back to top

Kako zaraditi na YouTube kanalu?

Život djece koji su se nekada odvijali na ulici dok su se igrali žmurke, prljave babe, između dvije vatre ili fudbala, danas je zamijenjen virtuelnim svijetom. Ne želite više da budete astronaut ili doktor kada odrastete, sada želite da budete YouTuber, jer oni zarađuju najviše novca. Zarada na YouTube-u kanal može biti značajno ako kreirate zanimljiv, koristan i originalan sadržaj i budete svjesni važnosti “klikova”. Kako se dogodilo da zaradite vrtoglave svote novca bez posebne obuke, obrazovanja ili iskustva, saznaćete u narednim redovima.

Od video servisa za upoznavanje do drugog najpopularnijeg sajta na svijetu

youtube-2

foto: unsplash.com

YouTube kao web platforma kreiran je 2005. godine u jednoj od američkih država, Kaliforniji. Godinu dana kasnijeGoogle je kupio YT. To je razlog zašto da biste otvorili nalog na ovoj platformi, morate prije svega kreirati gmail adresu. Možete promijeniti lozinku kad god želite. Neregistrirani korisnici ne mogu komentirati niti lajkovati video zapise niti gledati sadržaje označene 18+. U avgustu 2018. YouTube je rangiran kao drugi najposjećeniji sajt na svijetu, nakon Google.com (izvor Alexa.com). Danas se više od 500 sati video sadržaja učitava u jednoj minuti!

Zanimljivo je napomenuti da prvobitna ideja osnivača YouTube platforme nije bila dijeljenje video sadržaja, već video verzija servisa za upoznavanje. Tek nakon cunamija u Indijskom okeanu 2004. godine, kada ljudi širom svijeta nisu mogli pronaći video zapise na internetu, prevladala je ideja da YT postane onakav kakav danas poznajemo.

Kad porastem biću Youtuber

youtube-1

foto: pixabay.com

YouTube je društvena mreža sa oko 2 milijarde korisnika (izvor Statista 2019). Prema podacima, 79% korisnika interneta ima nalog na YouTube platformi. Među korisnicima dominiraju mladi. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da u SAD čak 90% računa pripada populaciji od 18 do 44 godine. Svakog dana u svijetu se u prosjeku pogleda milijardu sati video materijala.

Kao takav, YT je postao izuzetno zanimljiv za oglašavanje i zaradu. YouTuber je osoba koja kreira sadržaje na ovoj mreži i sve je popularnije zanimanje u svetu, ali i Srbiji. Neki od kreatora sadržaja zarađuju milione dolara.

Najplaćeniji i najpopularniji YouTuberi na svijetu su PewDiePie sa oko 30 miliona pretplatnika i zaradom od 7 miliona dolara, slijede Yogscats i Smosh. Imaju preko milion pratilaca u Srbiji Baka Prase, Muđa i SerbianGamesBL. Za njih se može reći da imaju veću gledanost od javnog servisa naše zemlje.

Google AdSense – bankomat za YouTubere

Ako već neko vrijeme postavljate originalni sadržaj, imate solidan broj klipova, kreirane “plejliste”, preko 1000 pretplatnika i dužinu pregleda od najmanje 4000 sati godišnje, možete početi zarađivati ​​od klikova na YT. Potrebno je postaviti nalog na AdSense i čekate zaradu od kreiranog sadržaja.

Na svom YT nalogu idite na opciju “video manager”, a zatim “podešavanje kanala” gdje vidite “verifikovati”. Kada kliknete na to, potrebno je da unesete broj svog mobilnog telefona i odaberete “pošalji mi verifikacioni kod”. Nakon što ga unesete, završili ste s verifikacijom vašeg računa. Uz opciju “provjeri”, sljedeći parametri moraju biti zeleni: smjernice zajednice, opomene zbog autorskih prava i zahtjevi za ID sadržaja. Ako prva dva ne postanu zelena, možete se oprostiti od zarade na YouTube kanalu. Ako je treći crven, možete izbrisati isječke problema i riješiti problem.

