu verziju. Morate se pretplatiti na premium verziju da biste pristupili svim funkcijama softvera i izvukli maksimum iz njega. Stranica s popisom proizvoda na web stranici WinZip navodi različite planove cijena i šta svaki od njih nudi.

express zip

Express Zip

Među najboljim alatima za kompresiju, Express Zip je još jedno renomirano ime. Softver nema vizuelno privlačan interfejs, ali njegova funkcija prevlačenja i ispuštanja čini komprimovanje desetina datoteka lakim.

Štaviše, jednostavno dijeljenje datoteka je jedna od ključnih karakteristika ovog softvera, a podrška za više od trideset različitih formata je na vrhuncu. Međutim, treba imati na umu da je proces prilično spor kada komprimirate velike datoteke.

Također je lako zaštititi komprimirane datoteke lozinkom prije nego što ih podijelite, a šifriranje podataka će ih zaštititi od neovlaštenog pristupa. Također možete odabrati željeni nivo kompresije, a alat će ga ili brzo komprimirati, ali s većom veličinom, ili možete odabrati duboku kompresiju, koja će ići manjom brzinom.

Iako Express Zip nudi većinu svojih osnovnih funkcija kompresije datoteka besplatno, nudi i komercijalnu verziju.

bandizip

Bandizip

Bandizip je još jedan manje popularan, ali koristan alat za kompresiju datoteka. Dok njegova besplatna verzija omogućava osnovnu kompresiju, njena premium verzija nudi obilje dodatnih funkcija. Njegove cijene provjerite na službenoj web stranici.

Bandizip je najbolji izbor za Windows korisnike zbog svoje kombinacije kompresije i enkripcije visokih performansi. Sa stopom kompresije šest puta boljom od prosjeka, AES256 algoritam šifriranja osigurava da vaši podaci budu zaštićeni od znatiželjnih očiju. Bandizipov interfejs je super gladak i jednostavan, sa jednostavnim uputstvima za svaki korak u procesu kompresije fajlova, tako da je ovaj alat idealan za početnike. Osim što otkriva zlonamjerni softver u komprimiranim datotekama, softver vas također upozorava na potencijalne prijetnje prilikom dodavanja novih dokumenata, čime doprinosi sigurnosti vašeg računala.

windows 10 škola

Koristite softver za kompresiju datoteka za jednostavno dijeljenje datoteka

Sada kada ste naučili kako funkcionira kompresija datoteka i kako vam može uštedjeti mnogo propusnog opsega i vremena, trebali biste iskoristiti četiri alata treće strane koje smo podijelili s vama. Budući da svi nude besplatne verzije, isprobajte ih sve i odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Znate li da možete komprimirati podatke u Windows 11 tako da aplikacije mogu pristupiti datotekama u komprimiranoj datoteci bez dekompresije? Na taj način možete osloboditi nešto prostora na tvrdom disku bez potrebe da se riješite same aplikacije.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Najbolji alati za kompresiju datoteka na Windows sistemu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Možda vas zanima