Koji je najsigurniji internet pretraživač za Windows?

Ako biste provjerili koje aplikacije najviše koristite na svom Windows PC-u, pretraživač bi vjerovatno bio na vrhu liste. Postoji velika šansa da će pretraživač biti Google Chrome, jer je to daleko najpopularnija aplikacija te vrste na svijetu.

Ali ako vam je stalo do sigurnosti, postoje daleko bolje opcije od Chromea. Dakle, koji su najsigurniji internet pretraživači za Windows koji takođe štite vašu privatnost?

firefox premium

Mozilla Firefox

Pokrenut prije nekih 20 godina kao sigurnija i lakša alternativa Internet Exploreru i sličnim pretraživačima, Firefox je brzo postao poznat po svojim sigurnosnim i privatnim karakteristikama. Danas Firefox ima milione korisnika i ostaje odlična opcija za one koji žele brz i pouzdan pretraživač, ali su zabrinuti za privatnost i zaštitu podataka. Firefox je otvorenog koda, često se ažurira i podržava sve vrste ekstenzija i dodataka, što bi trebalo biti više nego dovoljno za prosječnog korisnika.

Ali Firefox je privukao naprednije korisnike s razlogom: vrlo je prilagodljiv.

Čak i jednostavna podešavanja, poput poboljšanja zaštite od praćenja (preglednik ima standardne, stroge i prilagođene nivoe privatnosti sa kojima se možete petljati u oblasti postavki privatnosti i sigurnosti), mogu napraviti veliku razliku. Putem menija Privatnost i sigurnost, također možete odabrati kako Firefox rukuje datotekama koje preuzmete, omogućiti ili onemogućiti automatska ažuriranja, upravljati izuzecima praćenja i kolačića, te se baviti raznim drugim sigurnosnim i privatnim funkcijama. Firefox je konstanta na internetu, među korisnicima s razlogom. Čak i nakon dvije decenije, to je jedan od najboljih pretraživača fokusiranih na privatnost i sigurnost na tržištu, pogodan i za početnike i za napredne korisnike.

brave

Brave

Brave je brzo rastao od svog objavljivanja 2019. godine, privlačeći prvo tehnološke entuzijaste, a potom i desetke miliona korisnika, i to s dobrim razlogom.

Ono što Brave čini jedinstvenim je to što se ne morate petljati s postavkama ili instalirati blokatore oglasa i druge ekstenzije da biste sigurno i privatno pregledavali web: sve je ugrađeno. Za početak, Brave automatski pokušava prebaciti sve web stranice na HTTPS (sigurnije od HTTP stranica, zbog enkripcije), blokira oglase, skripte i praćenje.

Ne morate instalirati blokatore oglasa i ekstenzije je očigledno sjajno, ali mana je to što se neke stranice neće uvijek učitati u potpunosti, iako možete lako riješiti ovaj problem isključivanjem Shieldsa. Ali budući da blokira oglase, tragače i skripte prema zadanim postavkama, Brave je nevjerovatno brz, tako da je potencijalna muka oko povremenog isključivanja Shieldsa definitivno vrijedna toga. Osim toga, Brave ima ugrađeni pristup Tor mreži, koja ne skriva samo vašu lokaciju, već i otežava praćenje vašeg ponašanja na mreži. Doduše, sam Tor nije potpuno anoniman, ali samo po tome što je ova funkcija dostupna odmah nakon podešavanja, Brave je miljama ispred većine pretraživača u pogledu privatnosti i sigurnosti.

pale moon

Pale Moon

Ako volite Firefox zbog njegovih prilagodljivih funkcija, onda će vam se svidjeti Pale Moon, koji je kreiran kao dio Firefoxa i daleko je najprilagodljiviji pretraživač koji je dostupan danas.