Također morate riješiti pitanje monetizacije. Prije svega, sa opcijom “monetizacija” morate kliknuti na “omogući moj račun”, a zatim odgovoriti na pitanje “Kako ću biti plaćen?”. Klikom na “Suradnik i AdSense račun” odaberite svoj google račun, državu, vremensku zonu, naznačite da li ste fizičko lice ili imate svoju firmu, upišite svoje ime i prezime bez zagrada, adresu, grad, precizan poštanski broj, telefon broj sa +381 i za na kraju oznaku “prilagodi pomoć” za e-poštu. Za potvrdu je potrebno od 1 sata do 7 dana. Primit ćete e-mail u kojem vas obavještavamo da je račun aktiviran.

Važno je da imate više od 18 godina i da imate devizni račun.

Zarada na YouTube kanalu – mit ili stvarnost

Mali kanali su oni koji broje do 10.000 pregleda mjesečno. Ne očekujte da ćete zaraditi novac na YouTubeu s njima. Google AdSense se koristi za veće kanale jer se „naplaćujeprovizija do 40% zarade. Ne možete zaobići AdSense i postati YouTube partner direktno, ali možete pronaći drugu kompaniju kao posrednika.

Klik na hiljadu ili CPM za 1000 pregleda može varirati od 0,1 do 4 eura. Razlika između male zarade i miliona je u prepoznavanju sadržaja koji je u trendu, koji ima sve veći broj pregleda, komentara i lajkova u odnosu na sadržaj koji ostaje ispod 1000 pregleda.

Šta utiče na cenu recenzije?

youtube-1

foto: pixabay.com

Marketinški stručnjaci navode četiri faktora koji utiču na cenu pregleda:

#1 zemlja iz koje dolazi recenzija

Recenzija iz Srbije je manje cenjena nego recenzija iz SAD, na primer. To ne znači da morate da kreirate sadržaje na engleskom jeziku za strano tržište, već sadržaje koji će biti od koristi našim građanima koji žive van granica Srbije.

#2 dužina videa

Što je video duži, to je više prostora za reklame i samim tim veći profit. Neki od najpoznatijih YouTubera na svijetu zarađuju između 5 i 10.000 dolara dnevno samo od oglašavanja na svojim kanalima

#3 korisnost video sadržaja

Ogromna je razlika u zaradi na YouTubeu između sadržaja koji je zabavan i sadržaja koji je koristan. Drugi je mnogo vredniji (veća cena po kliku – CPC), pa je preporučljivo napraviti video materijal “kako da”, jer korisniku dajete dodatnu vrednost.

#4 stroga struktura publike

Starije osobe imaju više novca, a veće zarade imaju na video sadržajima namijenjenim prvenstveno starijoj populaciji. Međutim, mlađa populacija je aktivnija na YouTube-u i donosi mnogo pregleda, što smanjuje cijenu po kliku i povećava budžet.

Laka zarada na YouTube kanalu ili gubljenje vremena

youtube-3

foto: unsplash.com

Jedno je sigurno, zaraditi novac na YouTube-u nije lako. Moramo uzeti u obzir sva ulaganja: vrijeme i novac utrošen na opremu, montažu, rasvjetu i opremanje sobe/studija za snimanje. Povrat investicije ili kako bi rekli trgovci ROI nije sigurno i brzo. Ako zaista mislite da imate potencijal da postanete YouTuber, počnite s onim što imate ili pozajmite ono što vam je potrebno za početak, a zatim uložite malo novca. Najvažnije je strpljenje. Ako postane ludo, možete stići do zvijezda. Čak i ako ne krene, naučili ste korisne stvari i možete se preorijentisati na drugi posao.

kakolako.info

Možda vas zanima