Zvanični moto Pale Moon-a je „Tvoj pretraživač, tvoj put“, što mnogo govori o njegovoj korisničkoj bazi: ovo je pretraživač za napredne korisnike, kompjuterske hobiste, ljude koji se općenito vole igrati sa softverom. Ako spadate u tu kategoriju, teško ćete pronaći bolji pretraživač od Pale Moon, koji ima opcije sinhronizacije, sigurnosne indikatore i detaljan menadžer dozvola. U upravitelju dozvola možete blokirati bilo koju domenu da sprema vaše kolačiće i podatke, prikazuje iskačuće prozore, instalira ekstenzije, učitava slike i još mnogo toga.

Većina pretraživača dozvoljava korisnicima da postavljaju opštu politiku kolačića i podataka, ali nekoliko vam dozvoljava da postavite specifična pravila i ograničenja za svaku domenu koju posjećujete, tako da je Pale Moon svakako jedinstven u tom pogledu.

Pale Moon također ima svoje dodatke kao i brojne prilagođene teme. I što je još važnije, kao program otvorenog koda, ima vrlo aktivnu zajednicu programera, što znači da se redovno ažurira i stoga poboljšava. Najveća snaga Pale Moon-a je i njegova najveća slabost: to je jedinstveni pretraživač sa solidnim karakteristikama privatnosti i sigurnosti, ali jednostavno nije za svakoga. Ako ste ljubitelj tehnologije, vjerovatno će vam se svidjeti.

tor pretraživač

Thor

Tor, skraćenica od The Onion Router, je u suštini protokol koji omogućava anonimnu internet komunikaciju slanjem korisničkog prometa preko različitih servera, zamagljujući njihovo pretraživanje. Tor Browser je službeni pretraživač za ovaj projekat i kao i Pale Moon, on je u suštini modificirana verzija Firefoxa.

Podrazumevano, Tor će sakriti vašu IP adresu, lokaciju i druge informacije koje bi se koristile za vašu identifikaciju ili praćenje vašeg ponašanja na mreži i obrazaca pretraživanja interneta. Ove zadane postavke privatnosti i sigurnosti možete jednostavno poboljšati klikom na ikonu štita pored URL trake vašeg pretraživača i promjenom nivoa sigurnosti sa Standardnog na Sigurniji ili Najsigurniji.

Putem stranice Sigurnosne postavke također možete onemogućiti certifikate, omogućiti samo HTTPS način rada i izmijeniti druga podešavanja privatnosti po svom ukusu. Iako u suštini pruža maksimalnu sigurnost i privatnost, Tor je vrlo jednostavan i lak za korištenje, što ga čini dobrom opcijom i za povremene i za srednje korisnike.

Pa koji su nedostaci? Ukratko, performanse. Tor je mnogo sporiji od ostalih pretraživača; Firefox i Brave, na primjer, su duplo brži.

Kao alat za privatnost na mreži, Tor je nezamjenjiv, ali ako vam je stalo do performansi i brzine i potreban vam je siguran preglednik koji možete koristiti svaki dan za navigaciju Internetom, razmislite o drugim opcijama.

 

Najbolji internet pretraživači koji štite i sigurnost i privatnost korisnika

Windows je najkorišćeniji operativni sistem na svetu i, kao i svi drugi sistemi, ima svoje ranjivosti, pa će uvek biti meta sajber kriminalaca. Budući da sigurnost i privatnost idu ruku pod ruku, vaš internet pretraživač je prva linija odbrane i od sajber napada i od praćenja podataka.

Firefox, Brave, Pale Moon i Tor su odlični pretraživači koji će poboljšati vašu sigurnost i zaštititi vaše podatke, ali nijedan od njih nije savršen ili potpuno anoniman.

Na kraju dana, vaša sigurnost i privatnost na mreži su u vašim rukama, pa se pobrinite da uvijek slijedite osnovna pravila kibernetičke sigurnosti prilikom pregledavanja sadržaja na mreži.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Post Koji je najsigurniji internet pretraživač za Windows? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Možda vas zanima